Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?
zdroj: Shutterstock

Citrusy jsou velmi oblíbenýn ovocem, které máme spojené především se zimním období – do čaje s medem kapeme citronovou šťávu, k Mikuláši dostáváme mandarinky, svačíme pomeranče. Ve skutečnosti by ale bylo lepší dopřávat si citrusy v létě. Proč? A co všechno o nich (ne)víte?

Pomeranč, grapefruit, citron, limetka, mandarinka nebo pomelo. To jsou nejznámější citrusy, s nimiž se na českých pultech potkáváme, k méně známým patří například kumquaty. Citrusy jsou známy především jako zdroj vitaminu C (kyselina askorbová), vedle něj ale dodají i další cenné látky. „Patří mezi ně vitamín B5, kyselina listová – vitamin B9, vápník, hořčík a mnoho dalších cenných látek z řad fytonutrientů, z nichž některé jsou důležitými antioxidanty,“ vyjmenovává odbornice na výživu a biochemička Michaela Bebová. Proč se tedy nehodí je jíst v zimě, kdy je všude kolem méně čerstvých plodů než v létě a citrusy se tak jeví jako ideální varianta?

Proč citrusy nejíst v zimě
V zimě je jíme nejen proto, že nám zkrátka chutnají, ale rovněž pro onen vysoký obsah vitaminu C, který posiluje imunitu. Co je tedy špatně? „Citrusy jsou potraviny ochlazující, přináší osvěžení, což v zimě není žádoucí,“ vysvětluje biochemička s tím, že v zimě se potřebujeme spíše zahřát. Bílý jogurt s pomerančem tedy nebude ideální zimní snídaní, lepší je třeba ovesná kaše posypaná skořicí. A co vitamin C? „Dle mého názoru je doporučování citrusů v zimních měsících trochu přežitek, protože máme jiné, vhodnější a lokální zdroje vitaminu C, jako je třeba kysané zelí,“ říká Michaela Bebová.

Plody nebo džusy?
Ať tak či tak, vysoký obsah vitamínu C citrusům upřít nemůžeme. Nejvíce ho najdeme v pomerančích, na druhém místě jsou grepy, za nimi citrony, mandarinky a limetky. Vitamin C dodají i krabicové šťávy a džusy, nutné je ale číst etikety, tedy kontrolovat, zda se ve složení skutečně nachází. Myslete také na to, že takové nápoje jsou především zdrojem cukru, je proto lepší vitamin C a další živiny čerpat z čerstvého ovoce, které navíc dodá vlákninu.

Co ovlivňuje obsah vitaminu C
Kolik vitaminu C citrus má nezávisí jen na jeho druhu, ale také na konkrétních plodech, které ovlivňuje pěstování, skladování i transport. „Jiný obsah vitamínu C je v pomeranči první den v prodeji, jiný po 3 dnech na pultu a dalším týdnu v lednici,“ vysvětluje Michaela Bebová.

Na ztrátě vitaminu C se podílí i tepelné zpracování – když si například čaj ochutíte citronovou šťávou, necháte ho půl hodiny odstát a potom vypijete, obsah vitaminu C se už blíží nule. Tento vitamin je citlivý nejen na vyšší teplotu, ale také na vystavení kyslíku. Proto je ideální citrus sníst hned po oloupání a rozhodně ho neskladovat třeba v ledničce na druhý den. „Obsah vitaminu C se tím výrazně sníží,“ varuje biochemička.

Vedle kyslíku kyselina askorbová reaguje také na měděné, mosazné, bronzové a korodující železné materiály. Citrusy byste proto ideálně měli krájet nožem s nerezové oceli. I tak ale kontakt s nějakým měďnatým nebo železitým materiálem oproti vaření způsobuje zcela minimální ztráty vitaminu C.

Podle čeho citrusy vybírat
Kvalita citrusů se odvíjí od množství pesticidů, z nichž většina se nachází ve slupce. „Citrusy, které jsou chemicky ošetřené, jsou na českém trhu označeny upozorněním chemicky ošetřeno. Tedy pokud se podíváme, víme, co kupujeme,“ upozorňuje Michaela Bebová. Proto byste si po oloupání citrusu vždy měli umýt ruce, nechlácholte se myšlenkou, že se pesticidů zbavíte, když plod omyjete pod tekoucí vodou. Pokud tedy chcete využít vyloženě kůru, třeba do pečení, vsaďte na citrusy v BIO kvalitě. „Obecně platí, že nejlepší citrusy se k nám na podzim dostávají se Španělska, Itálie a Řecka, transport je totiž poměrně rychlý, a proto není třeba je nadměrně chemicky ošetřovat; koncem jara a v létě bývají k dispozici také plody z Brazílie nebo Argentiny,“ informuje Michaela Bebová. Vybírat byste měli plody s neporušenou slupkou, která má co nejmenší póry – to značí, že citrus bude šťavnatější, protože nepřichází o obsaženou vodu.

Zdroj: Michaela Bebová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 se dříve považoval za zásadní pouze pro vstřebávání vápníku jako prevence osteoporózy a správný růst a vývoj kostí. V současné...
Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba...