Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi
zdroj: Kristýna Rybovičová

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození. Jáhly jsou bohatým zdrojem vlákniny a jsou velmi dobře stravitelné. Obsahují navíc vitamíny skupiny B, z minerálů pak hořčík, křemík, železo, fosfor a draslík.

Porce: 12 ks
Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience (forma na koláč 24 cm)

  • 350 g jáhel
  • 800 ml mléka (mandlové, kokosové, sójové)
  • 2 vejce
  • 4 lžíce kakaa
  • 100 g čokolády (min. 80 %)
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 30 g strouhaného kokosu
  • zavařené třešně
  • badyán, celá skořice
  • špetka soli

Postup

  1. Jáhly důkladně propláchněte horkou vodou a vařte v mléce s badyánem a skořicí do změknutí.
  2. Ve vodní lázni rozpusťte kokosový olej společně s čokoládou. 2/3 připravené horké čokolády smíchejte s uvařenými jáhly a nechte vychladnout.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C, formu na koláč vymažte kokosovým olejem a vysypte ji kokosem.
  4. K vychladnuté směsi přidejte kakao, med, strouhaný kokos, vejce, prášek do pečiva a špetku soli. Vše důkladně promíchejte a dejte do formy. Koláč ozdobte zavařenými třešněmi.
  5. Pečte cca 20 minut a poté nechte vychladnout.
  6. Po vychladnutí koláč polijte zbývající čokoládou, posypte kokosem a podávejte.

Náš tip
Místo zavařených třešní vyzkoušejte zavařené švestky, které můžete přidat před pečením do těsta.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.