Citrusy jsou velmi oblíbenýn ovocem, které máme spojené především se zimním období – do čaje s medem kapeme citronovou šťávu, k Mikuláši dostáváme mandarinky, svačíme pomeranče. Ve skutečnosti by ale bylo lepší dopřávat si citrusy v létě. Proč? A co všechno o nich (ne)víte?
Pomeranč, grapefruit, citron, limetka, mandarinka nebo pomelo. To jsou nejznámější citrusy, s nimiž se na českých pultech potkáváme, k méně známým patří například kumquaty. Citrusy jsou známy především jako zdroj vitaminu C (kyselina askorbová), vedle něj ale dodají i další cenné látky. „Patří mezi ně vitamín B5, kyselina listová – vitamin B9, vápník, hořčík a mnoho dalších cenných látek z řad fytonutrientů, z nichž některé jsou důležitými antioxidanty,“ vyjmenovává odbornice na výživu a biochemička Michaela Bebová. Proč se tedy nehodí je jíst v zimě, kdy je všude kolem méně čerstvých plodů než v létě a citrusy se tak jeví jako ideální varianta?
Proč citrusy nejíst v zimě
V zimě je jíme nejen proto, že nám zkrátka chutnají, ale rovněž pro onen vysoký obsah vitaminu C, který posiluje imunitu. Co je tedy špatně? „Citrusy jsou potraviny ochlazující, přináší osvěžení, což v zimě není žádoucí,“ vysvětluje biochemička s tím, že v zimě se potřebujeme spíše zahřát. Bílý jogurt s pomerančem tedy nebude ideální zimní snídaní, lepší je třeba ovesná kaše posypaná skořicí. A co vitamin C? „Dle mého názoru je doporučování citrusů v zimních měsících trochu přežitek, protože máme jiné, vhodnější a lokální zdroje vitaminu C, jako je třeba kysané zelí,“ říká Michaela Bebová.
Plody nebo džusy?
Ať tak či tak, vysoký obsah vitamínu C citrusům upřít nemůžeme. Nejvíce ho najdeme v pomerančích, na druhém místě jsou grepy, za nimi citrony, mandarinky a limetky. Vitamin C dodají i krabicové šťávy a džusy, nutné je ale číst etikety, tedy kontrolovat, zda se ve složení skutečně nachází. Myslete také na to, že takové nápoje jsou především zdrojem cukru, je proto lepší vitamin C a další živiny čerpat z čerstvého ovoce, které navíc dodá vlákninu.
Co ovlivňuje obsah vitaminu C
Kolik vitaminu C citrus má nezávisí jen na jeho druhu, ale také na konkrétních plodech, které ovlivňuje pěstování, skladování i transport. „Jiný obsah vitamínu C je v pomeranči první den v prodeji, jiný po 3 dnech na pultu a dalším týdnu v lednici,“ vysvětluje Michaela Bebová.
Na ztrátě vitaminu C se podílí i tepelné zpracování – když si například čaj ochutíte citronovou šťávou, necháte ho půl hodiny odstát a potom vypijete, obsah vitaminu C se už blíží nule. Tento vitamin je citlivý nejen na vyšší teplotu, ale také na vystavení kyslíku. Proto je ideální citrus sníst hned po oloupání a rozhodně ho neskladovat třeba v ledničce na druhý den. „Obsah vitaminu C se tím výrazně sníží,“ varuje biochemička.
Vedle kyslíku kyselina askorbová reaguje také na měděné, mosazné, bronzové a korodující železné materiály. Citrusy byste proto ideálně měli krájet nožem s nerezové oceli. I tak ale kontakt s nějakým měďnatým nebo železitým materiálem oproti vaření způsobuje zcela minimální ztráty vitaminu C.
Podle čeho citrusy vybírat
Kvalita citrusů se odvíjí od množství pesticidů, z nichž většina se nachází ve slupce. „Citrusy, které jsou chemicky ošetřené, jsou na českém trhu označeny upozorněním chemicky ošetřeno. Tedy pokud se podíváme, víme, co kupujeme,“ upozorňuje Michaela Bebová. Proto byste si po oloupání citrusu vždy měli umýt ruce, nechlácholte se myšlenkou, že se pesticidů zbavíte, když plod omyjete pod tekoucí vodou. Pokud tedy chcete využít vyloženě kůru, třeba do pečení, vsaďte na citrusy v BIO kvalitě. „Obecně platí, že nejlepší citrusy se k nám na podzim dostávají se Španělska, Itálie a Řecka, transport je totiž poměrně rychlý, a proto není třeba je nadměrně chemicky ošetřovat; koncem jara a v létě bývají k dispozici také plody z Brazílie nebo Argentiny,“ informuje Michaela Bebová. Vybírat byste měli plody s neporušenou slupkou, která má co nejmenší póry – to značí, že citrus bude šťavnatější, protože nepřichází o obsaženou vodu.
Zdroj: Michaela Bebová
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál