Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu
zdroj: Adobe Stock

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu, jednoduché cukry, které v nadbytku představují zátěž pro náš organismus. Možná pro vás máme řešení, jak z pověstné řady jednotlivých cukrů trochu vybočit.

Snažíme se, ale...
Snaha o snížení množství jednoduchých cukrů ve stravě již mezi lidmi je. A čím větší je snaha, tím rychleji se objevují stále nové a nové možnosti, jak si sladkou chuť dopřávat dále, jen obejít ten klasický „škodlivý“ cukr. Alternativní sladidla si zažila chvíle na výsluní, ale kritiky ušetřena nejsou. Ta méně zdravotně prospěšná, aspartam, sacharin nebo acesulfam K, jsou sladidla, která jsou naštěstí už na ústupu. Po nich přišla druhá vlna sladidel s o něco lepší pověstí, zahrnující syntetickou sukralózu a přírodní stévii. Ve třetí vlně, opět o něco slibnější, jsme se naštěstí obrátili na přírodu a do popředí zájmu se dostaly cukerné alkoholy – erythritol, mannitol a xylitol.

Blíží se Vánoce a i když je samozřejmě možné péci cukroví a vánoční pochutiny úplně bez cukru, upřímně řečeno to není ono. Pokud patříte mezi ty, kteří si musí příjem jednoduchých cukrů hlídat kvůli cukrovce, nebo chcete zkrátka péci zdravěji, vyzkoušejte letos zatím nejslibněji vypadající sladidlo, xylitol.

Březový cukr xylitol
Xylitol je přírodní sladidlo, které se řadí mezi cukerné alkoholy. Pro svůj původně hlavní zdroj, břízu, se mu přezdívá březový cukr, i když se aktuálně izoluje hlavně z hemicelulózy švestek nebo kukuřice. Jeho sladivost je stejná jako sladivost sacharózy, ale obsahuje o 40 % méně energie. Při nahrazení stejného množství cukru xylitolem tedy získáte stejnou sladkou chuť, ale méně kalorií. Glykemický index sacharózy se pohybuje okolo 75, xylitol z důvodu odlišné chemické struktury dosahuje jen okolo 15. To je stěžejní pro náš organismus, protože ten na jeho příjem nereaguje zvýšením hladiny glukózy v krvi a ani inzulínu. To z xylitolu dělá ideální alternativu cukru pro diabetiky, kteří byli dříve odkazováni na fruktózu. Významným bonusem je jeho struktura a chuť – jedná se o bílý, jemný prášek s příjemně sladkou chutí bez pachutě.

Prevence proti zubnímu kazu
Xylitol má na rozdíl od jiných nízkokalorických sladidel ještě jednu výhodu. Sám o sobě působí preventivně proti zubnímu kazu, konkrétně brání množení bakterií a tedy tvorbě zubního plaku. Řada studií už potvrdila jeho účinky a xylitol se začal hojně využívat jako sladidlo do žvýkaček a různých bombónů. Vy si můžete jednoduše po každém jídle vykloktat ústa vodou s rozpuštěnou lžičkou xylitolu. Na jednu věc si ale přece jen dejte pozor. V nadměrném množství může mít xylitol projímavé účinky, takže si nejprve otestujte jeho snášenlivost a poté se vrhněte do pečení.

Sladká chuť je téma, které je potřeba pochopit a uchopit za ten správný cíp. Není potřeba neustále řešit, jestli je vhodnější cukr kokosový, třtinový nebo obilný sirup. Mnohem důležitější je zaměřit se na otázku, kolik cukru konzumujeme a co pro nás sladká chuť představuje. Udělejte na závěr roku změnu a zkuste se sladkou chutí lépe pracovat. Nejen o Vánocích.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...