Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji
zdroj: Shutterstock

K Velikonocům patří dobré jídlo. Dobré ale nemusí být synonymem pro sladké a tučné, jak si my Češi až příliš často myslíme. I zdravé jídlo může být velmi aromatické, nápadité a chutné. Připravte letos dětem takovou nadílku, neodbývejte je kupovanými cukrovinkami a sladkostmi a pokud ano, pečlivě je vybírejte.

Děti milují sladké, protože podporuje jejich živelnou energii. Proto je velmi těžké sejít ze správné cesty, dopřát jim, co hrdlo ráčí, a následně se potýkat se zkaženými zoubky, počínající nadváhou či dětskou obezitou. Cukr je mocný a dítko se na něm může velmi snadno a rychle stát závislým. Proto je potřeba mu jej podávat v co nejzdravějších formách a dávat si pozor na omezení jeho příjmu ze zpracovaných zdrojů. Modelovým příkladem, jak se to dá dělat správně, je právě velikonoční nadílka.

Červené vajíčko natvrdo jako základ
Symbolem Velikonoc je vejce, zejména obarvené na červeno. Jak vejce, tak červená barva, totiž symbolizují nový život, který přináší jaro i Ježíšův příběh o Zmrtvýchvstání. Ačkoliv vejce dlouho čelila nemilosti kvůli řečem o vysokém obsahu cholesterolu, dnes se ví, že je to mimořádně zdravá potravina s vysokým obsahem plnohodnotných bílkovin. Navíc skvěle chutnají, dají se jíst samotná nebo pokladená na chléb s máslem, chutnají jako součást obložených talířků či pomazánek.

Ze všech těchto důvodů by ve velikonoční nadílce nemělo chybět vajíčko natvrdo. Obarvěte je společně s dětmi, povídejte jim u toho o velikonočních příbězích, tradicích a zvycích a následně vejce zase společně zužitkujte. Předveďte ho dětem jako skvělou pochoutku, jako dobrotu, kterou si rádi dopřejete s nimi. Tak podpoříte jejich příklon k dobrým a kvalitním potravinám.

Jak dodat sladkou chuť
Ochudit byste své ratolesti neměli ani o oblíbenou sladkou chuť. Ta by ale neměla pocházet z průmyslově zpracovaných cukrovinek. Nejjednodušším a nejlepším řešením je zakomponovat do nadílky sušené ovoce. Hlídejte ovšem podíl cukru a vybírejte ideálně nedoslazované zdroje. Rozinky, brusinky, banány, ananas, jahody, maliny – to vše se dá krásně zobat a zajistit tak oblíbenou sladkou chuť získanou z přírodních zdrojů. Skvělé je také ovoce sušené mrazem, jež si zachovává nejen své nutriční benefity, ale nabízí také příjemnou a atraktivní křupavost.

Zdravé tuky jako doplněk sladkosti
Zastoupení by měly mít i zdravé tuky. Ty dodají ořechy. Nakupte klidně více druhů a dopřejte dětem něco, co ještě nevyzkoušely, třeba ořechy makadamiové nebo pekanové. Jsou sice dražší, je ale rozumnější peníze investovat do něčeho zdraví prospívajícího než do drahých čokoládiček, které dětem maximálně zkazí zuby. Aby ořechy dětem nepřipadaly fádní, namíchejte je se sušeným ovocem, nebo jim ukažte, jak skvělý výsledek přinese, když tyto dvě pochutiny zkombinují.

A co čokoláda?
Čokoládu nemusíte maličkým zapovídat zcela, stačí pečlivě vybírat, co jim nabídnete. Čokoláda by měla mít co nejvyšší procento kakaa a co nejnižší množství cukru a dalších přídatných složek. Vyzkoušet můžete také čokolády s rostlinnými smetanami nebo přidaným ovocem, které nesladkou chuť příjemně ovoní. Z kvalitní čokolády můžete připravit domácí čokoládové bonbóny nebo čokoládové figurky, po nichž děti na Velikonoce tolik touží. Výhodou je, že budete vědět, co do sladkosti přidáváte, a děti navíc uvidí, že mají domácí figurku vytvořenou vámi a darovanou s láskou a péčí.

Perníčky jako třešnička na dortu
Nepečou se jen na Vánoce, perníčky mají své místo i na velikonočním stole a ve velikonoční nadílce. Nakupte si vykrajovátka s velikonočními motivy a zapojte do příprav na pečení i děti. Vyzkoušejte zdravější mouku, třeba špaldovou, třtinový nebo kokosový cukr či med, namáčejte perníčky v čokoládě s vysokým procentem kakaa a uvidíte, jak si nejmenší pochutnají.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně dováží? Jsou pro nás i v zimě přínosné, nebo spíš naopak? Jsou dekorace...

Čtěte dál
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Rozhodli jsme se pokračovat v tradici různých výzev, zatímco naposledy jsme si pro vás připravili prosincový FIT adventní kalendář,...
Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?

Velikonoce klepou na dveře a co nevidět se pustíme do přípravy nejrůznějších dobrot typických pro toto jarní období. Mazance, jidáše,...
Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku

Tradiční Velikonoce ve zdravějším kabátku

Sotva jsme se vzpamatovali z Vánoc, a přestože tomu počasí zatím moc neodpovídá, jsou tu další svátky tentokrát spojené s příchodem...
Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Znáte to, člověk běhá od trouby k balícímu papíru a od balícího papíru k výzdobě, která už vlastně měla být dávno rozvěšená po pokojích,...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...