Zelený ječmen je součástí oblíbených doplňků stravy, určených pro podporu detoxikace nejen na jaře. Zároveň může být také poměrně dobrým spojencem pro krásu pleti i vlasů. Má totiž silné antioxidační vlastnosti.
Představujeme zelený ječmen
Ječmen (Hordeum vulgare L.) je všestranná obilnina. Poprvé byl pěstován na Středním východě a získal oblibu díky své nutriční hodnotě a všestrannosti. Jeho dobrá schopnost se přizpůsobit různým klimatickým podmínkám umožnila, aby se stal základní potravinou, ceněnou jak pro každodenní výživu, tak pro své zdraví a nutriční přínosy v různých zemích světa. Ječmen lze konzumovat ve formě zrn, vloček, krupice, vyrobených hrubým mletím zrna, nebo mouky. Zelený ječmen se také stal oblíbeným doplňkem stravy pro detoxikaci i výživu organismu a to nejen na jaře.
Mladý ječmen jako doplněk stravy
Ječmenná tráva se získává sběrem mladých výhonků ječmene. Tyto výhonky se pečlivě sklízejí v raných fázích vývoje rostliny, ještě před formací zrn. Cílem je získat rostlinný materiál ve fázi nejbohatší na živiny, které pomáhá zachovat sušení při nízké teplotě. Po usušení se pak získává prášek jasně zelené barvy, bohatý na velké množství vitamínu C a dalších antioxidantů, které přispívají k ochraně tkání a buněk před poškozením volnými radikály.
Ječmenná tráva je ceněna také pro obsah vitamínu B2 a železa, které pomáhají snižovat únavu, a chlorofyl. Ječmen funguje i jako významný zdroj bílkovin a hraje klíčovou roli při rozvoji svalové hmoty. Je velmi oceňován ve světě výživy a sportu, známý pro své schopnosti revitalizovat a podpořit přirozenou energii organismu. Mladé výhonky ječmene neobsahují žádný lepek, který je přítomen v zrnech. Ječmenná tráva je proto velmi dobře stravitelná a díky svému bohatství na vlákninu usnadňuje střevní průchod. Lze připravit jak nápoj nebo sypat do salátů a syrové zeleniny.
Jak je mladý ječmen prospěšný kráse
Zelený ječmen má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Posiluje imunitu, i pleti a pomáhá vylučovat toxiny z těla. Díky obsahu chlorofylu, vitamínů skupiny B, vitamínů C, E je ideální pro podporu krásné a zdravé pokožky, nejen vnitřně, ale můžete jej přidat třeba do pleťových a vlasových masek. Díky zinku podporuje hojení poškozené pleti a snižuje aknózní ložiska. Antioxidační působení vitamínů E, C a A chrání kožní buňky před útoky volných radikálů a napomáhají zachovat její pevnost.
Chlorofyl je pigment, který dává rostlinám, zelenině a ovoci jejich zelenou barvu. Chlorofyl neobsahují jako jediné houby. Říká se mu „rostlinná krev“. Laboratorní studie odhalily, že má antioxidační vlastnosti, které pomáhají bojovat proti různým poškozením způsobeným našim buňkám volnými radikály. Proto jsou rostliny bohaté na chlorofyl často používané v rámci anti-agingové péče.
Zdroje: webmd.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov/
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost: Nevyhazujete některé potraviny zbytečně?
Obvykle se na obalech nejrůznějších potravin setkáváme s daty, která nám určují, do kdy bychom měli daný výrobek spotřebovat. Může to být dáno souslovím „spotřebujte do“ nebo „datum minimální trvanlivosti“....
Čtěte dál
