Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové droždí – inaktivované sušené kvasnice. Ty jsou zdrojem bílkovin a vitamínů skupiny B.

Porce: 6
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 300 g quinoy
  • 80 g černých oliv bez pecek
  • 100 g nakládaných sušených rajčat
  • 250 g sterilované cizrny
  • 1 větší červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • řepkový olej

Na veganský parmazán

  • 60 g kešu ořechů
  • ½ lžičky hrubozrnné soli
  • 20 g lahůdkového droždí

Postup

  1. Quinou propláchněte a vařte cca 20 minut ve dvojnásobném množství osolené vody.
  2. Mezitím nakrájejte na plátky červenou cibuli, česnek, olivy a rajčata. Zavařenou cizrnu propláchněte a nechte odkapat.
  3. V hlubší pánvi na řepkovém oleji zpěňte cibuli, po chvíli přidejte česnek a nechte ho rozvonět.
  4. Poté přidejte cizrnu, uvařenou quinou, sušená rajčata a olivy. Vše promíchejte, dochuťte solí, pepřem a prohřejte cca 5 minut.
  5. Ve vyšší nádobě smíchejte kešu ořechy, sůl, lahůdkové droždí. Směs zmixujte tyčovým mixérem do hrubší konzistence.
  6. Quinou na talíři ozdobte veganským parmazánem a podávejte.

Náš tip
Quinoa má několik podob. Vyzkoušejte uvařit směs klasické bílé quinoi společně s černou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Domácí semínkový chléb s tvarohovou pomazánkou

Domácí semínkový chléb s tvarohovou pomazánkou

Domácí semínkový chléb je zajímavý způsob, jak si doma připravit vlastní pečivo. Navíc je chléb bohatým zdrojem vlákniny. Je energeticky vydatnější, avšak jen jeden plátek zasytí více jak plátek běžného...

Čtěte dál
Cuketové špagety s bazalkovým pestem

Cuketové špagety s bazalkovým pestem

Svěží lehká jídla je to, co v létě každý ocení. Ideální je vše připravit z domácích sezónních surovin. Vyměňte klasické těstovinové...
Cuketová pizza s mozzarellou a bazalkou

Cuketová pizza s mozzarellou a bazalkou

Cukety patří k typu zeleniny, se kterou můžete vyzkoušet spoustu zajímavých, netradičních, jak slaných, tak sladkých receptů. Cuketový...