K Velikonocům patří dobré jídlo. Dobré ale nemusí být synonymem pro sladké a tučné, jak si my Češi až příliš často myslíme. I zdravé jídlo může být velmi aromatické, nápadité a chutné. Připravte letos dětem takovou nadílku, neodbývejte je kupovanými cukrovinkami a sladkostmi a pokud ano, pečlivě je vybírejte.
Děti milují sladké, protože podporuje jejich živelnou energii. Proto je velmi těžké sejít ze správné cesty, dopřát jim, co hrdlo ráčí, a následně se potýkat se zkaženými zoubky, počínající nadváhou či dětskou obezitou. Cukr je mocný a dítko se na něm může velmi snadno a rychle stát závislým. Proto je potřeba mu jej podávat v co nejzdravějších formách a dávat si pozor na omezení jeho příjmu ze zpracovaných zdrojů. Modelovým příkladem, jak se to dá dělat správně, je právě velikonoční nadílka.
Červené vajíčko natvrdo jako základ
Symbolem Velikonoc je vejce, zejména obarvené na červeno. Jak vejce, tak červená barva, totiž symbolizují nový život, který přináší jaro i Ježíšův příběh o Zmrtvýchvstání. Ačkoliv vejce dlouho čelila nemilosti kvůli řečem o vysokém obsahu cholesterolu, dnes se ví, že je to mimořádně zdravá potravina s vysokým obsahem plnohodnotných bílkovin. Navíc skvěle chutnají, dají se jíst samotná nebo pokladená na chléb s máslem, chutnají jako součást obložených talířků či pomazánek.
Ze všech těchto důvodů by ve velikonoční nadílce nemělo chybět vajíčko natvrdo. Obarvěte je společně s dětmi, povídejte jim u toho o velikonočních příbězích, tradicích a zvycích a následně vejce zase společně zužitkujte. Předveďte ho dětem jako skvělou pochoutku, jako dobrotu, kterou si rádi dopřejete s nimi. Tak podpoříte jejich příklon k dobrým a kvalitním potravinám.
Jak dodat sladkou chuť
Ochudit byste své ratolesti neměli ani o oblíbenou sladkou chuť. Ta by ale neměla pocházet z průmyslově zpracovaných cukrovinek. Nejjednodušším a nejlepším řešením je zakomponovat do nadílky sušené ovoce. Hlídejte ovšem podíl cukru a vybírejte ideálně nedoslazované zdroje. Rozinky, brusinky, banány, ananas, jahody, maliny – to vše se dá krásně zobat a zajistit tak oblíbenou sladkou chuť získanou z přírodních zdrojů. Skvělé je také ovoce sušené mrazem, jež si zachovává nejen své nutriční benefity, ale nabízí také příjemnou a atraktivní křupavost.
Zdravé tuky jako doplněk sladkosti
Zastoupení by měly mít i zdravé tuky. Ty dodají ořechy. Nakupte klidně více druhů a dopřejte dětem něco, co ještě nevyzkoušely, třeba ořechy makadamiové nebo pekanové. Jsou sice dražší, je ale rozumnější peníze investovat do něčeho zdraví prospívajícího než do drahých čokoládiček, které dětem maximálně zkazí zuby. Aby ořechy dětem nepřipadaly fádní, namíchejte je se sušeným ovocem, nebo jim ukažte, jak skvělý výsledek přinese, když tyto dvě pochutiny zkombinují.
A co čokoláda?
Čokoládu nemusíte maličkým zapovídat zcela, stačí pečlivě vybírat, co jim nabídnete. Čokoláda by měla mít co nejvyšší procento kakaa a co nejnižší množství cukru a dalších přídatných složek. Vyzkoušet můžete také čokolády s rostlinnými smetanami nebo přidaným ovocem, které nesladkou chuť příjemně ovoní. Z kvalitní čokolády můžete připravit domácí čokoládové bonbóny nebo čokoládové figurky, po nichž děti na Velikonoce tolik touží. Výhodou je, že budete vědět, co do sladkosti přidáváte, a děti navíc uvidí, že mají domácí figurku vytvořenou vámi a darovanou s láskou a péčí.
Perníčky jako třešnička na dortu
Nepečou se jen na Vánoce, perníčky mají své místo i na velikonočním stole a ve velikonoční nadílce. Nakupte si vykrajovátka s velikonočními motivy a zapojte do příprav na pečení i děti. Vyzkoušejte zdravější mouku, třeba špaldovou, třtinový nebo kokosový cukr či med, namáčejte perníčky v čokoládě s vysokým procentem kakaa a uvidíte, jak si nejmenší pochutnají.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?
Nový rok 2025 bude podle všeho ve znamení velkých změn, ať už společenských, politických, globálních, nebo ryze osobních. V každém případě bude znamenat mnoho výzev, v neposlední řadě pak také nemalé množství...
Čtěte dál
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Velikonoční FIT výzva aneb ke každému vyšupání deset dřepů

Beránek – odkud se vzala tradice a jaká forma je nejvhodnější?
