Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?

Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?
zdroj: Adobe Stock

Zdravé stravování podporuje všechny v těle fungující systémy. Ani oči nejsou výjimkou. I ony totiž potřebují vitamíny a minerály, které snižují riziko potencionálních potíží a chrání váš zrak. Syndrom suchých očí není rozhodně nic příjemného, ale i zde platí, že vhodný jídelníček může výrazně pomoci.

Syndrom suchého oka je dnes poměrně častý. Projevuje se častým a výrazným pálením očí. Oko ztrácí schopnost tvořit slzy a mění se i kvalita slzného filmu. Ten běžně sestává ze tří složek – oleje, hlenu a vody. Všechny tři dohromady pak oku poskytují nutnou ochranu a vlhkost. Pokud některá z nich chybí, slzný film je nestabilní a oko ztrácí přirozenou ochranu. To může vést k poškození povrchu oka i k dalším zdravotním potížím.

5 klíčových živin pro zbavení se příznaků syndromu suchého oka
Předpokladem správné léčby je v první řadě správná diagnóza. Základním opatřením je potom dostatečná hygiena očních víček, zmírnění stresu, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, odpovídající pitný režim a také zdravé stravování. Pokud chcete zlepšit zdraví očí a zbavit se příznaků syndromu suchého oka, zaměřte se na tyto klíčové živiny.

Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 MK pomáhají tišit záněty v oblasti očních víček nebo na povrchu oka. Povzbuzují k činnosti žlázy zvané meibomské, které tvoří mastnou část slz. Právě olej se stará o to, aby slzy moc rychle nevyschly. Skvělým zdrojem omega-3 MK jsou ryby, zejména pak makrela, čerstvý tuňák, losos, sardinky a sleď. Z rostlinné říše jsou nejlepšími zdroji rostlinné oleje, ořechy a semena (zejména semínko lněné, konopné nebo chia).

Lutein a zeaxantin
Tyto dva antioxidanty snižují pravděpodobnost chronických očních onemocnění. Oční buňky udržují zdravé a funkční. Najdete je ve vejcích, kukuřici a zelené zelenině, jako je kapusta, brokolice a špenát.

Vitamín C
Tento antioxidant, nazývaný také kyselina askorbová, je důležitý pro zdraví krevních cév v očích. Užitečný je zejména při prevenci katarakty, ale pomáhá také celkovému očnímu zdraví. Nejlepšími zdroji vitamínu C jsou: černý rybíz, šípky, citrusy, brambory, paprika, rakytník nebo brokolice.

Vitamín E
Vitamín E je antioxidant a chrání buňky v očích před poškozením. Také posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Najdete jej v pšeničných klíčkách, mandlích, slunečnicových semínkách, batátech, arašídech, ale také v listové zelenině.

tip redakce ▾
 
Img

Chcete opravdu posílit svou imunitu? Pak musíte kromě stravy změnit i něco jiného

Imunita zastřešuje celou lidskou fyziologii. Je to tenké a křehké vlákno, které se line celým tělem. Každá malá trhlinka se někde jinde může projevit. Imunita je citlivá a vyžaduje...

Zinek
Zinek podporuje tvorbu melatoninu, pigmentu chránícího vaše oči. S nedostatkem zinku se zvyšuje riziko oční infekce. A jelikož tělo zinek neumí vytvořit samo, je třeba jeho zásoby setrvale doplňovat odpovídající stravou. Zinek získáte z potravin jako jsou žloutky, hovězí a vepřové maso, losos, mléčné výrobky, fazole, ořechy a hlavně dýňová semínka.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí se nožem, ale často končí v odpadkovém koši. Stejně jako jiné pecky...

Čtěte dál
Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?

Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?

Říká se, že těhotenství patří k nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Je bezesporu plné očekávání, radosti, ale také strachu, aby vše...
Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Počet lidí, kteří onemocní rakovinou neustále narůstá. Může za to nezdravý životní styl, absence pohybu, stále více znečištěné životní...
Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?

Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?

Pokud se vyhýbáte slunci, trpíte alergií na laktózu nebo dodržujete veganskou stravu, můžete být ohroženi nedostatkem vitamínu D. Ten...
Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Vánoce jsou obdobím hojnosti. Chcete si dopřát, co máte rádi s těmi, které máte rádi. I to ale můžete činit chytře a tak, abyste neohrozili...
Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bereme je z regálů bez toho, aniž bychom si přečetli jejich složení. Obzvláště o Vánocích, kdy jejich spotřeba stoupá, by nám mělo...
Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice je typicky vánoční koření, které vždy provoní celou kuchyň. Pro mnohé lidi je tím pravým symbolem Vánoc. Neobejde se bez ní...
Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné

Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné

Ořechy jsou cenným zdrojem zdravých tuků. Nikdy by proto ve vašem jídelníčku neměly chybět. Udržují váš metabolismus ve zdravé kondici,...
Chemie v kuchyni: Jak funguje kypřicí prášek a co se děje při kynutí?

Chemie v kuchyni: Jak funguje kypřicí prášek a co se děje při kynutí?

Určitě vás někdy zajímalo, co stojí za tím, že kypřicí prášek nakypří a že kynuté těsto vykyne. Těmito procesy jsme obklopení dnes...
Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?

Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?

Jste vyhladovělí a sedáte si k voňavému talíři, který je plný dobrého jídla. Kdo by odolal a odpočítával si ideální dobu, po kterou...
Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Pokud jste se rozhodli pro stravování metodou BLW (zkratka pro Baby Led Weaning), v češtině známou jako jídlo do tlapky, dbejte na...
Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Možná jste o nich už někdy slyšeli ve spojitosti s ořechy a luštěninami. Jedná se o látky přirozeně se vyskytující v rostlinných plodinách,...
Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Lepek plní velmi těžko zastupitelnou funkci v pečení. Nahrazení jeho role jde vždy jen částečné a výsledek nikdy nebude zcela dokonalý....
Tipy na zdravou mikulášskou nadílku pro vaše děti

Tipy na zdravou mikulášskou nadílku pro vaše děti

Děti netrpělivě očekávají příchod Mikuláše, čerta a anděla. Zkuste letos pro své děti vytvořit zdravý mikulášský balíček. Možností...
Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů....