Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a je ideální čas vyrazit na něj do přírody. Výrazná chuť a vůně této bylinky rizoto příjemně doladí.
Porce: 4
Doba přípravy: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
- 1 hrnek rýže Arborio
- 100 g hrášku
- 1 větší bílá cibule
- 250 ml bílého vína
- 750 ml zeleninového vývaru
- 3 lžíce řepkového oleje
- 100 g baby špenátu
- hrst medvědího česneku
- 100 g parmezánu
- sůl, pepř
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kostky.
- Medvědí česnek a baby špenát omyjte. Medvědí česnek nasekejte nahrubo.
- V hrnci rozehřejte řepkový olej. Osmahněte na něm cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte rýži a chvíli vše opékejte. Poté přidejte víno a nechte jej odpařit.
- Poté postupně po 2 dcl přidávejte vývar. Jakmile se dávka vstřebá, přidejte další. Bude to trvat cca 25 minut, dokud nebude rýže měkká.
- Baby špenát, medvědí česnek a hrášek vmíchejte do rýže.
- Rizoto dochuťte solí, pepřem. Ozdobte jej parmezánem.
Náš tip
Mimo sezónu využijte mražený hrášek, který před přimícháním do rizota spařte.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.