Novoroční čočkový salát

Novoroční čočkový salát
zdroj: Kristýna Rybovičová

Přivítejte Nový rok tradičně čočkou. Dopřejte si tento lehký teplý čočkový salát, který můžete doplnit ztraceným vejcem. Černá čočka Beluga, která je použitá v našem receptu, má lehce oříškovou chuť a můžete ji použít velmi všestranně do nejrůznějších vegetariánských jídel.

Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 250 g čočky Beluga
  • 200 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 1 větší červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • bobkový list, nové koření
  • řepkový olej
  • Balsamico ocet
  • šťáva z citrónu
  • sůl, pepř

na ozdobu

  • nakládané okurky
  • vejce

Postup

  1. Čočku propláchněte pod tekoucí vodou a vařte ve vývaru s bobkovým listem, novým kořením do změknutí.
  2. Mezitím si připravte zeleninu. Oloupanou, omytou mrkev a celer nastrouhejte na hrubém struhadle. Červenou cibuli s česnekem nakrájejte na plátky.
  3. V hlubší pánvi na řepkovém oleji zpěňte cibuli, po chvíli přidejte česnek a nechte ho rozvonět.  Poté do pánve vložte nastrouhanou zeleninu, podlijte lehce vývarem, přiklopte a duste cca 10 minut.
  4. V menší misce smíchejte balsamico ocet, šťávu z citronu, sůl a pepř.
  5. Promíchejte čočku se zeleninou. Na talíři ji ozdobte zálivkou, nakládanou okurkou či vejcem.

Náš tip
Čočka skvěle chutná se ztraceným vejcem. Ozdobit ji můžete také opečenou cibulkou. Pro vegany ji pak podávejte s opečeným uzeným tofu.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.