Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?
zdroj: Adobe Stock

Bereme je z regálů bez toho, aniž bychom si přečetli jejich složení. Obzvláště o Vánocích, kdy jejich spotřeba stoupá, by nám mělo záležet, z čeho pečeme. Podívejte se s námi na úplně základní rozdíly mezi čokoládami a na to, co se vyplatí na jejich obalech sledovat.

Pozor na přidané látky
Sójová mouka, škrob nebo tolik populární polyglycerolpolyricinoleát, který se občas schovává pod označení E 476. Co že to vlastně je? Rozhodně nic, co byste chtěli dobrovolně konzumovat. Svou konzistencí totiž nápadně připomíná lepidlo. Důvod jeho přidávání je jednoduchý – šetří peníze. Nicméně za stejnou, nebo aspoň velmi podobnou částku mnohdy koupíte daleko kvalitnější čokoládu.

Kupujte jen to, co znáte
Abyste věděli, co skutečně jíte, začněte číst etikety. Obloukem se vyhněte výrobkům, které podle složení připomínají spíš chemický vzorec, a názvy většiny surovin nedokáže přečíst nebo se schovávají pod číselným označením. Kvalitní potraviny jsou většinou složeny pouze z několika málo ingrediencí. V případě čokolády to bude cukr, kakaové máslo, kakaová hmota a emulgátor sójový lecitin. V bílé a mléčné čokoládě nesmí chybět sušené mléko.

Hořká i na vaření
Kvalitní hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 50 % kakaové hmoty. Pokud vyberete opravdu poctivě, bude vaše mlsání i relativně zdravé. V malém množství obsahuje hořká čokoláda velké množství antioxidantů a minerálů. Hořká čokoláda bývá i ta na vaření. Pokud se ale podíváte na většinu z nich, zjistíte, že podíl kakaové hmoty nepřesáhne 30 %. Navíc se v ní objevují „éčka“. Místo čokolády na vaření raději vyberte kvalitní hořkou, kterou doma smícháte ve vodní lázni například se smetanou, máslem nebo trochou kokosového oleje či ghí. Pracuje se s ní podobně, ale můžete si být jistí, že vaše cukroví s ní bude chutnat ještě lépe.

Mléčná pro mlsné jazýčky
Mléčná čokoláda obsahuje menší podíl kakaové hmoty, ale spodní hranice by se měla pohybovat okolo 30 %. Další ingrediencí bude sušené mléko nebo smetana, cukr a emulgátor, tedy už zmíněný sójový lecitin. V pořádku jsou samozřejmě i ořechy, vanilka nebo další suroviny, kterými je čokoláda „vylepšena“.

Bílá, ale ne čokoláda
Bílá čokoláda se od hořké a mléčné liší nejenom barvou, ale hlavně tím, že vůbec neobsahuje kakaovou hmotu. Právě ta dodává tu typickou barvu, je totiž téměř černá. Z tohoto důvodu se nejedná o čokoládu v pravém slova smyslu. V bílé čokoládě místo toho hledejte kakaové máslo, které je světle žluté. Pečlivě čtěte složení, protože výrobci ho často nahrazují levnějšími variantami. Ty ale způsobí, že se čokoláda na jazyku nerozpustí. Kakaové máslo by mělo být zastoupeno alespoň v 20 %. Kromě něho hledejte cukr, sušené mléko nebo smetanu, emulgátor a případně další suroviny, podle příchutě.

tip redakce ▾
 
Img

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout po kvalitě a upřednostnit ji před kvantitou. Cukroví...

TIP
Bílou čokoládu si snadno vyrobíte i doma. Vystačíte si s kakaovým máslem, které zakoupíte v prodejnách zdravé výživy, sušeným mlékem a moučkovým cukrem. Emulgátor v tomto případě vynechejte, ale nedělejte si příliš velké zásoby, protože vám čokoláda nevydrží tak dlouho.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...