Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu
zdroj: Adobe Stock

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu, jednoduché cukry, které v nadbytku představují zátěž pro náš organismus. Možná pro vás máme řešení, jak z pověstné řady jednotlivých cukrů trochu vybočit.

Snažíme se, ale...
Snaha o snížení množství jednoduchých cukrů ve stravě již mezi lidmi je. A čím větší je snaha, tím rychleji se objevují stále nové a nové možnosti, jak si sladkou chuť dopřávat dále, jen obejít ten klasický „škodlivý“ cukr. Alternativní sladidla si zažila chvíle na výsluní, ale kritiky ušetřena nejsou. Ta méně zdravotně prospěšná, aspartam, sacharin nebo acesulfam K, jsou sladidla, která jsou naštěstí už na ústupu. Po nich přišla druhá vlna sladidel s o něco lepší pověstí, zahrnující syntetickou sukralózu a přírodní stévii. Ve třetí vlně, opět o něco slibnější, jsme se naštěstí obrátili na přírodu a do popředí zájmu se dostaly cukerné alkoholy – erythritol, mannitol a xylitol.

Blíží se Vánoce a i když je samozřejmě možné péci cukroví a vánoční pochutiny úplně bez cukru, upřímně řečeno to není ono. Pokud patříte mezi ty, kteří si musí příjem jednoduchých cukrů hlídat kvůli cukrovce, nebo chcete zkrátka péci zdravěji, vyzkoušejte letos zatím nejslibněji vypadající sladidlo, xylitol.

Březový cukr xylitol
Xylitol je přírodní sladidlo, které se řadí mezi cukerné alkoholy. Pro svůj původně hlavní zdroj, břízu, se mu přezdívá březový cukr, i když se aktuálně izoluje hlavně z hemicelulózy švestek nebo kukuřice. Jeho sladivost je stejná jako sladivost sacharózy, ale obsahuje o 40 % méně energie. Při nahrazení stejného množství cukru xylitolem tedy získáte stejnou sladkou chuť, ale méně kalorií. Glykemický index sacharózy se pohybuje okolo 75, xylitol z důvodu odlišné chemické struktury dosahuje jen okolo 15. To je stěžejní pro náš organismus, protože ten na jeho příjem nereaguje zvýšením hladiny glukózy v krvi a ani inzulínu. To z xylitolu dělá ideální alternativu cukru pro diabetiky, kteří byli dříve odkazováni na fruktózu. Významným bonusem je jeho struktura a chuť – jedná se o bílý, jemný prášek s příjemně sladkou chutí bez pachutě.

Prevence proti zubnímu kazu
Xylitol má na rozdíl od jiných nízkokalorických sladidel ještě jednu výhodu. Sám o sobě působí preventivně proti zubnímu kazu, konkrétně brání množení bakterií a tedy tvorbě zubního plaku. Řada studií už potvrdila jeho účinky a xylitol se začal hojně využívat jako sladidlo do žvýkaček a různých bombónů. Vy si můžete jednoduše po každém jídle vykloktat ústa vodou s rozpuštěnou lžičkou xylitolu. Na jednu věc si ale přece jen dejte pozor. V nadměrném množství může mít xylitol projímavé účinky, takže si nejprve otestujte jeho snášenlivost a poté se vrhněte do pečení.

tip redakce ▾
 
Img

Trápí vás problémy s dásněmi a zubními kazy? Připravte si šetrnou, domácí zubní pastu

Snažíte se přejít na zdravý životní styl a chcete začít používat výhradně přírodní kosmetiku? Nebo se jenom dlouho trápíte s problémy se svými zuby a chcete zkusit něco jiného? Dnes...

Sladká chuť je téma, které je potřeba pochopit a uchopit za ten správný cíp. Není potřeba neustále řešit, jestli je vhodnější cukr kokosový, třtinový nebo obilný sirup. Mnohem důležitější je zaměřit se na otázku, kolik cukru konzumujeme a co pro nás sladká chuť představuje. Udělejte na závěr roku změnu a zkuste se sladkou chutí lépe pracovat. Nejen o Vánocích.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...