Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika lety i do restaurací, podnik, který je v létě nenabízí, ten jako by nebyl. Domácí limonády přinášejí nejrůznější chuťové kombinace a slibují zdravější letní osvěžení. K oblíbeným patří například okurková, bezinková, rybízová nebo dokonce levandulová. Z limonád všech možných barev a chutí, ozdobených snítkou máty, plátkem citronu nebo i něčím rafinovanějším, se vám v horkých letních dnech doslova zatočí hlava.
Rozhodující je kvalita surovin
Velmi úspěšným nápojem několika posledních letních sezón jsou právě domácí limonády. Jde o ovocnou šťávu z čerstvého ovoce smíchanou s perlivou vodou a ledem, případně doslazenou medem, sirupem, cukrem nebo jiným sladidlem. Ovocný obsah limonád je stanovený právními předpisy, a to v rozmezí tři až patnáct procent. Obsah cukru by se měl pohybovat průměrně kolem deseti procent. Při přípravě domácí limonády velmi záleží na kvalitě základních surovin, které dodávají těmto nápojům pravou a autentickou chuť, bez zbytečných umělých přísad a příchutí.
Pro a proti domácích limonád – pozor na cukr!
Domácí limonády jsou příjemným a lahodným zpestřením pitného režimu, rozhodně bychom však neměli pít jen je. Při přípravě své vlastní domácí limonády je výhodou především to, že vím, co do ní dávám, mohu ovlivnit množství přidaného cukru, vím, odkud je ovoce, které použiji a můžu experimentovat s chutěmi, pokud je chci kombinovat. Nevýhodou limonád, které si dám v restauraci, je především způsob doslazování, případně podíl cukru, který může znamenat zbytečné kalorie navíc. Pod názvem domácí limonáda mohou být někde dokonce prodávány nápoje vyrobené jednoduše z koncentrátu, kdy s podstatou domácí limonády z čerstvého ovoce už nemají nic společného. Lidé se mnohem častěji, než dřív zajímají o složení produktů, které si kupují, a to platí i u domácích limonád.
Příchutě domácích limonád – jaká je vaše oblíbená?
Domácí limonády už zdaleka nejsou jen o tradiční malinovce, citronádě a oranžádě, i když právě tyto příchutě si stále drží prvenství v oblíbenosti. Vyhledávaná je také například zmíněná okurka v kombinaci s mátou, višeň se zázvorem, citron s bazalkou, jahoda a meduňka, vodní meloun, maracuja s ananasem nebo s kokosem a další zajímavé kombinace plné exotických chutí léta. Každý si mezi nimi může najít svou nejoblíbenější.
Domácí limonády a brčka
Pro výrobu domácích limonád je třeba mít přichystané plody čerstvého ovoce a kvalitní, dobrou vodu. Pomocníkem pro samotný výrobní proces pak může být mixér či blender, u některých druhů plodů si vystačíte se sítkem, džbánkem, sklenicí a brčkem. Brčka jsou pak zcela samostatnou kapitolou. Plastová brčka škodí planetě a papírovými se často nedá pít. A tak se přeorientováváme na jejich alternativy, ke kterým patří například nerezová kovová brčka – jsou tenká, stylová a vydrží v perfektním stavu dlouhá léta. Díky vodivosti udrží nápoj déle studený či déle horký. K dalším alternativám patří bambusová brčka, která jsou kompostovatelná a vhodná díky svým antibakteriálním vlastnostem. Skleněná brčka jsou širší a hodí se proto na hustší konzistenci nápojů, například smoothies. Nakonec můžeme zmínit i jedlá těstovinová brčka, která jsou stoprocentně biologicky odbouratelná, a navíc vhodná pro teplé i studené nápoje.
Zdroj: blog.zerowastelife.cz, BLOG vimcojim.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál