Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?
zdroj: Shutterstock

Citrusy jsou velmi oblíbenýn ovocem, které máme spojené především se zimním období – do čaje s medem kapeme citronovou šťávu, k Mikuláši dostáváme mandarinky, svačíme pomeranče. Ve skutečnosti by ale bylo lepší dopřávat si citrusy v létě. Proč? A co všechno o nich (ne)víte?

Pomeranč, grapefruit, citron, limetka, mandarinka nebo pomelo. To jsou nejznámější citrusy, s nimiž se na českých pultech potkáváme, k méně známým patří například kumquaty. Citrusy jsou známy především jako zdroj vitaminu C (kyselina askorbová), vedle něj ale dodají i další cenné látky. „Patří mezi ně vitamín B5, kyselina listová – vitamin B9, vápník, hořčík a mnoho dalších cenných látek z řad fytonutrientů, z nichž některé jsou důležitými antioxidanty,“ vyjmenovává odbornice na výživu a biochemička Michaela Bebová. Proč se tedy nehodí je jíst v zimě, kdy je všude kolem méně čerstvých plodů než v létě a citrusy se tak jeví jako ideální varianta?

Proč citrusy nejíst v zimě
V zimě je jíme nejen proto, že nám zkrátka chutnají, ale rovněž pro onen vysoký obsah vitaminu C, který posiluje imunitu. Co je tedy špatně? „Citrusy jsou potraviny ochlazující, přináší osvěžení, což v zimě není žádoucí,“ vysvětluje biochemička s tím, že v zimě se potřebujeme spíše zahřát. Bílý jogurt s pomerančem tedy nebude ideální zimní snídaní, lepší je třeba ovesná kaše posypaná skořicí. A co vitamin C? „Dle mého názoru je doporučování citrusů v zimních měsících trochu přežitek, protože máme jiné, vhodnější a lokální zdroje vitaminu C, jako je třeba kysané zelí,“ říká Michaela Bebová.

Plody nebo džusy?
Ať tak či tak, vysoký obsah vitamínu C citrusům upřít nemůžeme. Nejvíce ho najdeme v pomerančích, na druhém místě jsou grepy, za nimi citrony, mandarinky a limetky. Vitamin C dodají i krabicové šťávy a džusy, nutné je ale číst etikety, tedy kontrolovat, zda se ve složení skutečně nachází. Myslete také na to, že takové nápoje jsou především zdrojem cukru, je proto lepší vitamin C a další živiny čerpat z čerstvého ovoce, které navíc dodá vlákninu.

Co ovlivňuje obsah vitaminu C
Kolik vitaminu C citrus má nezávisí jen na jeho druhu, ale také na konkrétních plodech, které ovlivňuje pěstování, skladování i transport. „Jiný obsah vitamínu C je v pomeranči první den v prodeji, jiný po 3 dnech na pultu a dalším týdnu v lednici,“ vysvětluje Michaela Bebová.

Na ztrátě vitaminu C se podílí i tepelné zpracování – když si například čaj ochutíte citronovou šťávou, necháte ho půl hodiny odstát a potom vypijete, obsah vitaminu C se už blíží nule. Tento vitamin je citlivý nejen na vyšší teplotu, ale také na vystavení kyslíku. Proto je ideální citrus sníst hned po oloupání a rozhodně ho neskladovat třeba v ledničce na druhý den. „Obsah vitaminu C se tím výrazně sníží,“ varuje biochemička.

Vedle kyslíku kyselina askorbová reaguje také na měděné, mosazné, bronzové a korodující železné materiály. Citrusy byste proto ideálně měli krájet nožem s nerezové oceli. I tak ale kontakt s nějakým měďnatým nebo železitým materiálem oproti vaření způsobuje zcela minimální ztráty vitaminu C.

Podle čeho citrusy vybírat
Kvalita citrusů se odvíjí od množství pesticidů, z nichž většina se nachází ve slupce. „Citrusy, které jsou chemicky ošetřené, jsou na českém trhu označeny upozorněním chemicky ošetřeno. Tedy pokud se podíváme, víme, co kupujeme,“ upozorňuje Michaela Bebová. Proto byste si po oloupání citrusu vždy měli umýt ruce, nechlácholte se myšlenkou, že se pesticidů zbavíte, když plod omyjete pod tekoucí vodou. Pokud tedy chcete využít vyloženě kůru, třeba do pečení, vsaďte na citrusy v BIO kvalitě. „Obecně platí, že nejlepší citrusy se k nám na podzim dostávají se Španělska, Itálie a Řecka, transport je totiž poměrně rychlý, a proto není třeba je nadměrně chemicky ošetřovat; koncem jara a v létě bývají k dispozici také plody z Brazílie nebo Argentiny,“ informuje Michaela Bebová. Vybírat byste měli plody s neporušenou slupkou, která má co nejmenší póry – to značí, že citrus bude šťavnatější, protože nepřichází o obsaženou vodu.

Zdroj: Michaela Bebová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Tato rostlinka patří právem mezi nejlepší bojovníky proti nachlazení a jiným zdravotním neduhům. Keř rakytníku můžete snadno pěstovat na své zahrádce v našich podmínkách. Péče není nijak náročná, nejvíce...

Čtěte dál
Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola pocházející z tropických oblastí západní Indie, Barbadosu, jižního Mexika a Karibiku. Je nápadně podobná třešni, avšak není...
Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Jedná se o nejznámější a také vůbec nejužívanější vitamín. Jeho popularita mezi doplňky stravy jednoznačně vede. Ve složení nejrůznějších...
Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Odpradávna jsou dávány do souvislosti se zdravím a prosperitou, antičtí Řekové je spojovali s bohyní plodnosti a zemědělství Demeter...
Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Zatímco před lety každý z nás znal či konzumoval maximálně vitamín C pro lepší imunitu, aktuálně jsou hitem doplňky stravy s různorodou...
Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Ovoce, které vyniká mimořádným nutričním profilem, chutná po karamelu a v kuchyni nachází velmi hojné využití. Ačkoliv naším uším může...
Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí...
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Pozdní jaro a léto jsou typické pestrostí čerstvých druhů ovoce a zeleniny. Některé druhy jsou sice k dostání po celý rok, ale pořád...
Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Když je tělo v nerovnováze, jedním z prvních míst, kde se to projeví, je pokožka. Pokud se organismu nedostává optimálního množství...
Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Pistácie – vylouskejte si zdraví, energii a nálož živin!

Kdo by neznal tento malý zelený zázrak v otevřené skořápce! Jak si dáte jeden oříšek, ihned musíte sáhnout po dalším a otvírat jednu...
Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Klíčky a výhonky jsou hvězdou jara – zbavte luštěniny nadýmavého efektu a konečně si je užijte!

Jaro je v plném proudu a mnozí z nás by jarní energii rádi přenesli i na talíř. To může být velice snadné, rychlé i levné. Stačí si...