První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?
zdroj: Shutterstock

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě, kdo by na takové věci myslel ve chvíli, kdy už se všichni zase po roce těšíme na smaženého kapra, bramborový salát, a především na dárky! Přesto si pojďme připomenout, jak se zachovat, když nás přece jen zaskočí, že nám rybí kůstka „zaskočí“.

Je těžké prožít vánoční svátky skutečně v klidu a pohodě, přestože se o to každoročně snažíme. Jak stihnout veškeré přípravy, když nás zároveň zaměstnává rodina i práce? Když už si pak na Štědrý večer konečně sedneme v kruhu rodiny ke společnému jídlu, je dobré znát možné nástrahy a raději jim předcházet, aby tyto Vánoce mohly být opravdu plné klidu a pohody.

Rybí kost v krku
Z vánočních nástrah je uvízlá rybí kost v krku určitě ta nejtypičtější. Kostička se přilepí na sliznici a vyvolá pocit cizího předmětu v dýchacích cestách i možný pocit na zvracení. Nervová zakončení jsou podrážděna a náš mozek vše vyhodnotí jako stav „dušení“, který může nadále přetrvávat třicet až šedesát minut. A to i přesto, že rybí kost v krku již není. Ostrou a dráždivou bolest v krku doprovází kašel, tedy přirozený obranný reflex při podráždění dýchacích cest, který pomůže s odstraněním cizích těles v krku. Dalším přirozeným pomocníkem jsou trávicí enzymy přítomné ve slinách, které by nám měly pomoci kost natrávit a odstranit, dojde-li k jejímu „zapíchnutí“ do sliznice.

Jak si pomoci od uvízlé rybí kosti?
Rybí kost v krku nás tedy bezprostředně neohrozí na životě a tělo si s ní umí poradit samo, co ale můžete udělat proto, abychom se rybí kosti v krku zbavili co nejrychleji? Především zachovat klid, nebránit se kašli, napít se vody, případně sníst kousek chleba, banánu nebo sladkost, na kterou se kostička snadněji nalepí, počkat na odeznění příznaků. Teprve při přetrvávání příznaků, obtížném polykání nebo i dlouhodobějším ztížení dýchání bude vhodné navštívit ambulanci ORL.

První pomoc při žlučníkovém záchvatu
Žlučníkový záchvat neboli žlučníková kolika je akutní, velice silná bolest břicha, která vzniká náhle a bez předchozích náznaků. Dochází k němu mimo jiné při dietní chybě, ale třeba i vlivem stresu. Patří tak nepochybně k vánočním nástrahám, respektive k důsledkům vánočního hodování a přejídání. Mezi rizikové faktory žlučníkového záchvatu patří přítomnost již vzniklých žlučníkových kamenů, ale také tučná jídla, alkohol, někdy také káva nebo kořeněná jídla, kromě toho pak sedavý životní styl. Během záchvatu je člověk bledý, potí se a může zvracet. U těžších případů je viditelná nažloutlá pokožka a zažloutlé oční bělmo jako při žloutence, což je způsobeno hromaděním žlučového barviva v těle. Při žlučníkovém záchvatu s velkými bolestmi se na nic nečeká a volá se záchranná služba (155). Během záchvatu se doporučuje nic nejíst a nepít. Na bolestivé místo lze přiložit studený obklad a zvolit úlevovou polohu, nejčastěji schoulení do klubíčka. Lze užít léky na uvolnění hladké svaloviny, popřípadě léky na bolest.

Rada na závěr zní, jezte střídmě a pijte s rozumem, během volných dnů nezapomínejte ani na pohyb a čerstvý vzduch. Zkrátka, buďte na sebe opatrní a užijte si pohodové Vánoce bez katastrof!

Zdroj: BLOG benu.cz, prvnipomoczive.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...

Čtěte dál
Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Proč se během adventu rádi necháváme unášet písněmi, kterým se obvykle po celý rok vyhýbáme? A proč jsou Vánoce díky hudbě tak výjimečné?...
Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

V adventu a celkově zimním čase rádi saháme po něčem voňavém, uklidňujícím. Prostě skořice je, ať chceme, nebo ne, to, co vyhledávají...
Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoce jsou jedinečným obdobím, kdy chceme své blízké potěšit něčím, co má skutečný smysl. Pokud letos přemýšlíte o tom, jak smysluplně...
Příprava na adventní pečení krok za krokem

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou,...
Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Tipů na to, jak zůstat v pohodě, když všude kolem zuří nákupní horečka, probíhají povinné vánoční večírky, které musíte absolvovat...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...