Přivítejte Nový rok tradičně čočkou. Dopřejte si tento lehký teplý čočkový salát, který můžete doplnit ztraceným vejcem. Černá čočka Beluga, která je použitá v našem receptu, má lehce oříškovou chuť a můžete ji použít velmi všestranně do nejrůznějších vegetariánských jídel.
Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience
- 250 g čočky Beluga
- 200 g mrkve
- 150 g celeru
- 1 větší červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 750 ml zeleninového vývaru
- bobkový list, nové koření
- řepkový olej
- Balsamico ocet
- šťáva z citrónu
- sůl, pepř
na ozdobu
- nakládané okurky
- vejce
Postup
- Čočku propláchněte pod tekoucí vodou a vařte ve vývaru s bobkovým listem, novým kořením do změknutí.
- Mezitím si připravte zeleninu. Oloupanou, omytou mrkev a celer nastrouhejte na hrubém struhadle. Červenou cibuli s česnekem nakrájejte na plátky.
- V hlubší pánvi na řepkovém oleji zpěňte cibuli, po chvíli přidejte česnek a nechte ho rozvonět. Poté do pánve vložte nastrouhanou zeleninu, podlijte lehce vývarem, přiklopte a duste cca 10 minut.
- V menší misce smíchejte balsamico ocet, šťávu z citronu, sůl a pepř.
- Promíchejte čočku se zeleninou. Na talíři ji ozdobte zálivkou, nakládanou okurkou či vejcem.
Náš tip
Čočka skvěle chutná se ztraceným vejcem. Ozdobit ji můžete také opečenou cibulkou. Pro vegany ji pak podávejte s opečeným uzeným tofu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.