Rajčatová polévka s batáty

Rajčatová polévka s batáty
zdroj: Kristýna Rybovičová

Dopřejte si jemnou, italskou rajčatovou polévku trochu jinak – netradičně zahuštěnou batáty (sladkými bramborami). Ty jsou zdrojem vitaminu C, draslíku, betakarotenu a navíc polévku příjemně dosladí.

Porce: 8
Doba přípravy: 35 minut
Označení: vegetariánské,  bezlepkové, (veganské)
Ingredience

  • 850 g loupaných konzervovaných rajčat
  • 500 ml rajčatového pyré
  • 2 středně velké batáty
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,7 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce přepuštěného másla (řepkového oleje)
  • 3 lžičky sušené bazalky
  • sůl, pepř

na ozdobu

  • opražená dýňová + slunečnicová semínka
  • bazalkové pesto

Postup

  1. V hrnci rozehřejte lžíci přepuštěného másla (řepkového oleje).
  2. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět. Poté přidejte na kousky nakrájené očištěné batáty (nemusíte je loupat), rajčata, rajčatové pyré, bazalku, sůl, pepř. Společně vše promíchejte, podlijte vývarem a nechte na mírném plameni vařit zhruba 25 minut.
  3. Jakmile jsou batáty měkké, zmixujte polévku tyčovým mixérem do hladké konzistence a odstavte.
  4. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené na sucho opraženými semínky a bazalkovým pestem.

Náš tip
Pro jemnější chuť polévky ji na talíři ozdobte lžící rostlinné smetany. Pokud by byla polévka kyselá, můžete ji v hrnci dochutit dvěma lžičkami třtinového cukru.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!