Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození. Jáhly jsou bohatým zdrojem vlákniny a jsou velmi dobře stravitelné. Obsahují navíc vitamíny skupiny B, z minerálů pak hořčík, křemík, železo, fosfor a draslík.
Porce: 12 ks
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience (forma na koláč 24 cm)
- 350 g jáhel
- 800 ml mléka (mandlové, kokosové, sójové)
- 2 vejce
- 4 lžíce kakaa
- 100 g čokolády (min. 80 %)
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 30 g strouhaného kokosu
- zavařené třešně
- badyán, celá skořice
- špetka soli
Postup
- Jáhly důkladně propláchněte horkou vodou a vařte v mléce s badyánem a skořicí do změknutí.
- Ve vodní lázni rozpusťte kokosový olej společně s čokoládou. 2/3 připravené horké čokolády smíchejte s uvařenými jáhly a nechte vychladnout.
- Předehřejte troubu na 180 °C, formu na koláč vymažte kokosovým olejem a vysypte ji kokosem.
- K vychladnuté směsi přidejte kakao, med, strouhaný kokos, vejce, prášek do pečiva a špetku soli. Vše důkladně promíchejte a dejte do formy. Koláč ozdobte zavařenými třešněmi.
- Pečte cca 20 minut a poté nechte vychladnout.
- Po vychladnutí koláč polijte zbývající čokoládou, posypte kokosem a podávejte.
Náš tip
Místo zavařených třešní vyzkoušejte zavařené švestky, které můžete přidat před pečením do těsta.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.