Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové droždí – inaktivované sušené kvasnice. Ty jsou zdrojem bílkovin a vitamínů skupiny B.

Porce: 6
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 300 g quinoy
  • 80 g černých oliv bez pecek
  • 100 g nakládaných sušených rajčat
  • 250 g sterilované cizrny
  • 1 větší červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • řepkový olej

Na veganský parmazán

  • 60 g kešu ořechů
  • ½ lžičky hrubozrnné soli
  • 20 g lahůdkového droždí

Postup

  1. Quinou propláchněte a vařte cca 20 minut ve dvojnásobném množství osolené vody.
  2. Mezitím nakrájejte na plátky červenou cibuli, česnek, olivy a rajčata. Zavařenou cizrnu propláchněte a nechte odkapat.
  3. V hlubší pánvi na řepkovém oleji zpěňte cibuli, po chvíli přidejte česnek a nechte ho rozvonět.
  4. Poté přidejte cizrnu, uvařenou quinou, sušená rajčata a olivy. Vše promíchejte, dochuťte solí, pepřem a prohřejte cca 5 minut.
  5. Ve vyšší nádobě smíchejte kešu ořechy, sůl, lahůdkové droždí. Směs zmixujte tyčovým mixérem do hrubší konzistence.
  6. Quinou na talíři ozdobte veganským parmazánem a podávejte.

Náš tip
Quinoa má několik podob. Vyzkoušejte uvařit směs klasické bílé quinoi společně s černou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.