Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?

Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?
zdroj: Adobe Stock

Zdravé stravování podporuje všechny v těle fungující systémy. Ani oči nejsou výjimkou. I ony totiž potřebují vitamíny a minerály, které snižují riziko potencionálních potíží a chrání váš zrak. Syndrom suchých očí není rozhodně nic příjemného, ale i zde platí, že vhodný jídelníček může výrazně pomoci.

Syndrom suchého oka je dnes poměrně častý. Projevuje se častým a výrazným pálením očí. Oko ztrácí schopnost tvořit slzy a mění se i kvalita slzného filmu. Ten běžně sestává ze tří složek – oleje, hlenu a vody. Všechny tři dohromady pak oku poskytují nutnou ochranu a vlhkost. Pokud některá z nich chybí, slzný film je nestabilní a oko ztrácí přirozenou ochranu. To může vést k poškození povrchu oka i k dalším zdravotním potížím.

5 klíčových živin pro zbavení se příznaků syndromu suchého oka
Předpokladem správné léčby je v první řadě správná diagnóza. Základním opatřením je potom dostatečná hygiena očních víček, zmírnění stresu, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, odpovídající pitný režim a také zdravé stravování. Pokud chcete zlepšit zdraví očí a zbavit se příznaků syndromu suchého oka, zaměřte se na tyto klíčové živiny.

Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 MK pomáhají tišit záněty v oblasti očních víček nebo na povrchu oka. Povzbuzují k činnosti žlázy zvané meibomské, které tvoří mastnou část slz. Právě olej se stará o to, aby slzy moc rychle nevyschly. Skvělým zdrojem omega-3 MK jsou ryby, zejména pak makrela, čerstvý tuňák, losos, sardinky a sleď. Z rostlinné říše jsou nejlepšími zdroji rostlinné oleje, ořechy a semena (zejména semínko lněné, konopné nebo chia).

Lutein a zeaxantin
Tyto dva antioxidanty snižují pravděpodobnost chronických očních onemocnění. Oční buňky udržují zdravé a funkční. Najdete je ve vejcích, kukuřici a zelené zelenině, jako je kapusta, brokolice a špenát.

Vitamín C
Tento antioxidant, nazývaný také kyselina askorbová, je důležitý pro zdraví krevních cév v očích. Užitečný je zejména při prevenci katarakty, ale pomáhá také celkovému očnímu zdraví. Nejlepšími zdroji vitamínu C jsou: černý rybíz, šípky, citrusy, brambory, paprika, rakytník nebo brokolice.

Vitamín E
Vitamín E je antioxidant a chrání buňky v očích před poškozením. Také posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Najdete jej v pšeničných klíčkách, mandlích, slunečnicových semínkách, batátech, arašídech, ale také v listové zelenině.

tip redakce ▾
 
Img

Chcete opravdu posílit svou imunitu? Pak musíte kromě stravy změnit i něco jiného

Imunita zastřešuje celou lidskou fyziologii. Je to tenké a křehké vlákno, které se line celým tělem. Každá malá trhlinka se někde jinde může projevit. Imunita je citlivá a vyžaduje...

Zinek
Zinek podporuje tvorbu melatoninu, pigmentu chránícího vaše oči. S nedostatkem zinku se zvyšuje riziko oční infekce. A jelikož tělo zinek neumí vytvořit samo, je třeba jeho zásoby setrvale doplňovat odpovídající stravou. Zinek získáte z potravin jako jsou žloutky, hovězí a vepřové maso, losos, mléčné výrobky, fazole, ořechy a hlavně dýňová semínka.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální...

Čtěte dál
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...