Ačkoliv se pojídání různého hmyzu může zdát jako módní trend současnosti, jde o nejstarší stravu konzumovanou lidmi. Příkladem mohou být cvrčci a produkty z nich, jako je např. proteinový prášek. V článku se podíváme na benefity této „superpotraviny“ a její případná negativa.
Cvrčci patří mezi běžně konzumované zástupce z říše hmyzu. Jejich popularita v současnosti souvisí nejen s jejich výživovými hodnotami, ale také se snahou o udržitelnost. Je třeba zmínit, že konzumace hmyzu je typická především pro Afriku a Asii. Na Západě jde stále ještě o novinku, která může u velké části lidí vyvolávat odpor, což je z kulturního hlediska pochopitelné. Chov a zpracování produktů ze cvrčků je energeticky mnohem méně náročné v porovnání s chovem dobytka. U někoho může hrát roli, kromě ekologie, také etika v souvislosti s životními podmínkami zvířat chovaných pro maso a jejich zabíjením.
Cvrčci a výživové hodnoty
Pojďme se podívat na to, co nám cvrčci nabízí z pohledu výživových hodnot. Jak již bylo v úvodu zmíněno, cvrčci jsou v tomto ohledu superpotravinou, která si nejen nezadá s běžnými zdroji bílkovin, ale dokonce je i předčí. Výživové hodnoty se výrazně liší v závislosti na konkrétním druhu cvrčků. Nejlepších hodnot dosahuje cvrček domácí (Acheta domesticus), který je zároveň nejčastěji chovaným druhem. Obsah bílkovin ve cvrččím proteinu se pohybuje v rozmezí 55 až 73 %. Dospělí cvrčci domácí poskytnou 13–20 gramů bílkovin na 100 gramů živých cvrčků. Obsahují také kompletní spektrum aminokyselin, čímž se liší od rostlinných proteinů. Stejně tak obsahují více vitamínů a minerálů v porovnání s různými druhy masa. Tuk, který obsahují, je dle některých studií spojován se zdravotními benefity ve prospěch srdce a cév. Cvrčci také obsahují nerozpustnou vlákninu zvanou chitin, která může podle některých odborníků pozitivně působit na střevní mikroflóru a snižovat tělesnou zánětlivost.
Zdravotní rizika?
Pokud pomineme to, že v některých lidech může konzumace cvrčků vyvolávat odpor, lze zmínit i obavy ze zdravotních rizik. V tomto případě můžete být klidní, cvrčci skutečně představují vhodnou alternativu masa. Problém by mohl nastat pouze u lidí, kteří jsou alergičtí na korýše a roztoče. Tyto osoby mohou mít alergickou reakci také při konzumaci hmyzu. Stejně tak se ve cvrčcích mohou vyskytovat paraziti s potenciálně negativním vlivem na lidské zdraví. V tomto si však nezadají ani s masem hospodářských zvířat, které může lidem též vyvolat zažívací obtíže, způsobené nevhodným chovem nebo zpracováním masa. Cvrčci jsou však konzumováni dlouhodobě a celosvětově, což je samo o sobě zárukou bezpečnosti, nicméně v případě velkochovů je třeba dbát na kontrolu kvality. Jde o téma, kterým se zabývá stále více studií, které nám snad brzy dají konkrétní odpověď na to, zda a v jakých případech, mohou cvrčci představovat zdravotní problém. I z těchto důvodů je třeba konzumovat produkty pouze z ověřených zdrojů.
Použití v kuchyni
Jistě vás také napadne otázka, jak cvrččí protein chutná? Mnoho lidí, kteří jej vyzkoušeli, byli překvapeni jeho chutí. Přesněji řečeno, nepoznali rozdíl mezi běžným a cvrččím proteinem, či produkty z něj vytvořených. Cvrččí protein nám skýtá široké možnosti využití, můžete ho přidat např. do:
- Ranního shaku/smoothie
- Ovesné kaše
- Mouky, ze které upečete např. chléb, muffiny, nebo třeba palačinky.
- Cvrččí protein lze také přidat do omáček, polévek, nebo smísit např. s masem na burgery.
Tyto informace samozřejmě platí v případě neochuceného proteinu. Při pečení dodržte pravidlo, podle kterého nahradíte běžnou mouku cvrččím proteinem maximálně v poměru 4:1. Jinak řečeno, tímto proteinem nahradíte maximálně čtvrtinu mouky.
Pokud ve vás cvrčci nevyvolávají zásadní odpor, tak lze jejich konzumaci jednoznačně doporučit.
Zdroje: cleaneatingkitchen.com , ncbi.nlm.nih.gov
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Repelenty proti hmyzu: jak fungují, jaké máme druhy a co má nejvyšší účinnost?
Po dlouhé zimě přichází tolik očekávané teplé a příjemné počasí, se všemi svými benefity. Každá mince má však dvě strany. V blížících se měsících nikoho nepřekvapí nárůst obtížného hmyzu a klíšťat. Jejich...
Čtěte dál
Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

K tomu, abyste žili non-toxic, nemusíte vykrást banku. Stačí jen trochu přemýšlet

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Proč sáhnout po non-toxic make-upu? Splňuje náročné požadavky uživatelek a neškodí vašemu tělu

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Není bílkovina jako bílkovina – jak zvýšit využitelnost bílkovin v rostlinné stravě?

Cesta k nulovému odpadu: Co všechno může udělat každý z nás?
