Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablečný koláč s mandlemi a kokosem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Jablka, ořechy, skořice, kokos – úžasná kombinace a symbol podzimu i zimy. Vyzkoušejte tento rychlý a nutričně vyvážený koláč, kterým provoníte celý byt. Díky sladkosti jablek není nijak více doslazován. Jablka jsou lokální potravinou. Říká se o nich, že jedno jablko denně je prevencí mnoha onemocnění.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 30 – 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (forma na koláč 24 cm)

Na těsto

  • 150 g špaldové mouky
  • 75 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté sušené vanilky
  • citronová kůra
  • špetka soli

Na náplň

  • 5 velkých jablek
  • 3 lžičky skořice
  • 1 ks badyánu

Na ozdobu

  • plátky mandlí
  • kokos

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouku, sůl, vanilku, citronovou kůru a změklé máslo. Vytvořte strouhankovou strukturu. Přidejte lžíci vody, vejce a prohněťte kompaktní těsto. To nechte 30 minut odpočívat v lednici.
  2. Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na menší kousky. Dejte je do kastrůlku. Přidejte skořici, badyán, podlijte lehce vodou a poduste do změknutí. Poté odstavte a badyán vyndejte.
  3. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte z něj cca 3 mm tlustý plát, který přeneste do formy na koláč. Lehce jej vytlačte do okrajů, dno propíchejte vidličkou a dejte předpéci na 15 minut.
  4. Na předpečený korpus vlijte připravenou směs a pečte zhruba dalších 20 minut.
  5. Koláč ozdobte plátky mandlí a posypte kokosem. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Do jablečné směsi můžete podle libosti přidat rozinky, citronovou šťávu či různé druhy ořechů. Koláč pak dostane ještě zajímavější chuť.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!