Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?
zdroj: Shutterstock

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim, dortových krémů a dalších nezbytností našich stolů, když čekáme návštěvu. Ať už Vás více zajímá kvalita nebo cena, je fajn mít o nich trošku přehled.

Jaký je rozdíl mezi přírodními a syntetickými příchutěmi?
Dle předpisů Evropské unie je jasně stanoveno, že aby mohl prodejce používat termín přírodní příchuť (esence), musí všechny složky, které ji tvoří pocházet z přírody. Jedná se o aromatickou látku, extrahovanou pouze z přírodních materiálů a nesmí se v ní vyskytovat příměsi vyrobené synteticky.

Umělá příchuť je produktem chemické syntézy, proto se nazývá příchutí syntetickou. Vyrábí se výhradně z aromatických molekul. Umělé aroma může buď kopírovat přirozenou chuť (typicky třeba máta, vanilka (vanilin), skořice nebo vytvořit takovou, která v přírodě neexistuje (např. bonbony nebo vánoční lízátka).

Zmíněný syntetický vanilin je vůbec nejrozšířenější umělou příchutí, protože simuluje jak chuť, tak aroma vanilky. Umělá dochucovadla jsou velmi rozšířená v potravinářském průmyslu k vytvoření potřebné chuti u potravin, které je potřeba prodat za levnou cenu. Abyste poznali rozdíl na etiketě produktu, není vždy snadné. Na etiketě je uváděn pouze souhrnný termín příchuť. Pokud chcete čistě přírodní příchutě, je fajn se držet bio certifikace.

Pozor na slovní spojení u výrobku
Slovíčkaření výrobců esencí je poměrně běžné. A je dobré si dát pozor na to, co máte napsáno na výrobku, který kupujete.

  • Přírodní vanilková příchuť je produkt, který pochází z vanilkového lusku.
  • Přírodní vanilkové aroma bývá získávané z přírodních zdrojů, ale ne z vanilky. Musí pro toto tvrzení splňovat minimální zastoupení 95 % složek přírodního původu.
  • Vanilková příchuť je syntetického původu.

Potravinové přírodní extrakty pro dochucování
Tyto přírodní potravinové extrakty jsou získávány přímo ze zdroje, jehož příchuť reprezentují. Typicky je to kromě vanilkových lusků i káva, pomerančové květy, citrusy. Extrakty spadají aromatizačních přípravků. Slouží jako základy pro dosažení přírodní chuti konečného produktu. Tyto extrakty jsou poměrně dost koncentrované a k tomu, aby bylo vaše pečivo chutné jich stačí přidat vcelku málo.

Ke vzniku extraktu se používá různých technik, například u ovoce to může být proces dehydratace, destilace, extrakce pomocí alkoholového rozpouštědla. Poslední jmenovanou přípravu můžete zkusit i doma, prostě si naložíte vanilkové lusky do vodky a necháte vyluhovat, až získá pěknou, nahnědlou barvu. Můžete to zkusit i s kávovými zrny.

 

Zdroje: eur-lex.europa.eutaste.com.aunaturesflavors.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré se zaměřit na péči o játra a žlučník. Pokud se o ně dobře postaráte...

Čtěte dál
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit,...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Mezi položky, které si alespoň jednou za rok vložíte do nákupního košíku, patří určitě majonéza. Štědrovečerní večeře bez klasického...