Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim, dortových krémů a dalších nezbytností našich stolů, když čekáme návštěvu. Ať už Vás více zajímá kvalita nebo cena, je fajn mít o nich trošku přehled.
Jaký je rozdíl mezi přírodními a syntetickými příchutěmi?
Dle předpisů Evropské unie je jasně stanoveno, že aby mohl prodejce používat termín přírodní příchuť (esence), musí všechny složky, které ji tvoří pocházet z přírody. Jedná se o aromatickou látku, extrahovanou pouze z přírodních materiálů a nesmí se v ní vyskytovat příměsi vyrobené synteticky.
Umělá příchuť je produktem chemické syntézy, proto se nazývá příchutí syntetickou. Vyrábí se výhradně z aromatických molekul. Umělé aroma může buď kopírovat přirozenou chuť (typicky třeba máta, vanilka (vanilin), skořice nebo vytvořit takovou, která v přírodě neexistuje (např. bonbony nebo vánoční lízátka).
Zmíněný syntetický vanilin je vůbec nejrozšířenější umělou příchutí, protože simuluje jak chuť, tak aroma vanilky. Umělá dochucovadla jsou velmi rozšířená v potravinářském průmyslu k vytvoření potřebné chuti u potravin, které je potřeba prodat za levnou cenu. Abyste poznali rozdíl na etiketě produktu, není vždy snadné. Na etiketě je uváděn pouze souhrnný termín příchuť. Pokud chcete čistě přírodní příchutě, je fajn se držet bio certifikace.
Pozor na slovní spojení u výrobku
Slovíčkaření výrobců esencí je poměrně běžné. A je dobré si dát pozor na to, co máte napsáno na výrobku, který kupujete.
- Přírodní vanilková příchuť je produkt, který pochází z vanilkového lusku.
- Přírodní vanilkové aroma bývá získávané z přírodních zdrojů, ale ne z vanilky. Musí pro toto tvrzení splňovat minimální zastoupení 95 % složek přírodního původu.
- Vanilková příchuť je syntetického původu.
Potravinové přírodní extrakty pro dochucování
Tyto přírodní potravinové extrakty jsou získávány přímo ze zdroje, jehož příchuť reprezentují. Typicky je to kromě vanilkových lusků i káva, pomerančové květy, citrusy. Extrakty spadají aromatizačních přípravků. Slouží jako základy pro dosažení přírodní chuti konečného produktu. Tyto extrakty jsou poměrně dost koncentrované a k tomu, aby bylo vaše pečivo chutné jich stačí přidat vcelku málo.
Ke vzniku extraktu se používá různých technik, například u ovoce to může být proces dehydratace, destilace, extrakce pomocí alkoholového rozpouštědla. Poslední jmenovanou přípravu můžete zkusit i doma, prostě si naložíte vanilkové lusky do vodky a necháte vyluhovat, až získá pěknou, nahnědlou barvu. Můžete to zkusit i s kávovými zrny.
Zdroje: eur-lex.europa.eu, taste.com.au, naturesflavors.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?
Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré se zaměřit na péči o játra a žlučník. Pokud se o ně dobře postaráte...
Čtěte dál