Rajčatová polévka s batáty

Rajčatová polévka s batáty
zdroj: Kristýna Rybovičová

Dopřejte si jemnou, italskou rajčatovou polévku trochu jinak – netradičně zahuštěnou batáty (sladkými bramborami). Ty jsou zdrojem vitaminu C, draslíku, betakarotenu a navíc polévku příjemně dosladí.

Porce: 8
Doba přípravy: 35 minut
Označení: vegetariánské,  bezlepkové, (veganské)
Ingredience

  • 850 g loupaných konzervovaných rajčat
  • 500 ml rajčatového pyré
  • 2 středně velké batáty
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,7 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce přepuštěného másla (řepkového oleje)
  • 3 lžičky sušené bazalky
  • sůl, pepř

na ozdobu

  • opražená dýňová + slunečnicová semínka
  • bazalkové pesto

Postup

  1. V hrnci rozehřejte lžíci přepuštěného másla (řepkového oleje).
  2. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět. Poté přidejte na kousky nakrájené očištěné batáty (nemusíte je loupat), rajčata, rajčatové pyré, bazalku, sůl, pepř. Společně vše promíchejte, podlijte vývarem a nechte na mírném plameni vařit zhruba 25 minut.
  3. Jakmile jsou batáty měkké, zmixujte polévku tyčovým mixérem do hladké konzistence a odstavte.
  4. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené na sucho opraženými semínky a bazalkovým pestem.

Náš tip
Pro jemnější chuť polévky ji na talíři ozdobte lžící rostlinné smetany. Pokud by byla polévka kyselá, můžete ji v hrnci dochutit dvěma lžičkami třtinového cukru.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.