Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablečný koláč s mandlemi a kokosem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Jablka, ořechy, skořice, kokos – úžasná kombinace a symbol podzimu i zimy. Vyzkoušejte tento rychlý a nutričně vyvážený koláč, kterým provoníte celý byt. Díky sladkosti jablek není nijak více doslazován. Jablka jsou lokální potravinou. Říká se o nich, že jedno jablko denně je prevencí mnoha onemocnění.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 30 – 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (forma na koláč 24 cm)

Na těsto

  • 150 g špaldové mouky
  • 75 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté sušené vanilky
  • citronová kůra
  • špetka soli

Na náplň

  • 5 velkých jablek
  • 3 lžičky skořice
  • 1 ks badyánu

Na ozdobu

  • plátky mandlí
  • kokos

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouku, sůl, vanilku, citronovou kůru a změklé máslo. Vytvořte strouhankovou strukturu. Přidejte lžíci vody, vejce a prohněťte kompaktní těsto. To nechte 30 minut odpočívat v lednici.
  2. Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na menší kousky. Dejte je do kastrůlku. Přidejte skořici, badyán, podlijte lehce vodou a poduste do změknutí. Poté odstavte a badyán vyndejte.
  3. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte z něj cca 3 mm tlustý plát, který přeneste do formy na koláč. Lehce jej vytlačte do okrajů, dno propíchejte vidličkou a dejte předpéci na 15 minut.
  4. Na předpečený korpus vlijte připravenou směs a pečte zhruba dalších 20 minut.
  5. Koláč ozdobte plátky mandlí a posypte kokosem. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Do jablečné směsi můžete podle libosti přidat rozinky, citronovou šťávu či různé druhy ořechů. Koláč pak dostane ještě zajímavější chuť.

tip redakce ▾
 
Img

Lahodné batátové brownies s pekanovými ořechy

S nejrůznějšími brownies se roztrhl pytel – začalo to fazolovým, pokračovalo řepným a avokádovým a nyní se hřeje na výslunní i batátové! Jeden batát se mi již delší dobu choulil v ledničce,...

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Kari z červené čočky

Kari z červené čočky

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a červená čočka je navíc velice dobře stravitelná....

Čtěte dál
Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození....
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský...
Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Vyzkoušejte na vánoční stůl tyto nepečené bezlepkové kuličky. Základní směs můžete podle chuti obměňovat, podle libosti pak dozdobit....
Mrkvové taštičky s povidly

Mrkvové taštičky s povidly

Vánoční svátky se kvapem blíží a je nejvyšší čas na přípravu vánočního cukroví. Vyzkoušejte letos vedle tradičních receptů tento neobvyklý,...
V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

Posílit imunitu a ještě si u toho pochutnat. To vše a mnohem více dokáže takřka kouzelný zázvor, který v chladném podzimu a ještě chladnější...
Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Zahřejte se po ránu a nastartujte den výbornou snídaní. Domácí rýžová kaše vám zajistí dostatek energie a pocit sytosti. Fantazii se...
Rajčatová polévka s batáty

Rajčatová polévka s batáty

Dopřejte si jemnou, italskou rajčatovou polévku trochu jinak – netradičně zahuštěnou batáty (sladkými bramborami). Ty jsou zdrojem...
Zelné placičky s quinoou

Zelné placičky s quinoou

Kysané zelí je doslova národní poklad, který si mi Češi s velkou pýchou doma vyrábíme a pak ho také s chutí konzumujeme. Dopřejte si...
Cuketový perník s čokoládovou polevou

Cuketový perník s čokoládovou polevou

Sezóna cuket sice už skončila, to nám ale nebrání si sem tam nějaký ten kus v bio kvalitě dopřát i z klasického obchodu. Vyzkoušejte...
Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Podzimní sychravé počasí se už hlasitě ozývá. Je proto ideální čas se zahřát zdravou vydatnou polévkou. Dýně jsou symbolem konce října...
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Recept na banánový chlebíček je velice snadný, rychlý a je to ideální způsob, jak zpracovat přezrálé banány, na které již není tolik...
Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Letošní úroda ovoce a zeleniny byla i přes velká sucha naprosto famózní. Tolik plodů! Užívali jsme si ve velkém jahod a rebarbory a...