Příprava na adventní pečení krok za krokem

Příprava na adventní pečení krok za krokem
zdroj: Shutterstock

Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou, dětmi nebo kamarádkami patří k jejich jedinečné atmosféře a všemu ostatnímu, co je tvoří.

Do vánočního pečení bychom se však neměli pouštět jen proto, že se to od nás očekává, ale protože nám to přináší radost. Není nutné mít desatero těch nejsložitějších druhů cukroví, stačí pár kousků, které všichni milují a ty třeba dokonale vyšperkovat. Zkrátka nepospíchat a pečení si užít. A jak je to tedy s naplánováním adventního pečení, aby vše šlo hladce a bez zbytečného stresu? Není to až tak složité. Pečení plánujte podle doby trvanlivosti daného cukroví. Začněte tím, které je možné, či kvůli změknutí vhodné, skladovat nejdelší dobu.

Kde se vzalo vánoční cukroví?
Vánoční cukroví, které je dnes tak podstatnou součástí našich Vánoc, nemá oproti kynutým moučníkům příliš dlouhou tradici. Drobné vánoční pečivo vzniklo ve skutečnosti až s rozvojem průmyslové výroby cukru a s moderním vybavením kuchyně – tedy s troubou. Velký rozmach zažilo v období první republiky, kdy byly oblíbené kuchařské a cukrářské kurzy. Takové pečení patřilo však pouze do bohatých domů. Součástí tehdejšího cukroví byla i vzácná koření. Chudší lidé následně pekli spíše z toho, co bylo k dispozici, uvádí se také, že nejoblíbenějším cukrovím v 19. století byly karamely, které byly také součástí štědrovečerního stolu. Jistou podobu však mělo cukroví už zhruba v 16. století, kdy je tvořily především figurky z ovoce. V této dávné době mělo cukroví i ochrannou funkci, kdy mělo chránit rodinu a celé hospodářství před působením temných sil.

Začínáme po Mikuláši
Někdo začíná i dřív, ale po mikulášských radovánkách už bychom přípravu odkládat neměli. Linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, plněné ořechy a košíčky, nebo oblíbené medvědí pracny. Toto jsou jen některé druhy, které vyžadují plnění a promazávání, v ještě nenaplněném stavu si je však snadno uchováme delší dobu, proto si je napečeme dopředu. Nic z toho zatím neplníme máslovými či jinými krémy, s tím počkáme až na zhruba týden nebo jen několik dnů před samotnými svátky.

Pokračujeme v polovině prosince
Myslivecké knoflíky, marokánky, pusinky, kokosky či vodnice, tedy druhy, kterými pokračujeme v průběhu prosince. Můžete také začít promazávat linecké cukroví marmeládou a zdobit perníčky polevami.

Nepečené cukroví – proč je nechávat na konec?
Týden před Vánocemi přichází čas na nepečené cukroví, jako jsou ořechové kuličky, kuličky raffaello, čokoládové lanýže, medovníkové koule nebo vosí hnízda. Tyto druhy cukroví by delší skladování nesnesly, proto s nimi vskutku nepospíchejte a nechte je až na poslední dny, protože není vhodné uchovávat je dlouho mimo lednici. V těchto dnech je na řadě také dokončování dalších druhů cukroví, slepování krémem a polévání polevou. Patří sem například lahodné a oblíbené pařížské rohlíčky.

Poslední pečené cukroví a pak už jen grog a nohy na stůl!
Poslední pečené cukroví, kterému se můžete pověnovat spolu s tím nepečeným, jsou sněhové pusinky. Stejně tak se můžete ještě na poslední chvíli pokusit o „ihned měkké“ perníčky, pokud ty předešlé ne a ne změknout. V každém případě však znovu apelujeme na pečení v klidu a pohodě, bez zbytečných honiček kolem trouby. Tak hezké svátky!

Zdroj: BLOG gourmetacademy.cz, autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...

Čtěte dál
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Proč se během adventu rádi necháváme unášet písněmi, kterým se obvykle po celý rok vyhýbáme? A proč jsou Vánoce díky hudbě tak výjimečné?...
Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

V adventu a celkově zimním čase rádi saháme po něčem voňavém, uklidňujícím. Prostě skořice je, ať chceme, nebo ne, to, co vyhledávají...
Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Vánoce jsou jedinečným obdobím, kdy chceme své blízké potěšit něčím, co má skutečný smysl. Pokud letos přemýšlíte o tom, jak smysluplně...
Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Tipů na to, jak zůstat v pohodě, když všude kolem zuří nákupní horečka, probíhají povinné vánoční večírky, které musíte absolvovat...
Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety....
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...