Uhlíková stopa je velké téma. Vede k mnoha debatám, které nemusí být zrovna příjemné. Je součástí diskusí o změnách klimatu a má své zastánce i odpůrce. Oba tábory jsou schopné se mezi sebou hádat do krve, ale přesto je fajn o ní mít ponětí. Třeba právě, abyste vůbec věděli, jak v takových diskusích argumentovat.
Uhlíková stopa: Strašák nebo marketingový tah?
Uhlíková stopa je ukazatel, jehož cílem je měřit dopad každodenní činnosti jednotlivce, domácnosti a společnosti na životní prostředí (zejména emise skleníkových plynů s tímto konáním související). Rovněž lze sledovat uhlíkovou stopu regionální či jednotlivých produktů, které si denně kupujete v rámci svého spotřebitelského chování.
Tento dopad je obecně vyjádřen v ekvivalentu oxidu uhličitého neboli CO2. Tento zjednodušený a homogenizovaný standard se používá pro všechny skleníkové plyny vypouštěné z domácností spalováním dopravních a fosilních paliv (vytápění), domácí výroby zboží a služeb, určených pro místní poptávku, pro služby a výrobky, dovážené ze zahraničí. Uváděný CO2 standard určuje, kolik CO2 by zadrželo stejným množstvím slunečního záření a přispělo tak ke globálnímu oteplování.
Do souhrnu standardu CO2 se zařazují skleníkové plyny:
- Oxid uhličitý (CO2) ze spalování fosilních paliv, intenzivního zemědělství a chovu dobytka, odlesňování.
- Metan (CH4) z chovu skotu a přežvýkavců.
- Fluorované uhlovodíky (HFC) z těžby a ropných provozů, skládek odpadků.
- Oxid dusný (N2O) z chladírenského a automobilového průmyslu.
- Perfluorocarbon (PFC) z klimatizací a chladících systémů, rovněž hasících přístrojů.
- Fluorid sírový (SF6) z farmaceutické výroby.
Uhlíková stopa VS ekologická stopa
Pojem uhlíková stopa je někdy zaměňován s pojmem ekologická stopa. Ekologická stopa je vyjádřena jako plocha produktivní půdy potřebná k produkci zboží a služeb, které spotřebováváme, a absorbování výsledného odpadu z nich plynoucího. Její nejlépe pochopitelný vzorec, běžně používaný v médiích je počet Zemí nezbytných k absorbování našich osobních spotřebních návyků.
Tyto údaje tak umožňují porovnávat životní styl občanů mezi jednotlivými národy. A snáze si tak lze představit životní styl, který je dobré promyslet, aby byl v případě nutnosti lepší pro obnovu přírodních zdrojů a celou planetu.
Budujte si soběstačnost, vyplatí se vám dlouhodobě
Pokud se nezajímáte o to, co můžete sehnat lokálně, určitě byste měli začít chtít proniknout do toho, co vlastně v České republice je možné nebo nemožné kupovat, pěstovat, chovat a zda mohou tyto produkty plně nahradit některé zahraniční.
Soběstačnost holt něco stojí. A to hlavně čas a určitou námahu. Není to nic pro pohodlné jedince, ale dlouhodobě se určitě vyplatí. Protože prostě nebudete muset chodit do fitness, ale naformujete si postavu v péči o zahradu a zvířata. O potravinové soběstačnosti se mluví stále více. Nejen kvůli stále rostoucím cenám jídla.
Pojem „místní“ je dosti variabilní, protože závisí na tom, co je ve vašem blízkém okolí dostupné. V Beskydech prostě budete zákonitě potřebovat pomoc zemědělců z Jižní Moravy. Obecně je však možné najít ovoce a zeleninu vyprodukované v blízkém okruhu vašeho domova (30 až 50 km), běžně dostupné na farmářských trzích.
Stejně tak můžete kupovat např. těstoviny, masné výrobky, mléko a produkty z něho, pivo a oblíbené regionální lihoviny od farem nebo výrobců z míst „krátkého doletu“. Výborně v tomto funguje sousedská a rodinná výpomoc. Oblíbenou značku „lokální“ však lze aplikovat také na to, že podporu rozšíříte na značky a výrobce, kteří jsou ryze čeští. I když samozřejmě některé jejich suroviny v našich podmínkách nejde vůbec vypěstovat nebo pokud ano, tak velmi špatně.
Výhody lokálního soužití a nakupování:
- Když nakupujete lokálně, ubývá prostředníků, kteří nabalují cenu při distribuci.
- Nakupováním regionálních potravin podporujete business svých sousedů, přátel nebo rodiny.
- Můžete si užívat regionální speciality v průběhu jejich sezóny.
- Naučíte se stravovat sezónně, jak je to pro člověka od věků přirozené a budete více přemýšlet nad svým jídelníčkem.
- Aby byly některé potraviny, které nejsou lokální nebo v sezóně vypěstovány a mohly se dostat na váš stůl, je potřeba je pěstovat ve vyhřívaných sklenících, hnojit atd., což má rovněž dopad na cenu i planetu.
- Budujete si vzájemné blízké vztahy a víte, komu dáváte své, často velmi těžce vydělané peníze.
- V sezóně můžete vyrazit na samosběr ovoce i zeleniny.
- Najděte si lokální květinovou farmu nebo zahradníka. Nebudete muset podporovat dovoz květin, které musely projít chemickým ošetřením z druhého konce světa. Zároveň můžete sledovat rozdíly nejen v kvalitě, ale i vůni a stojí za nimi kus pořádné lidské práce s pár místními sousedskými mozoly.
- Pokud nemáte etické výhrady ke koženému zboží, podpořte lokálního výrobce oděvů a užitkových předmětů. Kožené věci při správné údržbě vydrží bez chyby několik let nošení.
Zdroje: carbonfootprint.com, worldpopulationreview.com, salemcrossinn.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Voskované ubrousky jako skvělý zero waste pomocník do domácnosti
Ekologie a včely prostě jdou dohromady. Díky nim je na zemi život, máme co jíst a rovněž nám dávají mnoho cenného materiálu z úlu. Ať už jde o propolis, včelí jed, med, pyl nebo antibakteriální včelí vosk....
Čtěte dál
Káva v kapslích: pohodlí za cenu zátěže pro životní prostředí

Kastilské mýdlo a další tuhá kosmetika ušetří místo v kufru i životní prostředí

Gore-tex – unikátní nepromokavý materiál, který má svá pro i proti

Repelenty proti hmyzu: jak fungují, jaké máme druhy a co má nejvyšší účinnost?

Konzumace hmyzu má mnoho benefitů. Už jste vyzkoušeli cvrččí protein?

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

K tomu, abyste žili non-toxic, nemusíte vykrást banku. Stačí jen trochu přemýšlet

Proč sáhnout po non-toxic make-upu? Splňuje náročné požadavky uživatelek a neškodí vašemu tělu

Cesta k nulovému odpadu: Co všechno může udělat každý z nás?

Těkavé organické sloučeniny: Jaké materiály, které máte doma, představují riziko?

Zelená dohoda pro Evropu – co je jejím cílem a jaká jsou rizika?
