Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?
zdroj: Shutterstock

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý pro zdraví očí a má také antioxidační účinky. Brambory jsou zdraví prospěšnou, chutnou a oblíbenou přílohou, která má v naší kuchyni své neodmyslitelné místo. Jak je to ale s těmi sladkými? Mohou naše klasické brambory v plné míře nahradit? A jsou doopravdy zdravější?

Batáty zažívají boom
Batáty neboli sladké brambory v posledních letech zažívají ohromný boom mezi vyznavači zdravého životního stylu. Co se týče mikroživin, batáty jednoznačně přesahují brambory v obsahu vitaminu A, který pomáhá udržet zdravé oči. Obsahují také více vitamínu C.  Naopak brambory batáty převyšují v obsahu draslíku, který je důležitým prvkem pro správnou funkci svalů, srdce a nervů. Batáty (hlavně jejich červené a fialové varianty) jsou také bohaté na antioxidanty, které chrání buňky proti volným radikálům. 

Odkud k nám přišly batáty?
Nejvíce jsou batáty rozšířené v tropických a subtropických oblastech. Původně pocházejí z Ameriky, z ostrovů v oblasti Venezuely. Batáty, pocházející ze Střední Ameriky, nejsou botanicky příbuzné pravým bramborům, pocházejícím z Ameriky Jižní. Není bez zajímavosti, že batáty dorazily do Evropy asi o sto let dříve a byly také velmi oceňovány.

Složení batátů
Nové hlízy obsahují 70 % vody, 18 % škrobu a 6 % cukru (dohromady 24 % sacharidů). Jejich energetická hodnota je asi o polovinu větší než u obyčejných brambor. 100 gramů má energetickou hodnotu zhruba 300 kJ. Sladkou chuť mají díky fruktóze, glukóze a sacharóze. V některých zemích se listy používají jako krmivo pro zvířata kvůli velkému obsahu železa, vitamínu A, B, C, E a vláknině.

Batáty i brambory – dokonalé přílohy
Obě přílohy, tedy brambory i batáty skvěle chutnají pečené v troubě na pečícím papíru. Stačí je omýt a očistit a oloupat. Přidejte sezónní bylinky a lehce zakápněte olivovým olejem, pečte do měkka, poté osolte a pochoutka je na světě. K oběma přílohám se hodí různé druhy mas, stejně jako ryba, tofu či zelenina. Českou klasiku v podobě bramborové kaše zkuste připravit z batátů a přidat trochu chilli a citronové šťávy. Této variantě, která je bezesporu zajímavým chuťovým zpestřením, určitě přijdete na chuť.

Batáty versus klasické brambory – nutriční hodnoty
Klasické brambory jsou bohaté na vitamin C, obsahují ho osmkrát více než sladké brambory. Oba druhy jsou však dobrým zdrojem hořčíku. Sladké brambory mají nižší glykemický index, což znamená, že dodávají energii s nízkou spotřebou (ve srovnání s bílými brambory, které mají obvykle vyšší GI a rychlejší účinek na hladinu cukru v krvi).

Nutriční hodnoty ve 100 gramech sladkých brambor: 90 kalorií, 2 gramy bílkovin, 21 gramů sacharidů, 6,5 gramu cukru a 3,3 gramů vlákniny.

Nutriční hodnoty klasické brambory na 100 gramů: 76 kalorií, 2 gramy bílkovin, 16 gramů sacharidů, 1 gram cukru a 1,5 gramů vlákniny.

Zdroj:  aktin.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...

Čtěte dál
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pro někoho představuje pečivo součást každodenního jídelníčku, zatímco někteří ho považují za nepřítele dobré postavy a vyhýbají se...