Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí
zdroj: Shutterstock

V adventu a celkově zimním čase rádi saháme po něčem voňavém, uklidňujícím. Prostě skořice je, ať chceme, nebo ne, to, co vyhledávají nejen milovníci její hluboké vůně a kořeněné chuti v rámci dobrého jídla, ale i kosmetiky. A tam může nastat poměrně velký problém, protože pokud máte velmi citlivou pleť nebo jste alergici, je zde možnost, že napáchá více škody než užitku.

Kde běžně najdete skořici v kosmetice
Skořici najdete v mnoha prostředcích pro podporu krásy. V pleťových maskách se používá pro zmírnění barevných nesrovnalostí pleti a akné. Je pravidelnou součástí peelingů, ať už cukrových, solných nebo kávových. Nejen kvůli vonnému efektu, ale kvůli tomu, že napomáhá hladší pleti. Mletá skořice se míchá do vlasových masek nebo rostlinných barev na vlasy pro podporu červených odlesků. Působí jako antibakteriální agent, je rovněž protiplísňová. Důležité je zmínit to, že použitý prášek ze skořice je daleko méně koncentrovaný než esenciální olej. Mnozí z těch, kteří používali esenciální olej do pleťových nebo vlasových masek či zábalů proti celulitidě si odnesli nepříjemnou zkušenost v rámci popálenin.

Cinnamaldehyd jako silný alergen
Aromaterapeuti začínají varovat před používáním skořicového esenciálního oleje v kosmetických prostředcích a rovněž pro potřebu masáže. Nejde jen o neodborné ředění nebo obecně zacházení s ní v rámci laické veřejnosti, ale rovněž od ní upouští profesionálové. Je to proto, že se jedná o vůbec nejsilnější alergen v rámci esenciálních olejů. Alergická reakce nemusí nastat hned, ale až v rámci dlouhodobého používání (mluvíme o týdnu až 14 dnech soustavné aplikace). Není vhodná díky estrogenu podobnému působení pro děti do deseti let věku a pacienty s onkologickými onemocněními hormonálního charakteru. Skořice obsahuje cinnamaldehyd, aromatickou molekulu, která je zmíněna v rámci evropského seznamu 26 nejsilnějších kosmetických alergenů.

Na čem mnozí prohrávají s esenciálním olejem skořicí: Ředění
U esenciálních olejů platí to, že je potřeba je nedávkovat stylem čím víc, tím líp a u skořice to platí dvojnásob. Třeba ten ze skořice čínské opravdu bohatý na trans-cinnamaldehyd (70 až 88 %), proto by měl přijít do ruky vzdělanému aromaterapeutovi. Skořice čínská nebo cejlonská se musí dobře ředit kvůli přirozenému dermokaustickému a alergennímu riziku, které s sebou tyto esenciální oleje nesou. V žádném případě by se neměly užívat vnitřně z důvodu hepatotoxicity. Ani při difúzi by se to s nimi nemělo přehánět, protože je to jeden z esenciálních olejů, který je natolik silný, že může snadno podráždit dýchací cesty.

Neměl by se přidávat do koupele, ať už celkové nebo nohou, raději ani v nosném oleji. Rovněž se nedoporučuje těhotným ženám, protože podporuje stahy děložního svalstva a může vést k abortu plodu, stejně jako není doporučován kojícím matkám. Má i další kontraindikace. Pozor by si měli dát astmatici, epileptici, diabetici (hrozí riziko hypoglykémie, snižuje hladiny krevního cukru), pacienti, kteří užívají antikoagulanty, lidé s nízkým krevním tlakem. Neměla by se používat dva dny před operací kvůli zvýšenému riziku krvácení na sále.  Není vhodná pro ty, kteří se léčí s problémy jater. Používá se v ojedinělých případech, ne dlouhodobě.

Zdroje: sciencedirect.comtisserandinstitute.orghealthline.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...

Čtěte dál
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Proč se během adventu rádi necháváme unášet písněmi, kterým se obvykle po celý rok vyhýbáme? A proč jsou Vánoce díky hudbě tak výjimečné?...
Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoce jsou jedinečným obdobím, kdy chceme své blízké potěšit něčím, co má skutečný smysl. Pokud letos přemýšlíte o tom, jak smysluplně...
Příprava na adventní pečení krok za krokem

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou,...
Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Tipů na to, jak zůstat v pohodě, když všude kolem zuří nákupní horečka, probíhají povinné vánoční večírky, které musíte absolvovat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...