Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý pro zdraví očí a má také antioxidační účinky. Brambory jsou zdraví prospěšnou, chutnou a oblíbenou přílohou, která má v naší kuchyni své neodmyslitelné místo. Jak je to ale s těmi sladkými? Mohou naše klasické brambory v plné míře nahradit? A jsou doopravdy zdravější?
Batáty zažívají boom
Batáty neboli sladké brambory v posledních letech zažívají ohromný boom mezi vyznavači zdravého životního stylu. Co se týče mikroživin, batáty jednoznačně přesahují brambory v obsahu vitaminu A, který pomáhá udržet zdravé oči. Obsahují také více vitamínu C. Naopak brambory batáty převyšují v obsahu draslíku, který je důležitým prvkem pro správnou funkci svalů, srdce a nervů. Batáty (hlavně jejich červené a fialové varianty) jsou také bohaté na antioxidanty, které chrání buňky proti volným radikálům.
Odkud k nám přišly batáty?
Nejvíce jsou batáty rozšířené v tropických a subtropických oblastech. Původně pocházejí z Ameriky, z ostrovů v oblasti Venezuely. Batáty, pocházející ze Střední Ameriky, nejsou botanicky příbuzné pravým bramborům, pocházejícím z Ameriky Jižní. Není bez zajímavosti, že batáty dorazily do Evropy asi o sto let dříve a byly také velmi oceňovány.
Složení batátů
Nové hlízy obsahují 70 % vody, 18 % škrobu a 6 % cukru (dohromady 24 % sacharidů). Jejich energetická hodnota je asi o polovinu větší než u obyčejných brambor. 100 gramů má energetickou hodnotu zhruba 300 kJ. Sladkou chuť mají díky fruktóze, glukóze a sacharóze. V některých zemích se listy používají jako krmivo pro zvířata kvůli velkému obsahu železa, vitamínu A, B, C, E a vláknině.
Batáty i brambory – dokonalé přílohy
Obě přílohy, tedy brambory i batáty skvěle chutnají pečené v troubě na pečícím papíru. Stačí je omýt a očistit a oloupat. Přidejte sezónní bylinky a lehce zakápněte olivovým olejem, pečte do měkka, poté osolte a pochoutka je na světě. K oběma přílohám se hodí různé druhy mas, stejně jako ryba, tofu či zelenina. Českou klasiku v podobě bramborové kaše zkuste připravit z batátů a přidat trochu chilli a citronové šťávy. Této variantě, která je bezesporu zajímavým chuťovým zpestřením, určitě přijdete na chuť.
Batáty versus klasické brambory – nutriční hodnoty
Klasické brambory jsou bohaté na vitamin C, obsahují ho osmkrát více než sladké brambory. Oba druhy jsou však dobrým zdrojem hořčíku. Sladké brambory mají nižší glykemický index, což znamená, že dodávají energii s nízkou spotřebou (ve srovnání s bílými brambory, které mají obvykle vyšší GI a rychlejší účinek na hladinu cukru v krvi).
Nutriční hodnoty ve 100 gramech sladkých brambor: 90 kalorií, 2 gramy bílkovin, 21 gramů sacharidů, 6,5 gramu cukru a 3,3 gramů vlákniny.
Nutriční hodnoty klasické brambory na 100 gramů: 76 kalorií, 2 gramy bílkovin, 16 gramů sacharidů, 1 gram cukru a 1,5 gramů vlákniny.
Zdroj: aktin.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství
