Rajčatová polévka s batáty

Rajčatová polévka s batáty
zdroj: Kristýna Rybovičová

Dopřejte si jemnou, italskou rajčatovou polévku trochu jinak – netradičně zahuštěnou batáty (sladkými bramborami). Ty jsou zdrojem vitaminu C, draslíku, betakarotenu a navíc polévku příjemně dosladí.

Porce: 8
Doba přípravy: 35 minut
Označení: vegetariánské,  bezlepkové, (veganské)
Ingredience

  • 850 g loupaných konzervovaných rajčat
  • 500 ml rajčatového pyré
  • 2 středně velké batáty
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,7 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce přepuštěného másla (řepkového oleje)
  • 3 lžičky sušené bazalky
  • sůl, pepř

na ozdobu

  • opražená dýňová + slunečnicová semínka
  • bazalkové pesto

Postup

  1. V hrnci rozehřejte lžíci přepuštěného másla (řepkového oleje).
  2. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět. Poté přidejte na kousky nakrájené očištěné batáty (nemusíte je loupat), rajčata, rajčatové pyré, bazalku, sůl, pepř. Společně vše promíchejte, podlijte vývarem a nechte na mírném plameni vařit zhruba 25 minut.
  3. Jakmile jsou batáty měkké, zmixujte polévku tyčovým mixérem do hladké konzistence a odstavte.
  4. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené na sucho opraženými semínky a bazalkovým pestem.

tip redakce ▾
 
Img

Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Podzimní sychravé počasí se už hlasitě ozývá. Je proto ideální čas se zahřát zdravou vydatnou polévkou. Dýně jsou symbolem konce října a především dýně Hokkaido má v kuchyni rozmanité...

Náš tip
Pro jemnější chuť polévky ji na talíři ozdobte lžící rostlinné smetany. Pokud by byla polévka kyselá, můžete ji v hrnci dochutit dvěma lžičkami třtinového cukru.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Kari z červené čočky

Kari z červené čočky

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a červená čočka je navíc velice dobře stravitelná....

Čtěte dál
Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození....
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský...
Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Vyzkoušejte na vánoční stůl tyto nepečené bezlepkové kuličky. Základní směs můžete podle chuti obměňovat, podle libosti pak dozdobit....
Mrkvové taštičky s povidly

Mrkvové taštičky s povidly

Vánoční svátky se kvapem blíží a je nejvyšší čas na přípravu vánočního cukroví. Vyzkoušejte letos vedle tradičních receptů tento neobvyklý,...
V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

Posílit imunitu a ještě si u toho pochutnat. To vše a mnohem více dokáže takřka kouzelný zázvor, který v chladném podzimu a ještě chladnější...
Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Zahřejte se po ránu a nastartujte den výbornou snídaní. Domácí rýžová kaše vám zajistí dostatek energie a pocit sytosti. Fantazii se...
Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablka, ořechy, skořice, kokos – úžasná kombinace a symbol podzimu i zimy. Vyzkoušejte tento rychlý a nutričně vyvážený koláč, kterým...
Zelné placičky s quinoou

Zelné placičky s quinoou

Kysané zelí je doslova národní poklad, který si mi Češi s velkou pýchou doma vyrábíme a pak ho také s chutí konzumujeme. Dopřejte si...
Cuketový perník s čokoládovou polevou

Cuketový perník s čokoládovou polevou

Sezóna cuket sice už skončila, to nám ale nebrání si sem tam nějaký ten kus v bio kvalitě dopřát i z klasického obchodu. Vyzkoušejte...
Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Podzimní sychravé počasí se už hlasitě ozývá. Je proto ideální čas se zahřát zdravou vydatnou polévkou. Dýně jsou symbolem konce října...
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Recept na banánový chlebíček je velice snadný, rychlý a je to ideální způsob, jak zpracovat přezrálé banány, na které již není tolik...
Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Letošní úroda ovoce a zeleniny byla i přes velká sucha naprosto famózní. Tolik plodů! Užívali jsme si ve velkém jahod a rebarbory a...