Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi
zdroj: Kristýna Rybovičová

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození. Jáhly jsou bohatým zdrojem vlákniny a jsou velmi dobře stravitelné. Obsahují navíc vitamíny skupiny B, z minerálů pak hořčík, křemík, železo, fosfor a draslík.

Porce: 12 ks
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience (forma na koláč 24 cm)

  • 350 g jáhel
  • 800 ml mléka (mandlové, kokosové, sójové)
  • 2 vejce
  • 4 lžíce kakaa
  • 100 g čokolády (min. 80 %)
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 30 g strouhaného kokosu
  • zavařené třešně
  • badyán, celá skořice
  • špetka soli

Postup

  1. Jáhly důkladně propláchněte horkou vodou a vařte v mléce s badyánem a skořicí do změknutí.
  2. Ve vodní lázni rozpusťte kokosový olej společně s čokoládou. 2/3 připravené horké čokolády smíchejte s uvařenými jáhly a nechte vychladnout.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C, formu na koláč vymažte kokosovým olejem a vysypte ji kokosem.
  4. K vychladnuté směsi přidejte kakao, med, strouhaný kokos, vejce, prášek do pečiva a špetku soli. Vše důkladně promíchejte a dejte do formy. Koláč ozdobte zavařenými třešněmi.
  5. Pečte cca 20 minut a poté nechte vychladnout.
  6. Po vychladnutí koláč polijte zbývající čokoládou, posypte kokosem a podávejte.

Náš tip
Místo zavařených třešní vyzkoušejte zavařené švestky, které můžete přidat před pečením do těsta.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!