Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?
zdroj: Adobe Stock

Bereme je z regálů bez toho, aniž bychom si přečetli jejich složení. Obzvláště o Vánocích, kdy jejich spotřeba stoupá, by nám mělo záležet, z čeho pečeme. Podívejte se s námi na úplně základní rozdíly mezi čokoládami a na to, co se vyplatí na jejich obalech sledovat.

Pozor na přidané látky
Sójová mouka, škrob nebo tolik populární polyglycerolpolyricinoleát, který se občas schovává pod označení E 476. Co že to vlastně je? Rozhodně nic, co byste chtěli dobrovolně konzumovat. Svou konzistencí totiž nápadně připomíná lepidlo. Důvod jeho přidávání je jednoduchý – šetří peníze. Nicméně za stejnou, nebo aspoň velmi podobnou částku mnohdy koupíte daleko kvalitnější čokoládu.

Kupujte jen to, co znáte
Abyste věděli, co skutečně jíte, začněte číst etikety. Obloukem se vyhněte výrobkům, které podle složení připomínají spíš chemický vzorec, a názvy většiny surovin nedokáže přečíst nebo se schovávají pod číselným označením. Kvalitní potraviny jsou většinou složeny pouze z několika málo ingrediencí. V případě čokolády to bude cukr, kakaové máslo, kakaová hmota a emulgátor sójový lecitin. V bílé a mléčné čokoládě nesmí chybět sušené mléko.

Hořká i na vaření
Kvalitní hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 50 % kakaové hmoty. Pokud vyberete opravdu poctivě, bude vaše mlsání i relativně zdravé. V malém množství obsahuje hořká čokoláda velké množství antioxidantů a minerálů. Hořká čokoláda bývá i ta na vaření. Pokud se ale podíváte na většinu z nich, zjistíte, že podíl kakaové hmoty nepřesáhne 30 %. Navíc se v ní objevují „éčka“. Místo čokolády na vaření raději vyberte kvalitní hořkou, kterou doma smícháte ve vodní lázni například se smetanou, máslem nebo trochou kokosového oleje či ghí. Pracuje se s ní podobně, ale můžete si být jistí, že vaše cukroví s ní bude chutnat ještě lépe.

Mléčná pro mlsné jazýčky
Mléčná čokoláda obsahuje menší podíl kakaové hmoty, ale spodní hranice by se měla pohybovat okolo 30 %. Další ingrediencí bude sušené mléko nebo smetana, cukr a emulgátor, tedy už zmíněný sójový lecitin. V pořádku jsou samozřejmě i ořechy, vanilka nebo další suroviny, kterými je čokoláda „vylepšena“.

Bílá, ale ne čokoláda
Bílá čokoláda se od hořké a mléčné liší nejenom barvou, ale hlavně tím, že vůbec neobsahuje kakaovou hmotu. Právě ta dodává tu typickou barvu, je totiž téměř černá. Z tohoto důvodu se nejedná o čokoládu v pravém slova smyslu. V bílé čokoládě místo toho hledejte kakaové máslo, které je světle žluté. Pečlivě čtěte složení, protože výrobci ho často nahrazují levnějšími variantami. Ty ale způsobí, že se čokoláda na jazyku nerozpustí. Kakaové máslo by mělo být zastoupeno alespoň v 20 %. Kromě něho hledejte cukr, sušené mléko nebo smetanu, emulgátor a případně další suroviny, podle příchutě.

TIP
Bílou čokoládu si snadno vyrobíte i doma. Vystačíte si s kakaovým máslem, které zakoupíte v prodejnách zdravé výživy, sušeným mlékem a moučkovým cukrem. Emulgátor v tomto případě vynechejte, ale nedělejte si příliš velké zásoby, protože vám čokoláda nevydrží tak dlouho.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...