Bereme je z regálů bez toho, aniž bychom si přečetli jejich složení. Obzvláště o Vánocích, kdy jejich spotřeba stoupá, by nám mělo záležet, z čeho pečeme. Podívejte se s námi na úplně základní rozdíly mezi čokoládami a na to, co se vyplatí na jejich obalech sledovat.
Pozor na přidané látky
Sójová mouka, škrob nebo tolik populární polyglycerolpolyricinoleát, který se občas schovává pod označení E 476. Co že to vlastně je? Rozhodně nic, co byste chtěli dobrovolně konzumovat. Svou konzistencí totiž nápadně připomíná lepidlo. Důvod jeho přidávání je jednoduchý – šetří peníze. Nicméně za stejnou, nebo aspoň velmi podobnou částku mnohdy koupíte daleko kvalitnější čokoládu.
Kupujte jen to, co znáte
Abyste věděli, co skutečně jíte, začněte číst etikety. Obloukem se vyhněte výrobkům, které podle složení připomínají spíš chemický vzorec, a názvy většiny surovin nedokáže přečíst nebo se schovávají pod číselným označením. Kvalitní potraviny jsou většinou složeny pouze z několika málo ingrediencí. V případě čokolády to bude cukr, kakaové máslo, kakaová hmota a emulgátor sójový lecitin. V bílé a mléčné čokoládě nesmí chybět sušené mléko.
Hořká i na vaření
Kvalitní hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 50 % kakaové hmoty. Pokud vyberete opravdu poctivě, bude vaše mlsání i relativně zdravé. V malém množství obsahuje hořká čokoláda velké množství antioxidantů a minerálů. Hořká čokoláda bývá i ta na vaření. Pokud se ale podíváte na většinu z nich, zjistíte, že podíl kakaové hmoty nepřesáhne 30 %. Navíc se v ní objevují „éčka“. Místo čokolády na vaření raději vyberte kvalitní hořkou, kterou doma smícháte ve vodní lázni například se smetanou, máslem nebo trochou kokosového oleje či ghí. Pracuje se s ní podobně, ale můžete si být jistí, že vaše cukroví s ní bude chutnat ještě lépe.
Mléčná pro mlsné jazýčky
Mléčná čokoláda obsahuje menší podíl kakaové hmoty, ale spodní hranice by se měla pohybovat okolo 30 %. Další ingrediencí bude sušené mléko nebo smetana, cukr a emulgátor, tedy už zmíněný sójový lecitin. V pořádku jsou samozřejmě i ořechy, vanilka nebo další suroviny, kterými je čokoláda „vylepšena“.
Bílá, ale ne čokoláda
Bílá čokoláda se od hořké a mléčné liší nejenom barvou, ale hlavně tím, že vůbec neobsahuje kakaovou hmotu. Právě ta dodává tu typickou barvu, je totiž téměř černá. Z tohoto důvodu se nejedná o čokoládu v pravém slova smyslu. V bílé čokoládě místo toho hledejte kakaové máslo, které je světle žluté. Pečlivě čtěte složení, protože výrobci ho často nahrazují levnějšími variantami. Ty ale způsobí, že se čokoláda na jazyku nerozpustí. Kakaové máslo by mělo být zastoupeno alespoň v 20 %. Kromě něho hledejte cukr, sušené mléko nebo smetanu, emulgátor a případně další suroviny, podle příchutě.
TIP
Bílou čokoládu si snadno vyrobíte i doma. Vystačíte si s kakaovým máslem, které zakoupíte v prodejnách zdravé výživy, sušeným mlékem a moučkovým cukrem. Emulgátor v tomto případě vynechejte, ale nedělejte si příliš velké zásoby, protože vám čokoláda nevydrží tak dlouho.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál