Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?
zdroj: Adobe Stock

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí, nebo kyselé citrusy – třeba citrón v čaji. Kde je ale prostor pro hořkou chuť? Té zpravidla příliš neholdujeme. Podle odborníků je to chyba. Výzkumy totiž ukazují, že hořké potraviny stimulují zažívání a zlepšují absorpci živin z toho, co sníme.

Hořké potraviny v kuchyni figurují tak trochu jako černá ovce. Evolučně na hořkou chuť reagujeme spíše jako na něco, co je nebezpečné. Což je škoda. Objevuje se totiž stále více důkazů svědčících o jejich mimořádných přínosech pro zdraví střev. Jedná se zejména o jablečný ocet, zázvor, listovou zeleninu nebo třeba pivo, kávu či hořkou čokoládu. Jejich léčivých účinků využívají ve skutečnosti lidé již po tisíce let. Hořké potraviny fungují podobně jako digestiv – po hodování pomáhají slehnutí a podporují trávení.

Hořká chuť podporuje tvorbu žaludečních šťáv
Pokud patříte mezi ty, kteří se příležitostně i rádi přejí a bojují potom s pocity těžkosti, jistě uvítáte příznivé účinky, které hořká chuť přináší přeplněnému žaludku. Potěší vás ale i v případě, že chcete mít jednoduše zdravé a správně fungující tělo. Hořká chuť totiž zvyšuje tvorbu slin i žaludečních šťáv, které svorně přispívají k lepšímu rozmělnění potravy a efektivnějšímu natrávení. Takovýmto způsobem pomáhá stimulovat trávicí systém a zlepšuje tak vstřebávání jídla. Zvýšená produkce žaludečních kyselin usnadňuje celou řadu trávicích procesů a to zejména pokud jde o pokrm bohatý na bílkoviny.

Co na to tradiční čínská medicína?
Jedním ze základních pilířů tradiční čínské medicíny je správná strava. Jen taková zajistí vnitřní i tělesnou rovnováhu a harmonii. Tradiční čínská medicína ji nedělí jen podle energií jin a jang, ale také podle chuti. Každá z chutí je v této filozofii přirazena jednomu z pěti elementů. Jako taková potom reaguje na určitý orgán a má určité účinky. Hořká chuť podle toho souvisí s ohněm a ovlivňuj činnost srdce. Ochlazuje, zpevňuje, vysušuje. V praxi to vypadá tak, že snižuje horečku, vysoký krevní tlak, odvádí agresivitu, otoky i zácpu. Pomáhá i s vyrážkami, úpornými záněty močového měchýře a s odvodem škodlivin pryč z těla. Podle tradiční čínské medicíny jsou nejlepším, léčivým hořkým prostředkem lotosová semínka. Připravuje se z nich čaj, do něhož se přidávají bambusové listy nebo čerstvá lékořice. Tento nápoj, stejně jako hořké potraviny obecně, podpoří odbourávání tuků, zrychlí metabolismus a vyvolá pocit sytosti.

Na jaké potraviny se zaměřit?
Chcete-li začít těžit z výhod, které hořká chuť organismu přináší, není nic jednoduššího než zařadit do jídelníčku hořké potraviny. Není v tom žádná věda. Držte se jen jednoho pravidla – vybírejte, pokud možno, co nejvíce čerstvé a co nejméně průmyslově zpracované potraviny plné cukru a dalších přídavných látek, které zdravotní benefity hořkosti ruší. Místo toniku si proto raději kupte jablečný ocet a použijte jej k vytvoření zálivky s olivovým olejem a bylinkami dle chuti. Tou pak přelijte salát z rukoly a brokolice. Během dne popíjejte vodu s mátou a citronem, na dopolední svačinu si dopřejte grapefruit nebo brusinky. Zařaďte také mandle, para ořechy, mák, pohanku, žito, kozí sýry, artyčoky, růžičkovou kapustu nebo hlávkový či římský salát. Z koření vyberte majoránku, rozmarýn, tymián, kurkumu, oregano a červenou papriku. Pokud máte rádi kávu, naučte se ji pít v podobě ristretta nebo espressa ihned po hlavním jídle – krásně vám slehne a zaženete chutě na dezert. Oběd či večeři můžete zakončit skleničkou nealkoholického piva, které je asi nejoblíbenějším hořkým nápojem. Nealkoholické zde píšeme záměrně – alkohol totiž naopak chutě navozuje.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...