Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu
zdroj: Adobe Stock

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu, jednoduché cukry, které v nadbytku představují zátěž pro náš organismus. Možná pro vás máme řešení, jak z pověstné řady jednotlivých cukrů trochu vybočit.

Snažíme se, ale...
Snaha o snížení množství jednoduchých cukrů ve stravě již mezi lidmi je. A čím větší je snaha, tím rychleji se objevují stále nové a nové možnosti, jak si sladkou chuť dopřávat dále, jen obejít ten klasický „škodlivý“ cukr. Alternativní sladidla si zažila chvíle na výsluní, ale kritiky ušetřena nejsou. Ta méně zdravotně prospěšná, aspartam, sacharin nebo acesulfam K, jsou sladidla, která jsou naštěstí už na ústupu. Po nich přišla druhá vlna sladidel s o něco lepší pověstí, zahrnující syntetickou sukralózu a přírodní stévii. Ve třetí vlně, opět o něco slibnější, jsme se naštěstí obrátili na přírodu a do popředí zájmu se dostaly cukerné alkoholy – erythritol, mannitol a xylitol.

Blíží se Vánoce a i když je samozřejmě možné péci cukroví a vánoční pochutiny úplně bez cukru, upřímně řečeno to není ono. Pokud patříte mezi ty, kteří si musí příjem jednoduchých cukrů hlídat kvůli cukrovce, nebo chcete zkrátka péci zdravěji, vyzkoušejte letos zatím nejslibněji vypadající sladidlo, xylitol.

Březový cukr xylitol
Xylitol je přírodní sladidlo, které se řadí mezi cukerné alkoholy. Pro svůj původně hlavní zdroj, břízu, se mu přezdívá březový cukr, i když se aktuálně izoluje hlavně z hemicelulózy švestek nebo kukuřice. Jeho sladivost je stejná jako sladivost sacharózy, ale obsahuje o 40 % méně energie. Při nahrazení stejného množství cukru xylitolem tedy získáte stejnou sladkou chuť, ale méně kalorií. Glykemický index sacharózy se pohybuje okolo 75, xylitol z důvodu odlišné chemické struktury dosahuje jen okolo 15. To je stěžejní pro náš organismus, protože ten na jeho příjem nereaguje zvýšením hladiny glukózy v krvi a ani inzulínu. To z xylitolu dělá ideální alternativu cukru pro diabetiky, kteří byli dříve odkazováni na fruktózu. Významným bonusem je jeho struktura a chuť – jedná se o bílý, jemný prášek s příjemně sladkou chutí bez pachutě.

Prevence proti zubnímu kazu
Xylitol má na rozdíl od jiných nízkokalorických sladidel ještě jednu výhodu. Sám o sobě působí preventivně proti zubnímu kazu, konkrétně brání množení bakterií a tedy tvorbě zubního plaku. Řada studií už potvrdila jeho účinky a xylitol se začal hojně využívat jako sladidlo do žvýkaček a různých bombónů. Vy si můžete jednoduše po každém jídle vykloktat ústa vodou s rozpuštěnou lžičkou xylitolu. Na jednu věc si ale přece jen dejte pozor. V nadměrném množství může mít xylitol projímavé účinky, takže si nejprve otestujte jeho snášenlivost a poté se vrhněte do pečení.

tip redakce ▾
 
Img

Trápí vás problémy s dásněmi a zubními kazy? Připravte si šetrnou, domácí zubní pastu

Snažíte se přejít na zdravý životní styl a chcete začít používat výhradně přírodní kosmetiku? Nebo se jenom dlouho trápíte s problémy se svými zuby a chcete zkusit něco jiného? Dnes...

Sladká chuť je téma, které je potřeba pochopit a uchopit za ten správný cíp. Není potřeba neustále řešit, jestli je vhodnější cukr kokosový, třtinový nebo obilný sirup. Mnohem důležitější je zaměřit se na otázku, kolik cukru konzumujeme a co pro nás sladká chuť představuje. Udělejte na závěr roku změnu a zkuste se sladkou chutí lépe pracovat. Nejen o Vánocích.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály...

Čtěte dál
Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické,...
I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem....
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný...
Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto...
Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty...
Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro...
Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí,...
Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Levné, chutné, zdravé. Všechno, jen ne nudné. Takové je kvašené zelí, které je u nás oblíbené téměř stejně jako kyselé okurky. Je cenným...