Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek
zdroj: Shutterstock

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu znamená také nezaměnitelnou a nostalgickou chuť dětství u babičky. Milujete starý dobrý angrešt i vy?

Plané odrůdy angreštu k nám přišly z mírného pásma Evropy, Asie a Ameriky. Jejich vyšlechtěním se pak dosáhlo zvětšení plodů a zvýšení odolnosti proti chorobám.  Rostliny angreštu se začaly pěstovat nejprve v Anglii a ve Francii zhruba v patnáctém století, odkud se rozšířily do celé Evropy. Na pěstování je angrešt poměrně nenáročný a jakmile se jednou zabydlí na vaší zahrádce, nebude už od vás potřebovat téměř nic.

Angrešt na zahrádce
Angrešt bude nejspokojenější v polostínu, chráněný před větrem. Půda pro jeho pěstování by měla být dobře propustná a kyselá, dobře se mu daří například v blízkosti kanadských borůvek. Výsadba se provádí na podzim i na jaře, ta podzimní je však lepší. Pokud sázíte angrešt na jaře, dávejte pozor, aby sazeničky netrpěly suchem a dopřejte jim pravidelnou zálivku. Rostlina angreštu je samosprašná, a tak bude vhodné vysadit více keříků vedle sebe, čímž si zajistíme větší úrodu. Ke stromkům angreštu bude vhodné umístit pevnou oporu, která by měla dosahovat až do výšky koruny. Každým rokem na jaře bude vhodné provést omlazovací řez, kdy se staré výhonky odstraní.

Angrešt pro zdraví
Angrešt je neopomenutelným zdrojem vitaminu C, vitaminu E a betakarotenu. Z minerálů obsahuje především draslík, vápník a hořčík, je bohatou zásobárnou vitamínů a minerálních látek. Angrešt obsahuje také vitamíny B1, B2, B3, B5 a B6, fosfor, zinek, měď, křemík a železo. Pomáhá při akutní a chronické zácpě, posiluje cévy a čistí je od škodlivých usazenin, snižuje krevní tlak, udržuje pevnost vazivových tkání, čímž předchází cévním chorobám. Angrešt je bohatý na vlákninu a podporuje odstraňování odpadních látek, pektin jako jedna z důležitých vláknin obsažených v angreštu podporuje trávení a čistí střeva. V lidové medicíně se věřilo, že angreštová šťáva vyléčí záněty v těle a působí proti horečkám. I listy angreštu se považovaly za zdraví prospěšné a věřilo se, že pomáhají odstraňovat ledvinový písek.

Angrešt v kuchyni
Angrešt patří k sezonnímu ovoci, které je nejlepší využít v čerstvé podobě. Můžete z něho připravit tradiční džem nebo marmeládu, ale můžete se také zkusit inspirovat polskou kuchyní a připravit z něj třeba pikantní omáčku k masu. Angrešt dále zpracováváme do džusů, omáček a dipů, můžeme jej přidat do ovocných salátů, jako ozdobu sladších dezertů a podobně. Jeho nakyslá chuť se, podobně jako například u rebarbory, dobře snoubí se sladkými koláči, výborný bude určitě třeba angreštový koláč s drobenkou. Hodí se ale také do sladkých pudinků, pěnových dezertů a ovocných kaší. Z angreštu však můžete připravit také lahodnou omáčku ke zvěřině, nebo dokonce k rybě či mořským plodům.

Zdroj: pestik.czbydlimenazahrade.net

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...