Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?
zdroj: Shutterstock

Citrusy jsou velmi oblíbenýn ovocem, které máme spojené především se zimním období – do čaje s medem kapeme citronovou šťávu, k Mikuláši dostáváme mandarinky, svačíme pomeranče. Ve skutečnosti by ale bylo lepší dopřávat si citrusy v létě. Proč? A co všechno o nich (ne)víte?

Pomeranč, grapefruit, citron, limetka, mandarinka nebo pomelo. To jsou nejznámější citrusy, s nimiž se na českých pultech potkáváme, k méně známým patří například kumquaty. Citrusy jsou známy především jako zdroj vitaminu C (kyselina askorbová), vedle něj ale dodají i další cenné látky. „Patří mezi ně vitamín B5, kyselina listová – vitamin B9, vápník, hořčík a mnoho dalších cenných látek z řad fytonutrientů, z nichž některé jsou důležitými antioxidanty,“ vyjmenovává odbornice na výživu a biochemička Michaela Bebová. Proč se tedy nehodí je jíst v zimě, kdy je všude kolem méně čerstvých plodů než v létě a citrusy se tak jeví jako ideální varianta?

Proč citrusy nejíst v zimě
V zimě je jíme nejen proto, že nám zkrátka chutnají, ale rovněž pro onen vysoký obsah vitaminu C, který posiluje imunitu. Co je tedy špatně? „Citrusy jsou potraviny ochlazující, přináší osvěžení, což v zimě není žádoucí,“ vysvětluje biochemička s tím, že v zimě se potřebujeme spíše zahřát. Bílý jogurt s pomerančem tedy nebude ideální zimní snídaní, lepší je třeba ovesná kaše posypaná skořicí. A co vitamin C? „Dle mého názoru je doporučování citrusů v zimních měsících trochu přežitek, protože máme jiné, vhodnější a lokální zdroje vitaminu C, jako je třeba kysané zelí,“ říká Michaela Bebová.

Plody nebo džusy?
Ať tak či tak, vysoký obsah vitamínu C citrusům upřít nemůžeme. Nejvíce ho najdeme v pomerančích, na druhém místě jsou grepy, za nimi citrony, mandarinky a limetky. Vitamin C dodají i krabicové šťávy a džusy, nutné je ale číst etikety, tedy kontrolovat, zda se ve složení skutečně nachází. Myslete také na to, že takové nápoje jsou především zdrojem cukru, je proto lepší vitamin C a další živiny čerpat z čerstvého ovoce, které navíc dodá vlákninu.

Co ovlivňuje obsah vitaminu C
Kolik vitaminu C citrus má nezávisí jen na jeho druhu, ale také na konkrétních plodech, které ovlivňuje pěstování, skladování i transport. „Jiný obsah vitamínu C je v pomeranči první den v prodeji, jiný po 3 dnech na pultu a dalším týdnu v lednici,“ vysvětluje Michaela Bebová.

Na ztrátě vitaminu C se podílí i tepelné zpracování – když si například čaj ochutíte citronovou šťávou, necháte ho půl hodiny odstát a potom vypijete, obsah vitaminu C se už blíží nule. Tento vitamin je citlivý nejen na vyšší teplotu, ale také na vystavení kyslíku. Proto je ideální citrus sníst hned po oloupání a rozhodně ho neskladovat třeba v ledničce na druhý den. „Obsah vitaminu C se tím výrazně sníží,“ varuje biochemička.

Vedle kyslíku kyselina askorbová reaguje také na měděné, mosazné, bronzové a korodující železné materiály. Citrusy byste proto ideálně měli krájet nožem s nerezové oceli. I tak ale kontakt s nějakým měďnatým nebo železitým materiálem oproti vaření způsobuje zcela minimální ztráty vitaminu C.

Podle čeho citrusy vybírat
Kvalita citrusů se odvíjí od množství pesticidů, z nichž většina se nachází ve slupce. „Citrusy, které jsou chemicky ošetřené, jsou na českém trhu označeny upozorněním chemicky ošetřeno. Tedy pokud se podíváme, víme, co kupujeme,“ upozorňuje Michaela Bebová. Proto byste si po oloupání citrusu vždy měli umýt ruce, nechlácholte se myšlenkou, že se pesticidů zbavíte, když plod omyjete pod tekoucí vodou. Pokud tedy chcete využít vyloženě kůru, třeba do pečení, vsaďte na citrusy v BIO kvalitě. „Obecně platí, že nejlepší citrusy se k nám na podzim dostávají se Španělska, Itálie a Řecka, transport je totiž poměrně rychlý, a proto není třeba je nadměrně chemicky ošetřovat; koncem jara a v létě bývají k dispozici také plody z Brazílie nebo Argentiny,“ informuje Michaela Bebová. Vybírat byste měli plody s neporušenou slupkou, která má co nejmenší póry – to značí, že citrus bude šťavnatější, protože nepřichází o obsaženou vodu.

Zdroj: Michaela Bebová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...