Krilový olej rychle nabývá na popularitě jako alternativa rybího tuku. Vyrábí se z antarktického korýše, krunýřovky krillové, kterou se živí velryby, tučňáci a další mořští tvorové. V čem všem je krilový olej naprosto bezkonkurenční?
Krilový olej je stejně jako rybí olej zdrojem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA. Tyto kyseliny hrají v těle důležitou roli, jsou spojovány s řadou zdravotních výhod: přispívají ke správné funkci srdce, k udržení normální hladiny tuků v krvi i normálního krevního tlaku. DHA navíc přispívá k udržování dobrého zraku a kondice mozku. Krilový olej je mnohem lepším zdrojem omega-3 než známější rybí tuk a není tak kontaminovaný toxiny a těžkými kovy. V čem je krilový olej pro naše zdraví prospěšný?
1. Vynikající zdroj zdravých tuků
Jak krill, tak i rybí olej jsou zdroji EPA a DHA. Podle vědeckých výzkumů jsou ale ty z krilového oleje pro tělo lépe vstřebatelné, protože se zde nacházejí vázané v rámci fosfolipidů a ty se do krevního řečiště vstřebávají lépe než triglyceridy, v níž jsou omega-3 mastné kyseliny v rybím tuku.
2. Bojuje se záněty
Ačkoliv se protizánětlivými účinky krilového oleje zabývalo zatím jen několik málo studií, jejich výsledky shodně prokázaly, že může být velmi účinný v boji se záněty a to dokonce více než jiné mořské zdroje omega-3 a to z výše zmíněného důvodu, totiž, že je pro tělo lépe využitelný. Další příčinou může být i skutečnost, že obsahuje velmi silný antioxidant astaxanthin, který je znám svými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi.
3. Snižuje artritické bolesti kloubů
Protože pomáhá mírnit záněty, může také zlepšit příznaky artritidy a bolesti kloubů, které často bývají právě důsledkem zánětu v nich. Vedle toho může u pacientů s revmatoidní artritidou a osteoporózou snižovat otoky, ztuhlost a funkční poškození, zlepšovat rozsah pohybu a zkvalitnit spánek i pohybové stereotypy (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27701428/), na něž mají bolesti kloubů neblahý vliv.
4. Pečuje o zdraví srdce a snižuje hladinu tuků v krvi
V nedávném přehledu sedmi studií dospěli badatelé k závěru, že krilový olej je účinný při snižování „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů a že může naopak zvyšovat hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu, čímž prospívá zdraví srdce.
Proč ho přidat do jídelníčku
Ačkoliv výzkumy stále probíhají, již nyní výsledky těch provedených informují o slibných účincích krilového oleje, který zdraví podporuje hned v několika ohledech (a v mnohých více než rybí olej). Navíc je velmi snadné zařadit ho do jídelníčku – je široce dostupný, seženete ho ve většině lékáren kamenných i internetových. V porovnání s rybím tukem je krilový olej navíc považován za udržitelnější formu příjmu omega-3 kyselin, protože krill je velmi hojný a rychle se rozmnožuje. Jedinou nevýhodou je poněkud vyšší cena.
Kdo by si měl dávat pozor
Bez konzultace s lékařem by krilový olej neměli zařazovat těhotné a kojící ženy, lidé užívající léky na ředění krve nebo připravující se na operaci, vyhnout by se mu měli jedinci s alergií na mořské plody.
Zdroj: healthline.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Prodělali jste chřipku nebo nachlazení? Tipy, jak se dostat co nejdříve zpět do kondice
Po boji s chřipkou nebo nachlazením následuje důležité období rekonvalescence, na které se často zapomíná, ale je stejně podstatné, jako samotná léčba. Tělo potřebuje čas na obnovení svých sil a imunitního...
Čtěte dál