Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice
zdroj: Shutterstock

Svátky smutné i veselé, spojované se smrtí i Zmrtvýchvstáním Ježíše Krista, se sluncem, zelení a teplem. To všechno přinášejí Velikonoce, které by nebyly tím, čím jsou, bez tradičních pochutin, jež si s nimi spojujeme.

Příroda se probouzí po dlouhém zimním spánku, květiny kvetou, stromy rozkvétají, práci trylkují a mláďátka se rodí. Velikonoce symbolizují nové začátky na úrovni přírodní i náboženské, kdy jde především o Ježíše Krista, který po svém brutálním zavraždění ukřižováním vstal z mrtvých, aby lidem dal naději a víru, že smrti se není třeba bát, protože není koncem, ale jen dalším, novým začátkem.

A nové začátky je třeba oslavit, proto se velikonoční období tradičně pojí s hodováním, veselím a dobrými pokrmy, které nemusí být ani tolik nezdravé. Co všechno byste měli během Velikonoc upéci nebo zařadit?

Co vědět o pašijovém týdnu
Předchází mu čtyřicetidenní postní období začínající Popeleční středou a končící Velikonoční nedělí, Božím hodem. Po Květné neděli, kdy podle Bible Ježíš přijel do Jeruzaléma a obyvatelé jej vítali palmovými listy, nastává poslední týden před Velikonocemi označovaný jako pašijový neboli svatý. Pašije jsou příběhy ze života Ježíše Krista, které vyprávějí o jeho utrpení a umučení.

Na škaredou středu Jidáše
Jak praví Bible, tak na Škaredou středu zradil Ježíše jeden z jeho učedníků Jidáš. Ten se potom pod tíhou výčitek svědomí oběsil. Podle Jidášovy škaredé zrady se středě začalo říkat škaredá a věřilo se, že když se v tento den budete na někoho škaredit, zůstane vám to po celý rok.

Na Škaredou středu bylo zvykem zadělávat na kynuté pečivo pojmenované právě po Jidášovi. To tvarem připomínalo provaz, v jehož oprátce vypustil duši. Při pečení se ženy neomezovaly jen na tvar oprátky, ale vytvářely různé pokroucené obrazce, třeba i ptáčky.

Na Zelený čtvrtek něco zeleného
Čtvrtek známý jako zelený je naopak dnem odpuštění a čistoty. Věřící si připomínají poslední večeři Páně, kdy Ježíš se svými učedníky slavil Pesach, židovskou obdobu Velikonoc, a rozděloval jim chléb a víno jako své tělo a krev. Ve čtvrtek večer ve vsích a městech ztichly všechny zvony a rozezněly se až se setměním na Bílou sobotu.

Ke snídani se podávaly jidášky potírané máslem smíchaným s medem a rumem. Do dalších jídel se potom přidávalo něco zeleného – hrášek, špenát, kopřivy, bylinkové pesto, cokoliv. Inspirujte se dávnými tradicemi a na oběd si dopřejte třeba hráškovou polévku, ke svačině si připravte pučálku z naklíčeného hrachu opraženého na pánvi naslano nebo nasladko, a k večeři si dejte třeba zelené fazolky s polníčkem, zelenými olivami a zelenými pistáciemi.

Prosté jídlo na Velký pátek
V den Ježíšovy smrti se jedly jen prosté pokrmy jako byly jáhly, čočka, hrách nebo bramborovo-zelná polévka.

Na Bílou sobotu mazanec a beránka
Oplakávala se Ježíšova smrt, těšilo se na jeho vzkříšení a zadělávalo se na mazance a beránky. Mazanec patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva, znázorňuje slunce a jeho kynutí symbolizuje prosperitu a bohatství, věřící jej přirovnávají k tělu páně, eucharistii, a vnímají jej jako sladký chléb. Sladký beránek v sobě nese nejen symbolika Ježíše Krista, který je mimo jiné znám jako beránek Boží, jenž se za lidstvo obětoval, ale i Pesachu, kdy Židé obětovali beránka živého na památku vysvobození z egyptského otroctví. Ve středověku si živé jehně mohl už málokdo dovolit, proto se začal péct beránek sladký, do našich končin se tento zvyk dostal až v 19. století. Hlavním jídlem byla nádivka, která se plnila především mladými zelenými rostlinkami a někdy i vařenými vejci.

Velikonoční neděle
Na Boží hod o Velikonoční neděli nosily rodiny mazanec s křížem na vršku do kostela, kde jej farář posvětil. Po příchodu domů byl potom společně sněden. Končilo postní období a lidé si tak dopřávali nejen sladké, ale již také maso, na stole se tedy objevovaly pokrmy typu vývaru, pečeného hovězího a jehněčího nebo masových rolád. Vedle mazance se ze sladkých pochutin podával i beránek.

Na Velikonoční pondělí vajíčka
Děvčata chlapcům dávala vajíčka za to, že je vyšlehali pomlázkou. To je mělo omladit, protože do nich přešly vlastnosti pružných a ohebných proutků plných mízy, z nichž se pletly pomlázky. Chlapec, který se těšil dívčině přízni, měl dostat vajíčko obarvené na červeno. Červená je jako barva života ve spojení s vejcem snad nejtypičtější ikonou Velikonoc – symbolizuje zrození a nový život.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně dováží? Jsou pro nás i v zimě přínosné, nebo spíš naopak? Jsou dekorace...

Čtěte dál
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Rozhodli jsme se pokračovat v tradici různých výzev, zatímco naposledy jsme si pro vás připravili prosincový FIT adventní kalendář,...
Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Velikonoce klepou na dveře a co nevidět se pustíme do přípravy nejrůznějších dobrot typických pro toto jarní období. Mazance, jidáše,...
Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku

Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku

Sotva jsme se vzpamatovali z Vánoc, a přestože tomu počasí zatím moc neodpovídá, jsou tu další svátky tentokrát spojené s příchodem...
Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Znáte to, člověk běhá od trouby k balícímu papíru a od balícího papíru k výzdobě, která už vlastně měla být dávno rozvěšená po pokojích,...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...