Dýňová polévka s červenou čočkou a parmezánovými krutony

Dýňová polévka s červenou čočkou a parmezánovými krutony
zdroj: Kristýna Martínková

Zpříjemněte si chladné podzimní dny voňavou dýňovou polévkou. Ta je zahuštěna červenou čočkou, která je jemná a dobře stravitelná. Díky krutonům je polévka příjemně sytá.

Porce: 6
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 1 dýně Hokaido
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 žlutá cibule
  • 2 větší mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1,5 l vody
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř

Krutony

  • 1 francouzská bagetka
  • 30 g parmezánu
  • 1 lžíce dýňovému oleje
  • libeček

Postup

  1. Dýni, cibuli, mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte řepkový olej. Osmahněte na něm nakrájenou zeleninu a vše dozlatova pár minut opékejte.
  3. Do hrnce dejte vodu, sůl, pepř a směs vařte, dokud není zelenina měkká.
  4. Polévku odstavte a tyčovým mixérem ji zmixujte do hladké konzistence.
  5. Poté přidejte propláchnutou červenou čočku a vařte do změknutí.
  6. Mezitím si připravte krutony. Francouzskou bagetku nakrájejte na menší kostky, parmezán nastrouhejte najemno.
  7. Na pánvi rozehřejte dýňový olej, osmahněte na něm krutony do zlatova. Přidejte parmezán a vše opékejte, dokud se sýr nerozpustí. Poté krutony promíchejte s libečkem.
  8. Polévku podávejte ozdobenou krutony.

Náš tip
Polévku ozdobte dýňovými semínky, olejem a chilli papričkou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Batátový krém s opečenou cizrnou

Batátový krém s opečenou cizrnou

Batátový krém je hustý a jemný. Díky chilli papričce je krém příjemně pikantní a krásně prohřeje. Opečená cizrna v polévce příjemně křupe a zasytí.

Čtěte dál
Hrušková povidla bez cukru

Hrušková povidla bez cukru

Hrušková povidla jsou sladkou pochoutkou, která je jednoduchá na přípravu. Skvěle se hodí do slané i sladké kuchyně. Povidla jsou ideální...
Bramborové placky s hruškovými povidly a mákem

Bramborové placky s hruškovými povidly a mákem

Na přípravu bramborových placek je potřeba jen pár ingrediencí. Jsou zajímavou obměnou palačinek. Placky jsou skvělé na snídani, ale...
Cibulová focaccia s olivovým olejem

Cibulová focaccia s olivovým olejem

Focaccia je typický italský chléb, který je velice snadný na přípravu a můžete jej dochutit podle libosti. Čas zabere kynutí těsta,...
Tvarohoví šneci s mákem a ořechy

Tvarohoví šneci s mákem a ořechy

Šneci z tvarohového těsta jsou krásně vláční a vydrží tak i několik dní. Maková náplň s ořechy je hutná a díky tvarohu příjemně jemná.
Rýžovo-jáhlová kaše s kokosem, karamelem a fíky

Rýžovo-jáhlová kaše s kokosem, karamelem a fíky

S příchodem podzimu jsou výbornou volbou ke snídani teplé kaše. Rýžovo-jáhlová kaše je přirozeně bezlepková a sladkou chuť ji dodává...
Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Dýňové rizoto s ořechy, slaninou a granátovým jablkem

Vyzkoušejte obměnit klasické italské rizoto a doplnit jej o barvy a vůně podzimu. Dýně rizoto krásně zjemní. Slanina s ořechy v rizotu...
Hruškový chlebíček s ořechy

Hruškový chlebíček s ořechy

Hrušky jsou znakem podzimu. Jsou skvělé na přípravu různých moučníků. Hruškový chlebíček krásně voní, je díky ovoci vláčný a ořechy...
Domácí skořicové „cini minis“

Domácí skořicové „cini minis“

Domácí „Cini Minis“ jsou krásně křupavé a plné skořice. Při přípravě si ohlídáte množství přidaného cukru a společně s tvarohem vytvoříte...
Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda provoněná kořením

Hrušková marmeláda je krásně provoněna kořením a můžete ji připravovat po celý rok. Ve sklenici vydrží několik měsíců a hodí se jak...
Bramborový guláš s opečeným tofu

Bramborový guláš s opečeným tofu

Jednoduchý bramborový guláš s opečeným tofu je skvělou volbou pro rychlý oběd. Uvařit ho zvládne jistě každý a ocení jej jak vegetariáni,...
Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Křupavé cukety v kukuřičné strouhance

Pár cuket se ještě zelená na zahradě a je nejvyšší čas je zpracovat. Připravte z nich výborné cuketové řízečky, které jsou díky kukuřičné...