Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?
zdroj: Shutterstock

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim, dortových krémů a dalších nezbytností našich stolů, když čekáme návštěvu. Ať už Vás více zajímá kvalita nebo cena, je fajn mít o nich trošku přehled.

Jaký je rozdíl mezi přírodními a syntetickými příchutěmi?
Dle předpisů Evropské unie je jasně stanoveno, že aby mohl prodejce používat termín přírodní příchuť (esence), musí všechny složky, které ji tvoří pocházet z přírody. Jedná se o aromatickou látku, extrahovanou pouze z přírodních materiálů a nesmí se v ní vyskytovat příměsi vyrobené synteticky.

Umělá příchuť je produktem chemické syntézy, proto se nazývá příchutí syntetickou. Vyrábí se výhradně z aromatických molekul. Umělé aroma může buď kopírovat přirozenou chuť (typicky třeba máta, vanilka (vanilin), skořice nebo vytvořit takovou, která v přírodě neexistuje (např. bonbony nebo vánoční lízátka).

Zmíněný syntetický vanilin je vůbec nejrozšířenější umělou příchutí, protože simuluje jak chuť, tak aroma vanilky. Umělá dochucovadla jsou velmi rozšířená v potravinářském průmyslu k vytvoření potřebné chuti u potravin, které je potřeba prodat za levnou cenu. Abyste poznali rozdíl na etiketě produktu, není vždy snadné. Na etiketě je uváděn pouze souhrnný termín příchuť. Pokud chcete čistě přírodní příchutě, je fajn se držet bio certifikace.

Pozor na slovní spojení u výrobku
Slovíčkaření výrobců esencí je poměrně běžné. A je dobré si dát pozor na to, co máte napsáno na výrobku, který kupujete.

  • Přírodní vanilková příchuť je produkt, který pochází z vanilkového lusku.
  • Přírodní vanilkové aroma bývá získávané z přírodních zdrojů, ale ne z vanilky. Musí pro toto tvrzení splňovat minimální zastoupení 95 % složek přírodního původu.
  • Vanilková příchuť je syntetického původu.

Potravinové přírodní extrakty pro dochucování
Tyto přírodní potravinové extrakty jsou získávány přímo ze zdroje, jehož příchuť reprezentují. Typicky je to kromě vanilkových lusků i káva, pomerančové květy, citrusy. Extrakty spadají aromatizačních přípravků. Slouží jako základy pro dosažení přírodní chuti konečného produktu. Tyto extrakty jsou poměrně dost koncentrované a k tomu, aby bylo vaše pečivo chutné jich stačí přidat vcelku málo.

Ke vzniku extraktu se používá různých technik, například u ovoce to může být proces dehydratace, destilace, extrakce pomocí alkoholového rozpouštědla. Poslední jmenovanou přípravu můžete zkusit i doma, prostě si naložíte vanilkové lusky do vodky a necháte vyluhovat, až získá pěknou, nahnědlou barvu. Můžete to zkusit i s kávovými zrny.

 

Zdroje: eur-lex.europa.eutaste.com.aunaturesflavors.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...

Čtěte dál
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Proč se během adventu rádi necháváme unášet písněmi, kterým se obvykle po celý rok vyhýbáme? A proč jsou Vánoce díky hudbě tak výjimečné?...
Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

V adventu a celkově zimním čase rádi saháme po něčem voňavém, uklidňujícím. Prostě skořice je, ať chceme, nebo ne, to, co vyhledávají...
Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoce jsou jedinečným obdobím, kdy chceme své blízké potěšit něčím, co má skutečný smysl. Pokud letos přemýšlíte o tom, jak smysluplně...
Příprava na adventní pečení krok za krokem

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou,...
Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Tipů na to, jak zůstat v pohodě, když všude kolem zuří nákupní horečka, probíhají povinné vánoční večírky, které musíte absolvovat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...