Vitamin D3 se dříve považoval za zásadní pouze pro vstřebávání vápníku jako prevence osteoporózy a správný růst a vývoj kostí. V současné době již víme, že jeho nedostatek může hrát zásadní roli při vzniku celé řady poruch a vážných nemocí. Pokud přijímáte vitamín D3 formou doplňků stravy, je ideální jej kombinovat s vitamínem K2.
Nedostatek vitamínu D3 se může pojit s nádorovými onemocněními, stejně tak s poruchami imunity, nemocemi srdce a cév či roztroušenou sklerózou. Vysoké dávky tohoto vitamínu mají pozitivní vliv na léčbu nádorových onemocnění. Téměř u všech osob, které utrpěly infarkt, byl zjištěn nedostatek vitamínu D3. Pozitivní vliv má i na psychickou pohodu a sportovní výkon. Svou roli hraje i při regulaci hladiny testosteronu. Jako živočišný zdroj vitamínu D3 lze uvést tučné ryby a rybí tuk v nich obsažený, vejce, játra a mléko, stejně tak lze vitamin doplňovat pomocí doplňků stravy. Největší množství vitaminu D3 vzniká při pobytu na slunci. S rostoucím věkem bohužel množství takto vytvořeného vitaminu klesá. Čím více jsme opálení, tím déle musíme pobývat na slunci pro získání potřebného množství vitaminu D. Spočítat konkrétní dobu potřebnou pro získání dostatečného množství vitaminu je bohužel prakticky nemožné. Solárium nelze považovat za vhodnou metodu pro doplnění vitaminu D, kromě rizika rakoviny kůže dochází i k pomalejší syntéze vitamínu D.
Nedostatek vitaminu D3 v populaci
Odhaduje se, že nedostatkem vitaminu D3 trpí kolem 50 až 90 % Evropanů. V současné době se uvádí jako minimální denní dávka 800 IU. Zkratka IU znamená international units (mezinárodní jednotky) a odpovídá 0,025 mcg (mikrogramům, používá se také jednotka “μg”). Jde však o spodní hranici, pro pozitivní vliv na naše zdraví se udává množství od 2000 IU do 5000 IU denně. Jak tedy zjistit, jestli vitaminu D přijímám denně dostatek ze všech zdrojů? Jedinou odpovědí jsou krevní testy. Normální rozpětí se udává od 75 do 200 nmol/l, nebo od 30 do 80 μg/ml. Nepleťte tedy tyto dvě jednotky. Nás ale bude zajímat optimální hladina, která je kolem 160 nmol/l, nebo 60-65 μg/ml, při této hladině má vitamín D3 optimální účinky na náš organismus.
Vitamín K2
Pro zdravé kosti (prevence osteoporózy), srdce, cévy, zdravé zuby, prevenci rakoviny a cukrovky je zásadně důležitý vitamín K2, kterého máme ve stravě nedostatek. Má pozitivní vliv také na plodnost (ovlivňuje tvorbu testosteronu) a prevenci Alzheimerovy choroby či křečových žil. Vitamin K2 vytvářejí ve zdravém střevním prostředí bakterie. Pro naše tělo je ideální varianta K2-MK7. Z potravin je nejbohatším zdrojem fermentovaný sójový sýr a další fermentované potraviny, jako je např. kysané zelí, dále pak vejce, maso, máslo a některé druhy sýrů. Příjem vitaminu K2 je naprosto nezbytný při užívání doplňků stravy obsahujících vápník, nebo vitamín D3, který umožňuje transport vápníku do krve. Vitamín K2 zabraňuje tomu, aby se vápník ukládal na špatná místa (do ledvin, cév atd.) a naopak zajišťuje, že se dostane na správná místa (kosti, zuby). Jako denní dávka bývá doporučováno 100 až 300 mikrogramů, jako optimální se jeví denní příjem ve výši 200 mcg.
Zdroje:
- testvitaminud.cz
- margit.cz
- GOLOLOBOVOVÁ, Blanka. Epigenetika: chytrý průvodce pro každý den. Praha 2019
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...
Čtěte dál