Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?
zdroj: Adobe Stock

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí, nebo kyselé citrusy – třeba citrón v čaji. Kde je ale prostor pro hořkou chuť? Té zpravidla příliš neholdujeme. Podle odborníků je to chyba. Výzkumy totiž ukazují, že hořké potraviny stimulují zažívání a zlepšují absorpci živin z toho, co sníme.

Hořké potraviny v kuchyni figurují tak trochu jako černá ovce. Evolučně na hořkou chuť reagujeme spíše jako na něco, co je nebezpečné. Což je škoda. Objevuje se totiž stále více důkazů svědčících o jejich mimořádných přínosech pro zdraví střev. Jedná se zejména o jablečný ocet, zázvor, listovou zeleninu nebo třeba pivo, kávu či hořkou čokoládu. Jejich léčivých účinků využívají ve skutečnosti lidé již po tisíce let. Hořké potraviny fungují podobně jako digestiv – po hodování pomáhají slehnutí a podporují trávení.

Hořká chuť podporuje tvorbu žaludečních šťáv
Pokud patříte mezi ty, kteří se příležitostně i rádi přejí a bojují potom s pocity těžkosti, jistě uvítáte příznivé účinky, které hořká chuť přináší přeplněnému žaludku. Potěší vás ale i v případě, že chcete mít jednoduše zdravé a správně fungující tělo. Hořká chuť totiž zvyšuje tvorbu slin i žaludečních šťáv, které svorně přispívají k lepšímu rozmělnění potravy a efektivnějšímu natrávení. Takovýmto způsobem pomáhá stimulovat trávicí systém a zlepšuje tak vstřebávání jídla. Zvýšená produkce žaludečních kyselin usnadňuje celou řadu trávicích procesů a to zejména pokud jde o pokrm bohatý na bílkoviny.

Co na to tradiční čínská medicína?
Jedním ze základních pilířů tradiční čínské medicíny je správná strava. Jen taková zajistí vnitřní i tělesnou rovnováhu a harmonii. Tradiční čínská medicína ji nedělí jen podle energií jin a jang, ale také podle chuti. Každá z chutí je v této filozofii přirazena jednomu z pěti elementů. Jako taková potom reaguje na určitý orgán a má určité účinky. Hořká chuť podle toho souvisí s ohněm a ovlivňuj činnost srdce. Ochlazuje, zpevňuje, vysušuje. V praxi to vypadá tak, že snižuje horečku, vysoký krevní tlak, odvádí agresivitu, otoky i zácpu. Pomáhá i s vyrážkami, úpornými záněty močového měchýře a s odvodem škodlivin pryč z těla. Podle tradiční čínské medicíny jsou nejlepším, léčivým hořkým prostředkem lotosová semínka. Připravuje se z nich čaj, do něhož se přidávají bambusové listy nebo čerstvá lékořice. Tento nápoj, stejně jako hořké potraviny obecně, podpoří odbourávání tuků, zrychlí metabolismus a vyvolá pocit sytosti.

tip redakce ▾
 
Img

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde...

Na jaké potraviny se zaměřit?
Chcete-li začít těžit z výhod, které hořká chuť organismu přináší, není nic jednoduššího než zařadit do jídelníčku hořké potraviny. Není v tom žádná věda. Držte se jen jednoho pravidla – vybírejte, pokud možno, co nejvíce čerstvé a co nejméně průmyslově zpracované potraviny plné cukru a dalších přídavných látek, které zdravotní benefity hořkosti ruší. Místo toniku si proto raději kupte jablečný ocet a použijte jej k vytvoření zálivky s olivovým olejem a bylinkami dle chuti. Tou pak přelijte salát z rukoly a brokolice. Během dne popíjejte vodu s mátou a citronem, na dopolední svačinu si dopřejte grapefruit nebo brusinky. Zařaďte také mandle, para ořechy, mák, pohanku, žito, kozí sýry, artyčoky, růžičkovou kapustu nebo hlávkový či římský salát. Z koření vyberte majoránku, rozmarýn, tymián, kurkumu, oregano a červenou papriku. Pokud máte rádi kávu, naučte se ji pít v podobě ristretta nebo espressa ihned po hlavním jídle – krásně vám slehne a zaženete chutě na dezert. Oběd či večeři můžete zakončit skleničkou nealkoholického piva, které je asi nejoblíbenějším hořkým nápojem. Nealkoholické zde píšeme záměrně – alkohol totiž naopak chutě navozuje.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály...

Čtěte dál
Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické,...
I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem....
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný...
Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto...
Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty...
Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro...
Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu,...
Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Levné, chutné, zdravé. Všechno, jen ne nudné. Takové je kvašené zelí, které je u nás oblíbené téměř stejně jako kyselé okurky. Je cenným...