Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?
zdroj: Adobe Stock

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí, nebo kyselé citrusy – třeba citrón v čaji. Kde je ale prostor pro hořkou chuť? Té zpravidla příliš neholdujeme. Podle odborníků je to chyba. Výzkumy totiž ukazují, že hořké potraviny stimulují zažívání a zlepšují absorpci živin z toho, co sníme.

Hořké potraviny v kuchyni figurují tak trochu jako černá ovce. Evolučně na hořkou chuť reagujeme spíše jako na něco, co je nebezpečné. Což je škoda. Objevuje se totiž stále více důkazů svědčících o jejich mimořádných přínosech pro zdraví střev. Jedná se zejména o jablečný ocet, zázvor, listovou zeleninu nebo třeba pivo, kávu či hořkou čokoládu. Jejich léčivých účinků využívají ve skutečnosti lidé již po tisíce let. Hořké potraviny fungují podobně jako digestiv – po hodování pomáhají slehnutí a podporují trávení.

Hořká chuť podporuje tvorbu žaludečních šťáv
Pokud patříte mezi ty, kteří se příležitostně i rádi přejí a bojují potom s pocity těžkosti, jistě uvítáte příznivé účinky, které hořká chuť přináší přeplněnému žaludku. Potěší vás ale i v případě, že chcete mít jednoduše zdravé a správně fungující tělo. Hořká chuť totiž zvyšuje tvorbu slin i žaludečních šťáv, které svorně přispívají k lepšímu rozmělnění potravy a efektivnějšímu natrávení. Takovýmto způsobem pomáhá stimulovat trávicí systém a zlepšuje tak vstřebávání jídla. Zvýšená produkce žaludečních kyselin usnadňuje celou řadu trávicích procesů a to zejména pokud jde o pokrm bohatý na bílkoviny.

Co na to tradiční čínská medicína?
Jedním ze základních pilířů tradiční čínské medicíny je správná strava. Jen taková zajistí vnitřní i tělesnou rovnováhu a harmonii. Tradiční čínská medicína ji nedělí jen podle energií jin a jang, ale také podle chuti. Každá z chutí je v této filozofii přirazena jednomu z pěti elementů. Jako taková potom reaguje na určitý orgán a má určité účinky. Hořká chuť podle toho souvisí s ohněm a ovlivňuj činnost srdce. Ochlazuje, zpevňuje, vysušuje. V praxi to vypadá tak, že snižuje horečku, vysoký krevní tlak, odvádí agresivitu, otoky i zácpu. Pomáhá i s vyrážkami, úpornými záněty močového měchýře a s odvodem škodlivin pryč z těla. Podle tradiční čínské medicíny jsou nejlepším, léčivým hořkým prostředkem lotosová semínka. Připravuje se z nich čaj, do něhož se přidávají bambusové listy nebo čerstvá lékořice. Tento nápoj, stejně jako hořké potraviny obecně, podpoří odbourávání tuků, zrychlí metabolismus a vyvolá pocit sytosti.

tip redakce ▾
 
Img

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde...

Na jaké potraviny se zaměřit?
Chcete-li začít těžit z výhod, které hořká chuť organismu přináší, není nic jednoduššího než zařadit do jídelníčku hořké potraviny. Není v tom žádná věda. Držte se jen jednoho pravidla – vybírejte, pokud možno, co nejvíce čerstvé a co nejméně průmyslově zpracované potraviny plné cukru a dalších přídavných látek, které zdravotní benefity hořkosti ruší. Místo toniku si proto raději kupte jablečný ocet a použijte jej k vytvoření zálivky s olivovým olejem a bylinkami dle chuti. Tou pak přelijte salát z rukoly a brokolice. Během dne popíjejte vodu s mátou a citronem, na dopolední svačinu si dopřejte grapefruit nebo brusinky. Zařaďte také mandle, para ořechy, mák, pohanku, žito, kozí sýry, artyčoky, růžičkovou kapustu nebo hlávkový či římský salát. Z koření vyberte majoránku, rozmarýn, tymián, kurkumu, oregano a červenou papriku. Pokud máte rádi kávu, naučte se ji pít v podobě ristretta nebo espressa ihned po hlavním jídle – krásně vám slehne a zaženete chutě na dezert. Oběd či večeři můžete zakončit skleničkou nealkoholického piva, které je asi nejoblíbenějším hořkým nápojem. Nealkoholické zde píšeme záměrně – alkohol totiž naopak chutě navozuje.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...