Vyzkoušejte na vánoční stůl tyto nepečené bezlepkové kuličky. Základní směs můžete podle chuti obměňovat, podle libosti pak dozdobit. Fantazii se meze nekladou a každý kousek může být jiný. Sušené datle jsou navíc velice sladké, proto nejsou kuličky již ničím doslazované.
Porce: 30 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience
Na kuličky
- 400 g vypeckovaných sušených datlí
- 100 ml horké vody
- 150 g kešu ořechů
- 100 g kokosu - plátky
- 50 g chia semínek
- 1 lžička sušené vanilky
- špetka soli
Na obalení
- strouhaný kokos
- kakao
- skořice
Postup
- V hlubší míse smíchejte vypeckované datle a horkou vodu. Tyčovým mixérem vše rozmixujte na hustou pastu a nechte vychladnout.
- V oddělné míse smíchejte plátky sušeného kokosu a kešu ořechy. Vše najemno rozmixujte.
- Rozmixovanou směs ořechů a kokosu přidejte k datlové pastě, přisypte chia semínka, vanilku a sůl. Vše důkladně promíchejte.
- Z připravené směsi tvořte ručně středně velké kuličky.
- Kuličky libovolně obalte v kakau, strouhaném kokosu či skořici.
Náš tip
Kuličky jsou také výborné s čokoládovou polevou. Ve vodní lázni nechte rozehřát 50 g čokolády (min. 80 %) se lžičkou kokosového oleje. Směsí přelejte kuličky a ozdobte např. plátky sušeného ovoce, kakaovými boby či kousky pistácií.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zeleninové lečo s vejcem

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Domácí kvašené zelí

Makové rolky s povidly a drobenkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Pohanková polévka se zeleninou
