Mrkvové taštičky s povidly

Mrkvové taštičky s povidly
zdroj: Kristýna Rybovičová

Vánoční svátky se kvapem blíží a je nejvyšší čas na přípravu vánočního cukroví. Vyzkoušejte letos vedle tradičních receptů tento neobvyklý, kde jednu z hlavních ingrediencí zastupuje mrkev. Mrkvové taštičky jsou rychlé, snadné a chuť vás jistě příjemně překvapí.

Porce: 36 kousků
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 10 – 15 minut/jeden plech
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 200 g nastrouhané mrkve
  • 300 g špaldové mouky
  • 1 žloutek
  • 150 g změklého másla
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sušené vanilky
  • špetka soli
  • povidla
  • moučkový cukr na obalení

Postup

  1. Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle. Plech vyložte pečícím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte mouku, mrkev, prášek do pečiva, žloutek, máslo, sušenou vanilku a špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto.
  3. Těsto rozválejte na tenký plát, nožem nakrájejte čtverce. Čtverce naplňte povidly, přehněte do tvaru taštičky. Vidličkou důkladně uzavřete okraje a přendejte na plech.
  4. Pečte zhruba 10 – 15 minut dozlatova.
  5. Ještě teplé taštičky obalte v moučkovém cukru.

tip redakce ▾
 
Img

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané pracharanda, někdy zkráceně prachanda. Můžete si...

Náš tip 
Místo povidel můžete použít jakoukoliv jinou marmeládou. Našim tipem je domácí meruňková. Hotové taštičky není potřeba v moučkovém cukru obalovat. Dostatečně je osladí povidla či marmeláda.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Quiche s medvědím česnekem

Quiche s medvědím česnekem

Sezóna medvědího česneku je v plném proudu. Udělejte si procházku a zajděte si pro něj do lesa. Je to jedna z prvních jarních bylin, která má zajímavý obsah vitamínu C, železa či antibakteriálně působícího...

Čtěte dál
Vafle s lesním ovocem

Vafle s lesním ovocem

Nemůže se již dočkat teplého letního období? Připomeňte si ho sladkou snídaní s vůní lesního ovoce. Spojení medu, borůvek, ostružin...
Chia puding s nádechem exotiky

Chia puding s nádechem exotiky

Chia puding je lehký, jednoduchý a rychlý dezert, který můžete vyzkoušet i na snídani. Díky spojení kokosu a ovoce dostává puding exotický...
Salát s růžičkovou kapustou a mrkvovým chipsem

Salát s růžičkovou kapustou a mrkvovým chipsem

Máte-li chuť na lehký oběd či večeři, vyzkoušejte tento vitamíny nabitý salát. Je bohatým zdrojem vlákniny a příjemně zasytí. Pečená...
Falafel z červené řepy

Falafel z červené řepy

Sezónní zeleniny v zimě není mnoho, ale stále je z čeho vybírat. Falafel z červené řepy je výborný podávat například s pečenou sezónní...
Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort je americký klasický dezert, který má mnoho podob. Je vláčný, voňavý, plný ořechů a mrkve. Díky sladkým jablkům tento...
Pomazánky z pečené mrkve a česneku

Pomazánky z pečené mrkve a česneku

V zimním období je výběr sezónní zeleniny omezený, ale stále je z čeho vybírat. K dispozici je pak z naší země zelenina uskladněná,...
Hustá cibulová polévka

Hustá cibulová polévka

Po procházce, lyžování či náročném dni v práci všechny potěší něco horkého a vydatného. Ochutnejte tuto hustou cibulovou polévku, která...
Ovesno-ořechové sušenky s pohankou

Ovesno-ořechové sušenky s pohankou

Domácí ovesné sušenky ocení aktivní sportovci, děti i pracující maminky a to doma, na cestách, ale i za pochodu. Recept můžete jakkoliv...
Kari z červené čočky

Kari z červené čočky

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem...
Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození....
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Novoroční čočkový salát

Novoroční čočkový salát

Přivítejte Nový rok tradičně čočkou. Dopřejte si tento lehký teplý čočkový salát, který můžete doplnit ztraceným vejcem. Černá čočka...
Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský...