Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?
zdroj: Adobe Stock

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí se nožem, ale často končí v odpadkovém koši. Stejně jako jiné pecky ale i ta avokádová obsahuje zdraví prospěšné látky. Pojďme se na ní podívat podrobněji.

Pecka avokáda je uzavřena ve tvrdé skořápce. Představuje zhruba 13-18% celkové hmotnosti tohoto populárního ovoce. Je doslova nabitá cennými živinami a proto byste ji rozhodně neměli vyhazovat. Skládá se převážně z mastných kyselin, sacharidů ve formě škrobu a vlákniny. Obsahuje dokonce malé množství bílkovin a také cenné fytochemikálie – biologicky aktivní látky, které velmi příznivě ovlivňují lidské zdraví.

Proti vysokému krevnímu tlaku, cukrovce i vysokému cholesterolu
Některé výzkumy naznačují, že pecka z avokáda bývá zbytečně zatracována. Bylo prokázáno, že mouka z avokádových pecek může snižovat hladiny škodlivého LDL cholesterolu, podobně, jako může snížit krevní tlak a u cukrovkářů hladinu cukru v krvi. Studie provedené in vitro na extraktech z avokádových pecek naznačují, že mohou mít silné antioxidační vlastnosti. Extrakt z avokádových pecek může dokonce prý působit proti bakteriím a plísním, jako jsou např. kvasinky, způsobující potíže se střevech.

Každá mince má dvě strany
Navzdory tomu, jak lákavě to všechno zní, je třeba poznamenat, že všechny studie byly prováděny na extraktech z avokádových pecek, a ne na peckách samotných. Otázkou je, jak moc by jiný přístup ovlivnil výsledek. Objevily se i výzkumy zmiňující potencionálně škodlivé účinky některých rostlinných sloučenin obsažených v peckách avokáda. Jedná se zejména o inhibitory enzymu trypsinu a kyanogenní glykosidy. Podle odborníků by denní doporučená dávka extraktu z avokádové pecky neměla přesáhnout 3 mg/kg tělesné hmotnosti. Podle jiných výzkumů může olej z avokádových semen podporovat ztučnění jater.

Před konzumací je třeba pecku vysušit
Avokádové pecky jsou velmi tvrdé. Před případnou konzumací je proto třeba je usušit např. v troubě při nízké teplotě po dobu několika hodin (např. 2 hodiny na 120 °C). Tím se semeno zbaví vody, změkne a je možné jej nakrájet nebo rozmixovat na prášek. V této podobě ho můžete přidat do omáček, pomazánek, dipů, čajů apod. Semeno je na rozdíl od dužiny hořké. Proto ho kombinujte s potravinami výrazné chuti, které jeho typické aroma přebijí. Hodí se třeba jahody, banán nebo jiné ovoce. Pamatujte ale na to, že neexistují žádné důkazy o tom, že konzumace pecky avokáda je bezpečná. Proto, pokud se rozhodnete to vyzkoušet, praktikujte tak raději pouze příležitostně.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!