Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?
zdroj: Adobe Stock

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí se nožem, ale často končí v odpadkovém koši. Stejně jako jiné pecky ale i ta avokádová obsahuje zdraví prospěšné látky. Pojďme se na ní podívat podrobněji.

Pecka avokáda je uzavřena ve tvrdé skořápce. Představuje zhruba 13-18% celkové hmotnosti tohoto populárního ovoce. Je doslova nabitá cennými živinami a proto byste ji rozhodně neměli vyhazovat. Skládá se převážně z mastných kyselin, sacharidů ve formě škrobu a vlákniny. Obsahuje dokonce malé množství bílkovin a také cenné fytochemikálie – biologicky aktivní látky, které velmi příznivě ovlivňují lidské zdraví.

Proti vysokému krevnímu tlaku, cukrovce i vysokému cholesterolu
Některé výzkumy naznačují, že pecka z avokáda bývá zbytečně zatracována. Bylo prokázáno, že mouka z avokádových pecek může snižovat hladiny škodlivého LDL cholesterolu, podobně, jako může snížit krevní tlak a u cukrovkářů hladinu cukru v krvi. Studie provedené in vitro na extraktech z avokádových pecek naznačují, že mohou mít silné antioxidační vlastnosti. Extrakt z avokádových pecek může dokonce prý působit proti bakteriím a plísním, jako jsou např. kvasinky, způsobující potíže se střevech.

Každá mince má dvě strany
Navzdory tomu, jak lákavě to všechno zní, je třeba poznamenat, že všechny studie byly prováděny na extraktech z avokádových pecek, a ne na peckách samotných. Otázkou je, jak moc by jiný přístup ovlivnil výsledek. Objevily se i výzkumy zmiňující potencionálně škodlivé účinky některých rostlinných sloučenin obsažených v peckách avokáda. Jedná se zejména o inhibitory enzymu trypsinu a kyanogenní glykosidy. Podle odborníků by denní doporučená dávka extraktu z avokádové pecky neměla přesáhnout 3 mg/kg tělesné hmotnosti. Podle jiných výzkumů může olej z avokádových semen podporovat ztučnění jater.

tip redakce ▾
 
Img

Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice je typicky vánoční koření, které vždy provoní celou kuchyň. Pro mnohé lidi je tím pravým symbolem Vánoc. Neobejde se bez ní jablečný závin, skořicové sušenky, ale ani perník...

Před konzumací je třeba pecku vysušit
Avokádové pecky jsou velmi tvrdé. Před případnou konzumací je proto třeba je usušit např. v troubě při nízké teplotě po dobu několika hodin (např. 2 hodiny na 120 °C). Tím se semeno zbaví vody, změkne a je možné jej nakrájet nebo rozmixovat na prášek. V této podobě ho můžete přidat do omáček, pomazánek, dipů, čajů apod. Semeno je na rozdíl od dužiny hořké. Proto ho kombinujte s potravinami výrazné chuti, které jeho typické aroma přebijí. Hodí se třeba jahody, banán nebo jiné ovoce. Pamatujte ale na to, že neexistují žádné důkazy o tom, že konzumace pecky avokáda je bezpečná. Proto, pokud se rozhodnete to vyzkoušet, praktikujte tak raději pouze příležitostně.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální...

Čtěte dál
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...