Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích
zdroj: Adobe Stock

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány jako nezbytné zdroje těchto živin, na straně druhé jsou opředeny mnoha mýty a z toho důvodu jsou zcela bezdůvodně zatracovány. Předkládáme hodnocení z odborného pohledu.

Zahleňování
Jedním z mýtů, které o mléčných výrobcích panují, je jejich potenciál zahleňovat. Co to vlastně ale znamená? Když pijeme mléko či konzumujeme mléčné výrobky, na stěnách našich úst, hltanu a jícnu dochází k usazování mléčné emulze, což je kombinace vody a mléčných lipidů. Přirovnat to můžeme ke sklenici mléka, na které také po vypití zůstává bílý film. Povlak v trávicím ústrojí se pak zcela přirozeně vstřebá či spláchne pouze s tím rozdílem, že některým lidem zůstává v oblasti hltanu a jícnu déle a někomu se vstřebá přirozeně velmi rychle. Hlen, který tedy některým lidem vznikne v ústech, vůbec není hlen, který vzniká např. při bakteriální infekci v krku. Tvrzení, že mléko zahleňuje je tedy zavádějící a tento jev je tedy velmi subjektivní. Výzkumy, které se zahleňování věnovaly, nikdy tento jev z medicínského pohledu nepotvrdily.

Laktózová intolerance
Nepřijde vám divné, že před dvaceti lety tento pojem skoro nikdo neznal a nyní tímto neduhem trpí každý třetí člověk? Mnoho lidí to totiž o sobě tvrdí, aniž by věděli, co tento problém obnáší a na jakých základech opravdu stojí. Přitom opravdovou intolerancí trpí jen několik málo procent obyvatel. Laktózová intolerance je neschopnost trávit mléčný cukr laktózu, který se přirozeně vyskytuje v mléce savců včetně mateřského mléka. Přirozeně tento disacharid štěpí v tenkém střevě enzym laktáza na monosacharidové jednotky glukózu a galaktózu, které už jsou následně přímo vstřebány. Když v těle laktáza chybí nebo je ji velmi málo, laktóza zůstává nerozštěpena a následně způsobuje trávicí problémy projevující se nejčastěji jako průjem, nadýmání a celková nevolnost.

Laktózová intolerance není onemocnění nijak závažné. Pokud je vám diagnostikována, musíte ze stravy vyloučit potraviny obsahující laktózu – smetanu či mléko do kávy, jogurty, ale i smetanové dezerty či ve vážných případech i máslo. V současné době je ale na trhu nespočet mléčných produktů, které jsou uměle zbaveny laktózy a jsou tedy vhodné i pro osoby s laktózovou intolerancí. Tvorba tohoto enzymu s postupujícím věkem klesá – u někoho markantně, u někoho zcela nevýznamně. Pokud tedy nemáte s trávením mléčných výrobků problém a nežádoucí účinky nepociťujete, není důvod, aby v kvalitní formě nebyly součástí vaše ho jídelníčku. Pokud problémy opravdu pociťujete, je potřeba jídelníček upravit. Jednak můžete zařadit více rostlinných alternativ, jednak jsou k dostání i tabletky obsahující enzym laktázu a nebo můžete konzumovat i zmíněné produkty s odstraněnou laktózou.

tip redakce ▾
 
Img

Chemie v kuchyni: Proč vzniká okolo uvařeného žloutku šedý kruh?

Máte rádi vejce natvrdo? Pak jste si určitě všimli šedého prstence okolo žloutku, když občas jejich vaření přetáhnete. Mnoho z nás má jistě tento vjem zafixovaný z dob školy či táborů,...

Mléko a vápník
Mléko není nutné pít, protože vápník obsahuje i mnoho jiných potravin, které jsou pro tělo prospěšnější. To je sice částečně pravda, nicméně abychom dostali stejné množství vápníku z jiných zdrojů jako je např. mák či ořechy, museli bychom sníst až nepřirozeně více těchto potravin. Ve 100 ml mléka je obsaženo zhruba 120 mg přístupného vápníku. 100 g mandlí nebo máku sice obsahuje 3x, 5x nebo až 10x více tohoto prvku, ten je ale často vázán na vlákninu a na tzv. antinutriční látky, které jeho vstřebání brání. Jedna věc je tedy obsah v potravině, druhá věc je vstřebatelnost. Například využitelnost vápníku z dobře připravené brokolice se pohybuje ≥ 50 %, zatímco využitelnost vápníku ze špenátu je ≤ 5 %. Nebo k tomu abyste dostali stejné množství vápníku jako z jedné sklenice mléka (250 ml) potřebujete zkonzumovat přes 100 g mandlí.

Na tvrzeních, která mezi lidmi kolují, tedy vždy něco málo pravdy je. Vždy je ale důležité mluvit v celém kontextu a když říkáme A, tak zmínit i B. Pokud nemáte po konzumaci mléčných výrobků zdravotní problémy, není nutné je vyřazovat jen proto, že to aktuálně dělají jiní.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály...

Čtěte dál
Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické,...
I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem....
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto...
Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty...
Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro...
Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí,...
Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu,...
Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Levné, chutné, zdravé. Všechno, jen ne nudné. Takové je kvašené zelí, které je u nás oblíbené téměř stejně jako kyselé okurky. Je cenným...