Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji
zdroj: Shutterstock

K Velikonocům patří dobré jídlo. Dobré ale nemusí být synonymem pro sladké a tučné, jak si my Češi až příliš často myslíme. I zdravé jídlo může být velmi aromatické, nápadité a chutné. Připravte letos dětem takovou nadílku, neodbývejte je kupovanými cukrovinkami a sladkostmi a pokud ano, pečlivě je vybírejte.

Děti milují sladké, protože podporuje jejich živelnou energii. Proto je velmi těžké sejít ze správné cesty, dopřát jim, co hrdlo ráčí, a následně se potýkat se zkaženými zoubky, počínající nadváhou či dětskou obezitou. Cukr je mocný a dítko se na něm může velmi snadno a rychle stát závislým. Proto je potřeba mu jej podávat v co nejzdravějších formách a dávat si pozor na omezení jeho příjmu ze zpracovaných zdrojů. Modelovým příkladem, jak se to dá dělat správně, je právě velikonoční nadílka.

Červené vajíčko natvrdo jako základ
Symbolem Velikonoc je vejce, zejména obarvené na červeno. Jak vejce, tak červená barva, totiž symbolizují nový život, který přináší jaro i Ježíšův příběh o Zmrtvýchvstání. Ačkoliv vejce dlouho čelila nemilosti kvůli řečem o vysokém obsahu cholesterolu, dnes se ví, že je to mimořádně zdravá potravina s vysokým obsahem plnohodnotných bílkovin. Navíc skvěle chutnají, dají se jíst samotná nebo pokladená na chléb s máslem, chutnají jako součást obložených talířků či pomazánek.

Ze všech těchto důvodů by ve velikonoční nadílce nemělo chybět vajíčko natvrdo. Obarvěte je společně s dětmi, povídejte jim u toho o velikonočních příbězích, tradicích a zvycích a následně vejce zase společně zužitkujte. Předveďte ho dětem jako skvělou pochoutku, jako dobrotu, kterou si rádi dopřejete s nimi. Tak podpoříte jejich příklon k dobrým a kvalitním potravinám.

Jak dodat sladkou chuť
Ochudit byste své ratolesti neměli ani o oblíbenou sladkou chuť. Ta by ale neměla pocházet z průmyslově zpracovaných cukrovinek. Nejjednodušším a nejlepším řešením je zakomponovat do nadílky sušené ovoce. Hlídejte ovšem podíl cukru a vybírejte ideálně nedoslazované zdroje. Rozinky, brusinky, banány, ananas, jahody, maliny – to vše se dá krásně zobat a zajistit tak oblíbenou sladkou chuť získanou z přírodních zdrojů. Skvělé je také ovoce sušené mrazem, jež si zachovává nejen své nutriční benefity, ale nabízí také příjemnou a atraktivní křupavost.

Zdravé tuky jako doplněk sladkosti
Zastoupení by měly mít i zdravé tuky. Ty dodají ořechy. Nakupte klidně více druhů a dopřejte dětem něco, co ještě nevyzkoušely, třeba ořechy makadamiové nebo pekanové. Jsou sice dražší, je ale rozumnější peníze investovat do něčeho zdraví prospívajícího než do drahých čokoládiček, které dětem maximálně zkazí zuby. Aby ořechy dětem nepřipadaly fádní, namíchejte je se sušeným ovocem, nebo jim ukažte, jak skvělý výsledek přinese, když tyto dvě pochutiny zkombinují.

A co čokoláda?
Čokoládu nemusíte maličkým zapovídat zcela, stačí pečlivě vybírat, co jim nabídnete. Čokoláda by měla mít co nejvyšší procento kakaa a co nejnižší množství cukru a dalších přídatných složek. Vyzkoušet můžete také čokolády s rostlinnými smetanami nebo přidaným ovocem, které nesladkou chuť příjemně ovoní. Z kvalitní čokolády můžete připravit domácí čokoládové bonbóny nebo čokoládové figurky, po nichž děti na Velikonoce tolik touží. Výhodou je, že budete vědět, co do sladkosti přidáváte, a děti navíc uvidí, že mají domácí figurku vytvořenou vámi a darovanou s láskou a péčí.

Perníčky jako třešnička na dortu
Nepečou se jen na Vánoce, perníčky mají své místo i na velikonočním stole a ve velikonoční nadílce. Nakupte si vykrajovátka s velikonočními motivy a zapojte do příprav na pečení i děti. Vyzkoušejte zdravější mouku, třeba špaldovou, třtinový nebo kokosový cukr či med, namáčejte perníčky v čokoládě s vysokým procentem kakaa a uvidíte, jak si nejmenší pochutnají.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých...

Čtěte dál
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec je jedním z tradičních symbolů českých Velikonoc, spolu s velikonočním beránkem, kraslicemi a pomlázkou, nebo například mísou...
Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoce jsou mimo jiné také svátky dobrého jídla a pití. Každoroční tradicí je pečení a vaření nejrůznějších svátečních dobrot,...
Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Svátky smutné i veselé, spojované se smrtí i Zmrtvýchvstáním Ježíše Krista, se sluncem, zelení a teplem. To všechno přinášejí Velikonoce,...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Advent, Vánoce a dny mezi svátky jsou kouzelným obdobím, na které se často těšíme celý rok a začínáme s tím v podstatě bezprostředně...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých...