Konzumace hmyzu má mnoho benefitů. Už jste vyzkoušeli cvrččí protein?

Konzumace hmyzu má mnoho benefitů. Už jste vyzkoušeli cvrččí protein?
zdroj: Shutterstock

Ačkoliv se pojídání různého hmyzu může zdát jako módní trend současnosti, jde o nejstarší stravu konzumovanou lidmi. Příkladem mohou být cvrčci a produkty z nich, jako je např. proteinový prášek. V článku se podíváme na benefity této „superpotraviny“ a její případná negativa.

Cvrčci patří mezi běžně konzumované zástupce z říše hmyzu. Jejich popularita v současnosti souvisí nejen s jejich výživovými hodnotami, ale také se snahou o udržitelnost. Je třeba zmínit, že konzumace hmyzu je typická především pro Afriku a Asii. Na Západě jde stále ještě o novinku, která může u velké části lidí vyvolávat odpor, což je z kulturního hlediska pochopitelné. Chov a zpracování produktů ze cvrčků je energeticky mnohem méně náročné v porovnání s chovem dobytka. U někoho může hrát roli, kromě ekologie, také etika v souvislosti s životními podmínkami zvířat chovaných pro maso a jejich zabíjením.

Cvrčci a výživové hodnoty
Pojďme se podívat na to, co nám cvrčci nabízí z pohledu výživových hodnot. Jak již bylo v úvodu zmíněno, cvrčci jsou v tomto ohledu superpotravinou, která si nejen nezadá s běžnými zdroji bílkovin, ale dokonce je i předčí. Výživové hodnoty se výrazně liší v závislosti na konkrétním druhu cvrčků. Nejlepších hodnot dosahuje cvrček domácí (Acheta domesticus), který je zároveň nejčastěji chovaným druhem. Obsah bílkovin ve cvrččím proteinu se pohybuje v rozmezí 55 až 73 %. Dospělí cvrčci domácí poskytnou 13–20 gramů bílkovin na 100 gramů živých cvrčků. Obsahují také kompletní spektrum aminokyselin, čímž se liší od rostlinných proteinů. Stejně tak obsahují více vitamínů a minerálů v porovnání s různými druhy masa. Tuk, který obsahují, je dle některých studií spojován se zdravotními benefity ve prospěch srdce a cév. Cvrčci také obsahují nerozpustnou vlákninu zvanou chitin, která může podle některých odborníků pozitivně působit na střevní mikroflóru a snižovat tělesnou zánětlivost.

Zdravotní rizika?
Pokud pomineme to, že v některých lidech může konzumace cvrčků vyvolávat odpor, lze zmínit i obavy ze zdravotních rizik. V tomto případě můžete být klidní, cvrčci skutečně představují vhodnou alternativu masa. Problém by mohl nastat pouze u lidí, kteří jsou alergičtí na korýše a roztoče. Tyto osoby mohou mít alergickou reakci také při konzumaci hmyzu. Stejně tak se ve cvrčcích mohou vyskytovat paraziti s potenciálně negativním vlivem na lidské zdraví. V tomto si však nezadají ani s masem hospodářských zvířat, které může lidem též vyvolat zažívací obtíže, způsobené nevhodným chovem nebo zpracováním masa. Cvrčci jsou však konzumováni dlouhodobě a celosvětově, což je samo o sobě zárukou bezpečnosti, nicméně v případě velkochovů je třeba dbát na kontrolu kvality. Jde o téma, kterým se zabývá stále více studií, které nám snad brzy dají konkrétní odpověď na to, zda a v jakých případech, mohou cvrčci představovat zdravotní problém. I z těchto důvodů je třeba konzumovat produkty pouze z ověřených zdrojů. 

Použití v kuchyni
Jistě vás také napadne otázka, jak cvrččí protein chutná? Mnoho lidí, kteří jej vyzkoušeli, byli překvapeni jeho chutí. Přesněji řečeno, nepoznali rozdíl mezi běžným a cvrččím proteinem, či produkty z něj vytvořených.  Cvrččí protein nám skýtá široké možnosti využití, můžete ho přidat např. do:

  • Ranního shaku/smoothie
  • Ovesné kaše
  • Mouky, ze které upečete např. chléb, muffiny, nebo třeba palačinky. 
  • Cvrččí protein lze také přidat do omáček, polévek, nebo smísit např. s masem na burgery.

Tyto informace samozřejmě platí v případě neochuceného proteinu. Při pečení dodržte pravidlo, podle kterého nahradíte běžnou mouku cvrččím proteinem maximálně v poměru 4:1. Jinak řečeno, tímto proteinem nahradíte maximálně čtvrtinu mouky. 

Pokud ve vás cvrčci nevyvolávají zásadní odpor, tak lze jejich konzumaci jednoznačně doporučit.

Zdroje: cleaneatingkitchen.com , ncbi.nlm.nih.gov

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Repelenty proti hmyzu: jak fungují, jaké máme druhy a co má nejvyšší účinnost?

Repelenty proti hmyzu: jak fungují, jaké máme druhy a co má nejvyšší účinnost?

Po dlouhé zimě přichází tolik očekávané teplé a příjemné počasí, se všemi svými benefity. Každá mince má však dvě strany. V blížících se měsících nikoho nepřekvapí nárůst obtížného hmyzu a klíšťat. Jejich...

Čtěte dál
Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Protein představuje jeden z nejzákladnějších doplňků stravy pro osoby, které chtějí změnit svou postavu: nabrat svalovou hmotu, případně...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

V poslední době můžeme pozorovat zvýšený zájem o různé výrobky nahrazující maso. Důvodů je hned několik, například etika, ekologie...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
K tomu, abyste žili non-toxic, nemusíte vykrást banku. Stačí jen trochu přemýšlet

K tomu, abyste žili non-toxic, nemusíte vykrást banku. Stačí jen trochu přemýšlet

O netoxický životní styl se zajímá čím dál více lidí. Nejen ze zdravotních a ekologických důvodů. Pokud přemýšlíte nad svým nákupem,...
Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Kdokoliv se o jídlo a výživu jako takovou jen trochu zajímá, určitě si všiml trendů posledních let, mezi které patří nejen návrat k...
Proč sáhnout po non-toxic make-upu? Splňuje náročné požadavky uživatelek a neškodí vašemu tělu

Proč sáhnout po non-toxic make-upu? Splňuje náročné požadavky uživatelek a neškodí vašemu tělu

Netoxická domácnost a tělová i vlasová kosmetika jsou prakticky již běžným standardem mnoha domácností. Ženy po celém světě se neobejdou...
Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají...
Není bílkovina jako bílkovina – jak zvýšit využitelnost bílkovin v rostlinné stravě?

Není bílkovina jako bílkovina – jak zvýšit využitelnost bílkovin v rostlinné stravě?

Maso, mléko, vejce, luštěniny….kdo by nedokázal vyjmenovat alespoň některé zdroje bílkovin. Už méně lidí však ví, že mezi bílkovinami...
Cesta k nulovému odpadu: Co všechno může udělat každý z nás?

Cesta k nulovému odpadu: Co všechno může udělat každý z nás?

V posledních letech výrazně vzrostlo povědomí o způsobu života, při kterém se snažíme redukovat odpad v domácnostech. Problematika...
Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vajíčka patří mezi tradiční symboly blížících se Velikonoc, a není divu – během těchto svátečních dní vejce různě zdobíme, barvíme...