Když už čaj ani teplá bunda nezabere, je tu jóga, která prohřeje

Když už čaj ani teplá bunda nezabere, je tu jóga, která prohřeje
zdroj: Pixabay

Ačkoliv podzim je letos nebývale teplý a nebývale slunný, přesto se pomalu začíná ke slovu hlásit jemná sychravost a lezavý chlad. Připočteme-li k tomu navíc šero, které až moc brzy přechází ve tmu a mlhu, jež nás teď často budí i uspává, je jedině přirozené, když na vás tohle všechno působí tak nějak mrazivě. Když zradí kabát nebo čepice, je tady jógová praxe. Ta zahřeje zevnitř.

Vybavte si, jak dokáže zahřát horký čaj, káva, svařené víno nebo punč. Ten pocit, kdy vám příjemné teplo proniká do těla a počíná ho rozehřívat. Začíná to teplem klesajícím od úst krkem až do žaludku. Ohřejí se zkřehlé prsty, možná se i trochu orosíte. Je to jiné teplo, než které dopřeje pořádné oblečení. Tady jste zahříváni zevnitř. Najednou máte pocit, že byste se do podzimní plískanice vydali klidně nazí. Jste totiž přesvědčení o tom, že by vám zima nebyla. A možná máte i pravdu. Alespoň na prvních pár minut.

Když se noc mění v den
Podobným způsobem může zahřát i jóga. S tím rozdílem, že teplo do těla „nenalijete“, ale rovnou rozlijete. Hřejete sami sebe. Jóga totiž učí hledat zdroj našeho vnitřního tepla a světla a ten, když se podaří objevit a rozsvítit, bude vás hřát a svítit na cestu kdekoliv a kdykoliv. Třeba jako mě dnes ráno. Ráda vstávám hodně brzy. Když je ještě tma a všichni a všechno spí. Všude je takový zvláštní klid, ticho a mír. Přesně to, co potřebuji, abych mohla přemýšlet. A pracovat. Vkládat myšlenky „na papír“. Ťukat písmenka do klávesnice. A potom ty chvíle, kdy začne noc přecházet v den. Jemné obrysy okolních domů a stromů. Náznaky, že se něco začíná dít. Větší patrnost objektů nepřekrytých již tak hustou tmou. Najednou je tady den. Ty chvilky jsou pro mě k nezaplacení. Dnes ráno mi je ale něco narušilo. Nepříjemná bolest břicha.

Teplo vycházející zevnitř
Když jsem vstala, zdálo se, že je vše v pořádku. Nedlouhou poté, co jsem zasedla k notebooku, se to ale změnilo. Ostrá bodavá bolest v horní části břicha. Nejprve v intervalech, nárazově. Potom stále. Znesnadňovala mi koncentraci. Nemohla jsem se soustředit na práci. Přemýšlela jsem totiž nad tím, co to může být. Podrážděný žaludek? Zaražené větry? Ať už to bylo, co chtělo, bylo to pořádně nepříjemné. Naštěstí jsem věděla, co musím udělat. Ne musím, ale chci. Protože vím, že to zabere. Jako i ve většině dalších, i třeba zcela odlišných případů. Jóga. Teplo, které mne zahřeje a rozpustí všechnu bolest. Klid, pohoda a souznění. Sama se sebou, se svým dechem, ve svém těle. Přirozeně, mírně, bez zábran a předsudků. Hodnocení. Tak, jak jsem.

Chráněná a v bezpečí
Na podložce jsem po úvodním zklidnění a obrácení se dovnitř v sedu se založenýma nohama zaujala polohu dítěte. Nejprve klasickou – sed na patách, čelo na zem, paže volně podél těla, dlaněmi vzhůru. Následovala alternativa – ruce jsem spojila a položila na bedra. Abych mohla volně dýchat, položila jsem hlavu na spánek a strany podle potřeby střídala. Nakonec přišla poloha zajíce. Lokty jsem přisunula ke kolenům, paže dala těsně k sobě. Dlaně směřovaly dolů. Z prstů jsem vytvořila vějířek a také je položila na zem. Nakonec jsem položila čelo na paže. Přikryla jsem se županem a teplou huňatou televizní dekou. Celou dobu jsem dýchala do břicha. Pozorností jsem byla u dechu a dráhy, kterou v těle vykonával. Uvolnění se dostavilo prakticky okamžitě. Bylo mi teplo, lehko, nic mě nebolelo. Praxe trvala asi hodinku. Po jejím skončení jsem byla svěží a plná síly. Jako kdybych se moc dobře vyspala.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, a proto ovlivňuje kvalitu života mužů v mnoha aspektech. Kromě zdraví obecně ovlivňuje...
Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Čištění zubů je základní součástí každodenní hygieny, ale protože většina z nás nechce trávit pravidelnou hygienou příliš mnoho času,...