Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních letech začíná ztrácet na popularitě a mnozí si ke sváteční hostině raději připraví rybu jinou, případně zvolí třeba maso kuřecí nebo hovězí. Ryby jsou ale obecně zdrojem cenných živin, a to platí i u kapra. Jakým složením se pyšní, kde je jeho původ a proč jej nezavrhovat?
Nenáročná ryba
Kapr obecný se konzumuje již od roku 1000 n.l., pochází z Číny a později se jeho chov rozšiřoval na další území. Je to ryba nenáročná, plodná a rychle rostoucí, proto je se v našich vodách velmi často vyskytuje. Živí se rostlinami, planktonem, červy apod.
Snadno dostupný zdroj zdravých tuků
Maso této ryby řadíme mezi středně tučné (2-9 %). Nicméně obsah tuku velmi závisí na věku ryby, ročním období a především způsobu výživy. Nejčastěji se uvádí množství kolem 3 % tuku a lze jej zařadit i do redukčního jídelníčku. Má kolem 127 kcal/100 gramů.
Lehce stravitelná ryba
Bílkoviny v kapřím mase jsou obsaženy z 15-20 % a mají vysokou biologickou hodnotu. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny v dobrém poměru, a navíc díky krátkým svalovým vláknům je dobře stravitelný.
Podporuje imunitní systém, udržuje zdravé kosti a vitální vzhled
V mase se vyskytuje také zinek, který je důležitý pro náš imunitní systém. Kapr se může pyšnit i vysokým obsahem fosforu, který je důležitý pro naše kosti a zuby, neboť se podílí na jejich hustotě a pevnosti. Je tak vhodnou prevencí osteoporózy či poškození zubní skloviny. Najdeme v něm také další minerální látky, a to zejména – jód, selen, vápník, draslík, hořčík.
Dále kapr obsahuje vitamin A, který snižuje množství volných radikálů, díky čemuž bojuje proti rozvoji chronických onemocnění. Nejen vitamin A, ale i další antioxidanty, obsažené v kaprovi, mají pozitivní vliv i na náš vzhled – udržují pokožku elastickou, zpomalují proces stárnutí apod. Zmínit je třeba rovněž vysoký podíl vitaminů skupiny B, (zejména B1, B2, B3, B6 a B12) a vitaminu D, E.
Vybírejte raději čerstvého kapra od osvědčených chovatelů
Kapra seženeme běžně v supermarketech, nicméně u takových produktů buďte opatrní, mnohdy nemají původ v České republice a o chuti a dobrém složení nemluvě. Pokud si opravdu chcete připravit dobrou rybu a mít jistotu, že se jedná o kvalitní maso z českého chovu, raději si zajeďte například na sádky nebo k nějakému místnímu prodejci. Kapra si ve většině případech můžete sami vybrat, na počkání nechat vykuchat i nafiletovat.
Dejte šanci nejen kaprovi, ale rybám obecně
Naše populace jí oproti jiným zemím velmi málo ryb. Uvádí se, že průměrně sníme 5,4 kg ryb na osobu/rok, přičemž ve světě je běžná spotřeba 16 kg na osobu/rok. Pokud si dáme rybí maso pouze na Vánoce, je to velmi málo. Doporučuje se zařadit jej do jídelníčku alespoň 1x týdně. Vzhledem ke složení, lehké stravitelnosti a snadné dostupnosti i přípravě, je škoda, že se připravujeme o tak výživnou složku potravy.
Řízek z kapra vás neláká? Zkuste si letos připravit tuto pochoutku na jiný způsob
Smažený kapří řízek s bramborovým salátem je takovou tradicí v našich domácnostech. Nicméně se jedná o dosti špatně stravitelné jídlo, a tak nám může být po štědrovečerní večeři akorát těžko. Zkuste kapra připravit odlehčeněji, uvítá to nejen vaše trávení, ale navíc snížíte i množství zkonzumovaných kalorií, což ocení zejména ti, kteří si hlídají svůj energetický příjem.
Kapr pečený ve fólii s bylinkami (4 porce)
Ingredience:
- 4 porce kapra
- 5 PL petrželové natě
- 4 PL koriandru
- Špetka sušeného česneku
- Špetka sušeného rozmarýnu
- 70 ml rybího/zeleninového vývaru
- 1 ks jarní cibulky s natí
- Sůl, citronová šťáva a pepř dle chuti
Příprava:
Nachystáme si pečící fólii. Kapra očistíme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme cca 20 minut odležet. Bylinky, jarní cibulku nasekáme nadrobno. Pepř rozdrtíme s rozmarýnem. Kapra potřeme olejem, ochutíme pepřem a rozmarýnem, vložíme do pečící fólie a posypeme bylinkami a cibulkou. Podlijeme vývarem a pevně uzavřeme. Fólii na několika místech propícháme. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia přibližně 15-20 minut. Ke konci pečení odstřihneme horní část fólie a zvýšíme teplotu, aby se vytvořila křupavá kůrka. Podáváme s bramborovým salátem či jinou přílohou.
Zdroje: organicfacts.net, vareni.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích
Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...
Čtěte dál
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?
