Krilový olej rychle nabývá na popularitě jako alternativa rybího tuku. Vyrábí se z antarktického korýše, krunýřovky krillové, kterou se živí velryby, tučňáci a další mořští tvorové. V čem všem je krilový olej naprosto bezkonkurenční?
Krilový olej je stejně jako rybí olej zdrojem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA. Tyto kyseliny hrají v těle důležitou roli, jsou spojovány s řadou zdravotních výhod: přispívají ke správné funkci srdce, k udržení normální hladiny tuků v krvi i normálního krevního tlaku. DHA navíc přispívá k udržování dobrého zraku a kondice mozku. Krilový olej je mnohem lepším zdrojem omega-3 než známější rybí tuk a není tak kontaminovaný toxiny a těžkými kovy. V čem je krilový olej pro naše zdraví prospěšný?
1. Vynikající zdroj zdravých tuků
Jak krill, tak i rybí olej jsou zdroji EPA a DHA. Podle vědeckých výzkumů jsou ale ty z krilového oleje pro tělo lépe vstřebatelné, protože se zde nacházejí vázané v rámci fosfolipidů a ty se do krevního řečiště vstřebávají lépe než triglyceridy, v níž jsou omega-3 mastné kyseliny v rybím tuku.
2. Bojuje se záněty
Ačkoliv se protizánětlivými účinky krilového oleje zabývalo zatím jen několik málo studií, jejich výsledky shodně prokázaly, že může být velmi účinný v boji se záněty a to dokonce více než jiné mořské zdroje omega-3 a to z výše zmíněného důvodu, totiž, že je pro tělo lépe využitelný. Další příčinou může být i skutečnost, že obsahuje velmi silný antioxidant astaxanthin, který je znám svými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi.
3. Snižuje artritické bolesti kloubů
Protože pomáhá mírnit záněty, může také zlepšit příznaky artritidy a bolesti kloubů, které často bývají právě důsledkem zánětu v nich. Vedle toho může u pacientů s revmatoidní artritidou a osteoporózou snižovat otoky, ztuhlost a funkční poškození, zlepšovat rozsah pohybu a zkvalitnit spánek i pohybové stereotypy (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27701428/), na něž mají bolesti kloubů neblahý vliv.
4. Pečuje o zdraví srdce a snižuje hladinu tuků v krvi
V nedávném přehledu sedmi studií dospěli badatelé k závěru, že krilový olej je účinný při snižování „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů a že může naopak zvyšovat hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu, čímž prospívá zdraví srdce.
Proč ho přidat do jídelníčku
Ačkoliv výzkumy stále probíhají, již nyní výsledky těch provedených informují o slibných účincích krilového oleje, který zdraví podporuje hned v několika ohledech (a v mnohých více než rybí olej). Navíc je velmi snadné zařadit ho do jídelníčku – je široce dostupný, seženete ho ve většině lékáren kamenných i internetových. V porovnání s rybím tukem je krilový olej navíc považován za udržitelnější formu příjmu omega-3 kyselin, protože krill je velmi hojný a rychle se rozmnožuje. Jedinou nevýhodou je poněkud vyšší cena.
Kdo by si měl dávat pozor
Bez konzultace s lékařem by krilový olej neměli zařazovat těhotné a kojící ženy, lidé užívající léky na ředění krve nebo připravující se na operaci, vyhnout by se mu měli jedinci s alergií na mořské plody.
Zdroj: healthline.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Objevte tajemství dračí krve, je to silný antioxidant a prospěje pleti
Název zní velmi pohádkově, ale nebojte, nemusíte se bát čarodějnic ani toho, že budete muset před použitím zachraňovat princeznu. Všestranná pryskyřice je totiž jednou ze stálic přírodních lékárniček....
Čtěte dál