Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích
zdroj: Adobe Stock

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány jako nezbytné zdroje těchto živin, na straně druhé jsou opředeny mnoha mýty a z toho důvodu jsou zcela bezdůvodně zatracovány. Předkládáme hodnocení z odborného pohledu.

Zahleňování
Jedním z mýtů, které o mléčných výrobcích panují, je jejich potenciál zahleňovat. Co to vlastně ale znamená? Když pijeme mléko či konzumujeme mléčné výrobky, na stěnách našich úst, hltanu a jícnu dochází k usazování mléčné emulze, což je kombinace vody a mléčných lipidů. Přirovnat to můžeme ke sklenici mléka, na které také po vypití zůstává bílý film. Povlak v trávicím ústrojí se pak zcela přirozeně vstřebá či spláchne pouze s tím rozdílem, že některým lidem zůstává v oblasti hltanu a jícnu déle a někomu se vstřebá přirozeně velmi rychle. Hlen, který tedy některým lidem vznikne v ústech, vůbec není hlen, který vzniká např. při bakteriální infekci v krku. Tvrzení, že mléko zahleňuje je tedy zavádějící a tento jev je tedy velmi subjektivní. Výzkumy, které se zahleňování věnovaly, nikdy tento jev z medicínského pohledu nepotvrdily.

Laktózová intolerance
Nepřijde vám divné, že před dvaceti lety tento pojem skoro nikdo neznal a nyní tímto neduhem trpí každý třetí člověk? Mnoho lidí to totiž o sobě tvrdí, aniž by věděli, co tento problém obnáší a na jakých základech opravdu stojí. Přitom opravdovou intolerancí trpí jen několik málo procent obyvatel. Laktózová intolerance je neschopnost trávit mléčný cukr laktózu, který se přirozeně vyskytuje v mléce savců včetně mateřského mléka. Přirozeně tento disacharid štěpí v tenkém střevě enzym laktáza na monosacharidové jednotky glukózu a galaktózu, které už jsou následně přímo vstřebány. Když v těle laktáza chybí nebo je ji velmi málo, laktóza zůstává nerozštěpena a následně způsobuje trávicí problémy projevující se nejčastěji jako průjem, nadýmání a celková nevolnost.

Laktózová intolerance není onemocnění nijak závažné. Pokud je vám diagnostikována, musíte ze stravy vyloučit potraviny obsahující laktózu – smetanu či mléko do kávy, jogurty, ale i smetanové dezerty či ve vážných případech i máslo. V současné době je ale na trhu nespočet mléčných produktů, které jsou uměle zbaveny laktózy a jsou tedy vhodné i pro osoby s laktózovou intolerancí. Tvorba tohoto enzymu s postupujícím věkem klesá – u někoho markantně, u někoho zcela nevýznamně. Pokud tedy nemáte s trávením mléčných výrobků problém a nežádoucí účinky nepociťujete, není důvod, aby v kvalitní formě nebyly součástí vaše ho jídelníčku. Pokud problémy opravdu pociťujete, je potřeba jídelníček upravit. Jednak můžete zařadit více rostlinných alternativ, jednak jsou k dostání i tabletky obsahující enzym laktázu a nebo můžete konzumovat i zmíněné produkty s odstraněnou laktózou.

Mléko a vápník
Mléko není nutné pít, protože vápník obsahuje i mnoho jiných potravin, které jsou pro tělo prospěšnější. To je sice částečně pravda, nicméně abychom dostali stejné množství vápníku z jiných zdrojů jako je např. mák či ořechy, museli bychom sníst až nepřirozeně více těchto potravin. Ve 100 ml mléka je obsaženo zhruba 120 mg přístupného vápníku. 100 g mandlí nebo máku sice obsahuje 3x, 5x nebo až 10x více tohoto prvku, ten je ale často vázán na vlákninu a na tzv. antinutriční látky, které jeho vstřebání brání. Jedna věc je tedy obsah v potravině, druhá věc je vstřebatelnost. Například využitelnost vápníku z dobře připravené brokolice se pohybuje ≥ 50 %, zatímco využitelnost vápníku ze špenátu je ≤ 5 %. Nebo k tomu abyste dostali stejné množství vápníku jako z jedné sklenice mléka (250 ml) potřebujete zkonzumovat přes 100 g mandlí.

Na tvrzeních, která mezi lidmi kolují, tedy vždy něco málo pravdy je. Vždy je ale důležité mluvit v celém kontextu a když říkáme A, tak zmínit i B. Pokud nemáte po konzumaci mléčných výrobků zdravotní problémy, není nutné je vyřazovat jen proto, že to aktuálně dělají jiní.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...