Mrkvové taštičky s povidly

Mrkvové taštičky s povidly
zdroj: Kristýna Rybovičová

Vánoční svátky se kvapem blíží a je nejvyšší čas na přípravu vánočního cukroví. Vyzkoušejte letos vedle tradičních receptů tento neobvyklý, kde jednu z hlavních ingrediencí zastupuje mrkev. Mrkvové taštičky jsou rychlé, snadné a chuť vás jistě příjemně překvapí.

Porce: 36 kousků
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 10 – 15 minut/jeden plech
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 200 g nastrouhané mrkve
  • 300 g špaldové mouky
  • 1 žloutek
  • 150 g změklého másla
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sušené vanilky
  • špetka soli
  • povidla
  • moučkový cukr na obalení

Postup

  1. Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle. Plech vyložte pečícím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte mouku, mrkev, prášek do pečiva, žloutek, máslo, sušenou vanilku a špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto.
  3. Těsto rozválejte na tenký plát, nožem nakrájejte čtverce. Čtverce naplňte povidly, přehněte do tvaru taštičky. Vidličkou důkladně uzavřete okraje a přendejte na plech.
  4. Pečte zhruba 10 – 15 minut dozlatova.
  5. Ještě teplé taštičky obalte v moučkovém cukru.

Náš tip 
Místo povidel můžete použít jakoukoliv jinou marmeládou. Našim tipem je domácí meruňková. Hotové taštičky není potřeba v moučkovém cukru obalovat. Dostatečně je osladí povidla či marmeláda.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento vegetariánský, bezlepkový recept vás v létě jistě potěší.

Čtěte dál
Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Svěží rychlý oběd či večeře s nádechem Itálie si připravíte během pár minut. Vybírejte kvalitní kuřecí maso a doplňte jej listovým...
Květákové halušky s brynzou

Květákové halušky s brynzou

Halušky jsou tradičním jídlem Slovenska. Vyměňte klasické vydatné halušky za ty květákové. Pokrm je díky němu lehký, bezlepkový a nebudete...
Kefírové muffiny s borůvkami

Kefírové muffiny s borůvkami

Borůvky – malé modré plody, které u nás dozrávají od června do září. Jsou přírodním zdrojem vitamínů a mnoha zdraví prospěšných látek....
Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Na polévky nezapomínejte ani v teplejším období a doplňujte jimi vyvážený jídelníček. Květák je u nás oblíbenou brukvovitou zeleninou...
Jahodová bublanina s pudinkem

Jahodová bublanina s pudinkem

Bublanina je typickým moučníkem z nadýchaného těsta, který potěší jak děti, tak dospělé. S voňavými jahodami a sladkým pudinkem ji...
Cizrnové těstoviny se zelím

Cizrnové těstoviny se zelím

Vhodnou alternativou pšeničných těstovin jsou těstoviny luštěninové. V obchodech jich naleznete celou řadu, jako např. cizrnové, ze...
Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Sezóna jahod pomalu začíná a možností, jak je zpracovat, je plno. Bezlepkové tvarohové knedlíčky budou chutnat jak vám, tak vašim dětem....
Kedlubnové zelí s karamelizovanou cibulkou

Kedlubnové zelí s karamelizovanou cibulkou

Kedlubna patří mezi naši sezónní košťálovou zeleninu a její sklizeň probíhá právě v květnu. Obsahuje např. vitamín C, vitamíny skupiny...
Sekaná z mungo fazolí

Sekaná z mungo fazolí

Mungo fazole je luštěnina zelené barvy původem z Indie. V kuchyni má široké využití. Je vhodná jak do salátů, polévek, tak i k naklíčení....
Bezlepkový rebarborový koláč

Bezlepkový rebarborový koláč

Sezóna rebarbory se již blíží. Tato zelenina s typickou kyselou chutí se skvěle hodí na přípravu netradičních sladkých pokrmů. Konzumujte...
Vajíčková pomazánka s tvarohem

Vajíčková pomazánka s tvarohem

Oblíbeným způsobem, jak zpracovat uvařená velikonoční vajíčka, je příprava vajíčkové pomazánky. Vyzkoušejte její odlehčenou verzi s...