Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru
zdroj: Kristýna Rybovičová

Vyzkoušejte na vánoční stůl tyto nepečené bezlepkové kuličky. Základní směs můžete podle chuti obměňovat, podle libosti pak dozdobit. Fantazii se meze nekladou a každý kousek může být jiný. Sušené datle jsou navíc velice sladké, proto nejsou kuličky již ničím doslazované.

Porce: 30 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

Na kuličky

  • 400 g vypeckovaných sušených datlí
  • 100 ml horké vody
  • 150 g kešu ořechů
  • 100 g kokosu - plátky
  • 50 g chia semínek
  • 1 lžička sušené vanilky
  • špetka soli

Na obalení

  • strouhaný kokos
  • kakao
  • skořice

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte vypeckované datle a horkou vodu. Tyčovým mixérem vše rozmixujte na hustou pastu a nechte vychladnout.
  2. V oddělné míse smíchejte plátky sušeného kokosu a kešu ořechy. Vše najemno rozmixujte.
  3. Rozmixovanou směs ořechů a kokosu přidejte k datlové pastě, přisypte chia semínka, vanilku a sůl. Vše důkladně promíchejte.
  4. Z připravené směsi tvořte ručně středně velké kuličky.
  5. Kuličky libovolně obalte v kakau, strouhaném kokosu či skořici.

Náš tip
Kuličky jsou také výborné s čokoládovou polevou. Ve vodní lázni nechte rozehřát 50 g čokolády (min. 80 %) se lžičkou kokosového oleje. Směsí přelejte kuličky a ozdobte např. plátky sušeného ovoce, kakaovými boby či kousky pistácií.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.