Ačkoliv se pojídání různého hmyzu může zdát jako módní trend současnosti, jde o nejstarší stravu konzumovanou lidmi. Příkladem mohou být cvrčci a produkty z nich, jako je např. proteinový prášek. V článku se podíváme na benefity této „superpotraviny“ a její případná negativa.
Cvrčci patří mezi běžně konzumované zástupce z říše hmyzu. Jejich popularita v současnosti souvisí nejen s jejich výživovými hodnotami, ale také se snahou o udržitelnost. Je třeba zmínit, že konzumace hmyzu je typická především pro Afriku a Asii. Na Západě jde stále ještě o novinku, která může u velké části lidí vyvolávat odpor, což je z kulturního hlediska pochopitelné. Chov a zpracování produktů ze cvrčků je energeticky mnohem méně náročné v porovnání s chovem dobytka. U někoho může hrát roli, kromě ekologie, také etika v souvislosti s životními podmínkami zvířat chovaných pro maso a jejich zabíjením.
Cvrčci a výživové hodnoty
Pojďme se podívat na to, co nám cvrčci nabízí z pohledu výživových hodnot. Jak již bylo v úvodu zmíněno, cvrčci jsou v tomto ohledu superpotravinou, která si nejen nezadá s běžnými zdroji bílkovin, ale dokonce je i předčí. Výživové hodnoty se výrazně liší v závislosti na konkrétním druhu cvrčků. Nejlepších hodnot dosahuje cvrček domácí (Acheta domesticus), který je zároveň nejčastěji chovaným druhem. Obsah bílkovin ve cvrččím proteinu se pohybuje v rozmezí 55 až 73 %. Dospělí cvrčci domácí poskytnou 13–20 gramů bílkovin na 100 gramů živých cvrčků. Obsahují také kompletní spektrum aminokyselin, čímž se liší od rostlinných proteinů. Stejně tak obsahují více vitamínů a minerálů v porovnání s různými druhy masa. Tuk, který obsahují, je dle některých studií spojován se zdravotními benefity ve prospěch srdce a cév. Cvrčci také obsahují nerozpustnou vlákninu zvanou chitin, která může podle některých odborníků pozitivně působit na střevní mikroflóru a snižovat tělesnou zánětlivost.
Zdravotní rizika?
Pokud pomineme to, že v některých lidech může konzumace cvrčků vyvolávat odpor, lze zmínit i obavy ze zdravotních rizik. V tomto případě můžete být klidní, cvrčci skutečně představují vhodnou alternativu masa. Problém by mohl nastat pouze u lidí, kteří jsou alergičtí na korýše a roztoče. Tyto osoby mohou mít alergickou reakci také při konzumaci hmyzu. Stejně tak se ve cvrčcích mohou vyskytovat paraziti s potenciálně negativním vlivem na lidské zdraví. V tomto si však nezadají ani s masem hospodářských zvířat, které může lidem též vyvolat zažívací obtíže, způsobené nevhodným chovem nebo zpracováním masa. Cvrčci jsou však konzumováni dlouhodobě a celosvětově, což je samo o sobě zárukou bezpečnosti, nicméně v případě velkochovů je třeba dbát na kontrolu kvality. Jde o téma, kterým se zabývá stále více studií, které nám snad brzy dají konkrétní odpověď na to, zda a v jakých případech, mohou cvrčci představovat zdravotní problém. I z těchto důvodů je třeba konzumovat produkty pouze z ověřených zdrojů.
Použití v kuchyni
Jistě vás také napadne otázka, jak cvrččí protein chutná? Mnoho lidí, kteří jej vyzkoušeli, byli překvapeni jeho chutí. Přesněji řečeno, nepoznali rozdíl mezi běžným a cvrččím proteinem, či produkty z něj vytvořených. Cvrččí protein nám skýtá široké možnosti využití, můžete ho přidat např. do:
- Ranního shaku/smoothie
- Ovesné kaše
- Mouky, ze které upečete např. chléb, muffiny, nebo třeba palačinky.
- Cvrččí protein lze také přidat do omáček, polévek, nebo smísit např. s masem na burgery.
Tyto informace samozřejmě platí v případě neochuceného proteinu. Při pečení dodržte pravidlo, podle kterého nahradíte běžnou mouku cvrččím proteinem maximálně v poměru 4:1. Jinak řečeno, tímto proteinem nahradíte maximálně čtvrtinu mouky.
Pokud ve vás cvrčci nevyvolávají zásadní odpor, tak lze jejich konzumaci jednoznačně doporučit.
Zdroje: cleaneatingkitchen.com , ncbi.nlm.nih.gov
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle
Dostatečný příjem proteinů (bílkovin) je kromě cvičení základním předpokladem pro nárůst svalové hmoty, hubnutí a zdraví celkově. Tyto věci spolu totiž úzce souvisí. Pokud nejsme schopni přijmout dostatek...
Čtěte dál
Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Kastilské mýdlo a další tuhá kosmetika ušetří místo v kufru i životní prostředí

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Gore-tex – unikátní nepromokavý materiál, který má svá pro i proti

Repelenty proti hmyzu: jak fungují, jaké máme druhy a co má nejvyšší účinnost?

Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí
