Novoroční čočkový salát

Novoroční čočkový salát
zdroj: Kristýna Rybovičová

Přivítejte Nový rok tradičně čočkou. Dopřejte si tento lehký teplý čočkový salát, který můžete doplnit ztraceným vejcem. Černá čočka Beluga, která je použitá v našem receptu, má lehce oříškovou chuť a můžete ji použít velmi všestranně do nejrůznějších vegetariánských jídel.

Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 250 g čočky Beluga
  • 200 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 1 větší červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • bobkový list, nové koření
  • řepkový olej
  • Balsamico ocet
  • šťáva z citrónu
  • sůl, pepř

na ozdobu

  • nakládané okurky
  • vejce

Postup

  1. Čočku propláchněte pod tekoucí vodou a vařte ve vývaru s bobkovým listem, novým kořením do změknutí.
  2. Mezitím si připravte zeleninu. Oloupanou, omytou mrkev a celer nastrouhejte na hrubém struhadle. Červenou cibuli s česnekem nakrájejte na plátky.
  3. V hlubší pánvi na řepkovém oleji zpěňte cibuli, po chvíli přidejte česnek a nechte ho rozvonět.  Poté do pánve vložte nastrouhanou zeleninu, podlijte lehce vývarem, přiklopte a duste cca 10 minut.
  4. V menší misce smíchejte balsamico ocet, šťávu z citronu, sůl a pepř.
  5. Promíchejte čočku se zeleninou. Na talíři ji ozdobte zálivkou, nakládanou okurkou či vejcem.

Náš tip
Čočka skvěle chutná se ztraceným vejcem. Ozdobit ji můžete také opečenou cibulkou. Pro vegany ji pak podávejte s opečeným uzeným tofu.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!