Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?
zdroj: Adobe Stock

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí se nožem, ale často končí v odpadkovém koši. Stejně jako jiné pecky ale i ta avokádová obsahuje zdraví prospěšné látky. Pojďme se na ní podívat podrobněji.

Pecka avokáda je uzavřena ve tvrdé skořápce. Představuje zhruba 13-18% celkové hmotnosti tohoto populárního ovoce. Je doslova nabitá cennými živinami a proto byste ji rozhodně neměli vyhazovat. Skládá se převážně z mastných kyselin, sacharidů ve formě škrobu a vlákniny. Obsahuje dokonce malé množství bílkovin a také cenné fytochemikálie – biologicky aktivní látky, které velmi příznivě ovlivňují lidské zdraví.

Proti vysokému krevnímu tlaku, cukrovce i vysokému cholesterolu
Některé výzkumy naznačují, že pecka z avokáda bývá zbytečně zatracována. Bylo prokázáno, že mouka z avokádových pecek může snižovat hladiny škodlivého LDL cholesterolu, podobně, jako může snížit krevní tlak a u cukrovkářů hladinu cukru v krvi. Studie provedené in vitro na extraktech z avokádových pecek naznačují, že mohou mít silné antioxidační vlastnosti. Extrakt z avokádových pecek může dokonce prý působit proti bakteriím a plísním, jako jsou např. kvasinky, způsobující potíže se střevech.

Každá mince má dvě strany
Navzdory tomu, jak lákavě to všechno zní, je třeba poznamenat, že všechny studie byly prováděny na extraktech z avokádových pecek, a ne na peckách samotných. Otázkou je, jak moc by jiný přístup ovlivnil výsledek. Objevily se i výzkumy zmiňující potencionálně škodlivé účinky některých rostlinných sloučenin obsažených v peckách avokáda. Jedná se zejména o inhibitory enzymu trypsinu a kyanogenní glykosidy. Podle odborníků by denní doporučená dávka extraktu z avokádové pecky neměla přesáhnout 3 mg/kg tělesné hmotnosti. Podle jiných výzkumů může olej z avokádových semen podporovat ztučnění jater.

tip redakce ▾
 
Img

Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice je typicky vánoční koření, které vždy provoní celou kuchyň. Pro mnohé lidi je tím pravým symbolem Vánoc. Neobejde se bez ní jablečný závin, skořicové sušenky, ale ani perník...

Před konzumací je třeba pecku vysušit
Avokádové pecky jsou velmi tvrdé. Před případnou konzumací je proto třeba je usušit např. v troubě při nízké teplotě po dobu několika hodin (např. 2 hodiny na 120 °C). Tím se semeno zbaví vody, změkne a je možné jej nakrájet nebo rozmixovat na prášek. V této podobě ho můžete přidat do omáček, pomazánek, dipů, čajů apod. Semeno je na rozdíl od dužiny hořké. Proto ho kombinujte s potravinami výrazné chuti, které jeho typické aroma přebijí. Hodí se třeba jahody, banán nebo jiné ovoce. Pamatujte ale na to, že neexistují žádné důkazy o tom, že konzumace pecky avokáda je bezpečná. Proto, pokud se rozhodnete to vyzkoušet, praktikujte tak raději pouze příležitostně.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?

Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?

Říká se, že těhotenství patří k nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Je bezesporu plné očekávání, radosti, ale také strachu, aby vše probíhalo bez komplikací a miminko se zdravě vyvíjelo. Přitom právě...

Čtěte dál
Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?

Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?

Zdravé stravování podporuje všechny v těle fungující systémy. Ani oči nejsou výjimkou. I ony totiž potřebují vitamíny a minerály, které...
Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Počet lidí, kteří onemocní rakovinou neustále narůstá. Může za to nezdravý životní styl, absence pohybu, stále více znečištěné životní...
Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?

Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?

Pokud se vyhýbáte slunci, trpíte alergií na laktózu nebo dodržujete veganskou stravu, můžete být ohroženi nedostatkem vitamínu D. Ten...
Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Vánoce jsou obdobím hojnosti. Chcete si dopřát, co máte rádi s těmi, které máte rádi. I to ale můžete činit chytře a tak, abyste neohrozili...
Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bereme je z regálů bez toho, aniž bychom si přečetli jejich složení. Obzvláště o Vánocích, kdy jejich spotřeba stoupá, by nám mělo...
Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice je typicky vánoční koření, které vždy provoní celou kuchyň. Pro mnohé lidi je tím pravým symbolem Vánoc. Neobejde se bez ní...
Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné

Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné

Ořechy jsou cenným zdrojem zdravých tuků. Nikdy by proto ve vašem jídelníčku neměly chybět. Udržují váš metabolismus ve zdravé kondici,...
Chemie v kuchyni: Jak funguje kypřicí prášek a co se děje při kynutí?

Chemie v kuchyni: Jak funguje kypřicí prášek a co se děje při kynutí?

Určitě vás někdy zajímalo, co stojí za tím, že kypřicí prášek nakypří a že kynuté těsto vykyne. Těmito procesy jsme obklopení dnes...
Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?

Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?

Jste vyhladovělí a sedáte si k voňavému talíři, který je plný dobrého jídla. Kdo by odolal a odpočítával si ideální dobu, po kterou...
Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Pokud jste se rozhodli pro stravování metodou BLW (zkratka pro Baby Led Weaning), v češtině známou jako jídlo do tlapky, dbejte na...
Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Možná jste o nich už někdy slyšeli ve spojitosti s ořechy a luštěninami. Jedná se o látky přirozeně se vyskytující v rostlinných plodinách,...
Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Lepek plní velmi těžko zastupitelnou funkci v pečení. Nahrazení jeho role jde vždy jen částečné a výsledek nikdy nebude zcela dokonalý....
Tipy na zdravou mikulášskou nadílku pro vaše děti

Tipy na zdravou mikulášskou nadílku pro vaše děti

Děti netrpělivě očekávají příchod Mikuláše, čerta a anděla. Zkuste letos pro své děti vytvořit zdravý mikulášský balíček. Možností...
Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů....