Obvykle se na obalech nejrůznějších potravin setkáváme s daty, která nám určují, do kdy bychom měli daný výrobek spotřebovat. Může to být dáno souslovím „spotřebujte do“ nebo „datum minimální trvanlivosti“. Jaký je mezi nimi rozdíl? Rozhodnutí o použití toho či onoho výrazu je na výrobci daného produktu. Každý výrobek má například jiné požadavky na skladování. Doporučení na datum spotřeby či minimální trvanlivosti tak závisí na povaze produktu a jeho potenciálním riziku pro zdraví spotřebitele.
Co nám říká datum minimální trvanlivosti?
Datum minimální trvanlivosti (DMT) značí, do kdy si potravina uchovává svou deklarovanou kvalitu, tedy chuť, vůni a konzistenci nebo texturu. Po tomto datu je stále bezpečná pro konzumaci, pokud není poškozený obal a potravina není zkažená. Datum minimální trvanlivosti je tedy datum, do kdy by potravina měla zůstat kvalitní. Nejčastěji se uvádí na sušených, zmrazených, konzervovaných a jiných trvanlivých potravinách. Potraviny po datu minimální trvanlivosti můžete obvykle bez obav sníst, pokud jste je skladovali tak, jak je uvedeno na obalu a obal není poškozen. Je možné, že po uplynutí data minimální trvanlivosti potravina ztratí svou chuť, vůni či strukturu. Pokud je ale obal neporušený a potravina voní i chutná tak, jak by měla, její konzumace by měla být bezpečná. Otevřené potraviny po datu minimální trvanlivosti však už raději nejezte.
Co nám říká datum spotřeby?
Naproti tomu datum spotřeby (nebo „Spotřebujte do“) určuje hranici, do které je potravina zdravotně nezávadná. Po tomto datu by se potraviny konzumovat neměly. Uvádí se zpravidla na čerstvých potravinách a na takových, které se rychle kazí, např. čerstvé maso a ryby, uzeniny, výrobky z masa, mléčné výrobky. Potraviny po uplynutí data spotřeby byste už neměli jíst, ani když jste dodrželi podmínky skladování. Ty by měly být v tomto případě rozhodně dodrženy, jinak vám hrozí zdravotní komplikace. Datum spotřeby můžete prodloužit okamžitým zmrazením potraviny. Po otevření potraviny s uvedeným datem spotřeby dodržujte i ostatní pokyny, jako způsob skladování a pokyn pro spotřebování do uvedeného počtu dní po otevření.
Potraviny bez označení trvanlivosti
Je třeba zdůraznit, že ne všechny potraviny musí mít označení trvanlivosti. Obvykle to neplatí pro čerstvé ovoce a zeleninu, vína, likérová vína, nápoje s obsahem 10 % nebo více alkoholu, pekařské nebo cukrářské výrobky spotřebovávané do 24 hodin od výroby, ocet, sůl, cukr nebo cukrářské výrobky složené z většiny cukrů, například žvýkačky. Tyto potraviny se buď kazí velmi rychle (ovoce a zelenina), nebo se nekazí vůbec či jen velmi pomalu (sůl, alkohol). U některých dalších, jako jsou těstoviny, rýže nebo káva, se stále vede diskuse o zrušení povinného značení trvanlivosti. U neoznačovaných potravin, jako je ovoce a zelenina, si jejich kvalitu a stav nejlépe ověříte smysly – podle vzhledu, vůně či konzistence.
Zdroj: mze.gov.cz
Také by Vás mohlo zajímat

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií
Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná, a není divu, vždyť i lehká a jednoduchá jídla se dají vykouzlit během...
Čtěte dál
NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

Zelený ječmen pro zdraví v kosmetice a péči o pleť

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky
