Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek
zdroj: Shutterstock

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu znamená také nezaměnitelnou a nostalgickou chuť dětství u babičky. Milujete starý dobrý angrešt i vy?

Plané odrůdy angreštu k nám přišly z mírného pásma Evropy, Asie a Ameriky. Jejich vyšlechtěním se pak dosáhlo zvětšení plodů a zvýšení odolnosti proti chorobám.  Rostliny angreštu se začaly pěstovat nejprve v Anglii a ve Francii zhruba v patnáctém století, odkud se rozšířily do celé Evropy. Na pěstování je angrešt poměrně nenáročný a jakmile se jednou zabydlí na vaší zahrádce, nebude už od vás potřebovat téměř nic.

Angrešt na zahrádce
Angrešt bude nejspokojenější v polostínu, chráněný před větrem. Půda pro jeho pěstování by měla být dobře propustná a kyselá, dobře se mu daří například v blízkosti kanadských borůvek. Výsadba se provádí na podzim i na jaře, ta podzimní je však lepší. Pokud sázíte angrešt na jaře, dávejte pozor, aby sazeničky netrpěly suchem a dopřejte jim pravidelnou zálivku. Rostlina angreštu je samosprašná, a tak bude vhodné vysadit více keříků vedle sebe, čímž si zajistíme větší úrodu. Ke stromkům angreštu bude vhodné umístit pevnou oporu, která by měla dosahovat až do výšky koruny. Každým rokem na jaře bude vhodné provést omlazovací řez, kdy se staré výhonky odstraní.

Angrešt pro zdraví
Angrešt je neopomenutelným zdrojem vitaminu C, vitaminu E a betakarotenu. Z minerálů obsahuje především draslík, vápník a hořčík, je bohatou zásobárnou vitamínů a minerálních látek. Angrešt obsahuje také vitamíny B1, B2, B3, B5 a B6, fosfor, zinek, měď, křemík a železo. Pomáhá při akutní a chronické zácpě, posiluje cévy a čistí je od škodlivých usazenin, snižuje krevní tlak, udržuje pevnost vazivových tkání, čímž předchází cévním chorobám. Angrešt je bohatý na vlákninu a podporuje odstraňování odpadních látek, pektin jako jedna z důležitých vláknin obsažených v angreštu podporuje trávení a čistí střeva. V lidové medicíně se věřilo, že angreštová šťáva vyléčí záněty v těle a působí proti horečkám. I listy angreštu se považovaly za zdraví prospěšné a věřilo se, že pomáhají odstraňovat ledvinový písek.

Angrešt v kuchyni
Angrešt patří k sezonnímu ovoci, které je nejlepší využít v čerstvé podobě. Můžete z něho připravit tradiční džem nebo marmeládu, ale můžete se také zkusit inspirovat polskou kuchyní a připravit z něj třeba pikantní omáčku k masu. Angrešt dále zpracováváme do džusů, omáček a dipů, můžeme jej přidat do ovocných salátů, jako ozdobu sladších dezertů a podobně. Jeho nakyslá chuť se, podobně jako například u rebarbory, dobře snoubí se sladkými koláči, výborný bude určitě třeba angreštový koláč s drobenkou. Hodí se ale také do sladkých pudinků, pěnových dezertů a ovocných kaší. Z angreštu však můžete připravit také lahodnou omáčku ke zvěřině, nebo dokonce k rybě či mořským plodům.

Zdroj: pestik.czbydlimenazahrade.net

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co zbyl od oběda, je dobré vědět, jak si tuhle práci usnadnit. Co je vlastně...

Čtěte dál
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 se dříve považoval za zásadní pouze pro vstřebávání vápníku jako prevence osteoporózy a správný růst a vývoj kostí. V současné...
Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba...