Kari z červené čočky

Kari z červené čočky
zdroj: Kristýna Rybovičová

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a červená čočka je navíc velice dobře stravitelná. Chilli papričky, česnek a zázvor jsou pak skvělou kombinací pro zahřátí v zimním mrazivém počasí.

Porce: 6
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.

Ingredience

  • 250 g červené čočky
  • 240 ml kokosového mléka
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 větší mrkve
  • 1 větší červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • řepkový olej
  • 2 lžíce kurkumy
  • 1 lžíce kari koření
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička chilli papriček
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 3 lžičky cukru

Postup

  1. Nakrájejte na kostičky červenou cibuli a česnek. Ve středním hrnci na řepkovém oleji zpěňte cibuli. Po chvíli přidejte česnek, kurkumu, kari koření, římský kmín, chilli papričky a vše nechte rozvonět.
  2. Propláchněte červenou čočku, mrkev očistěte a nakrájejte na kostky. Vše přidejte do hrnce a do změknutí vařte cca 20 minut v cca 500 ml vody či zeleninového vývaru.
  3. Poté přidejte kokosové mléko, nakrájená rajčata, rajčatový protlak, zázvor a vařte dalších cca 10 minut.
  4. Chuť dolaďte solí, pepřem, cukrem a podávejte.

tip redakce ▾
 
Img

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem. Dnešní společnost konzumuje masa a živočišných...

Náš tip
Doporučujeme čočkové kari podávat s uvařenou jasmínovou či sushi rýží a ozdobené čerstvým koriandrem či sezamovým semínkem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození. Jáhly jsou bohatým zdrojem vlákniny a jsou velmi dobře stravitelné. Obsahují...

Čtěte dál
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Novoroční čočkový salát

Novoroční čočkový salát

Přivítejte Nový rok tradičně čočkou. Dopřejte si tento lehký teplý čočkový salát, který můžete doplnit ztraceným vejcem. Černá čočka...
Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Vyzkoušejte na vánoční stůl tyto nepečené bezlepkové kuličky. Základní směs můžete podle chuti obměňovat, podle libosti pak dozdobit....
Mrkvové taštičky s povidly

Mrkvové taštičky s povidly

Vánoční svátky se kvapem blíží a je nejvyšší čas na přípravu vánočního cukroví. Vyzkoušejte letos vedle tradičních receptů tento neobvyklý,...
V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

Posílit imunitu a ještě si u toho pochutnat. To vše a mnohem více dokáže takřka kouzelný zázvor, který v chladném podzimu a ještě chladnější...
Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Zahřejte se po ránu a nastartujte den výbornou snídaní. Domácí rýžová kaše vám zajistí dostatek energie a pocit sytosti. Fantazii se...
Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablka, ořechy, skořice, kokos – úžasná kombinace a symbol podzimu i zimy. Vyzkoušejte tento rychlý a nutričně vyvážený koláč, kterým...
Rajčatová polévka s batáty

Rajčatová polévka s batáty

Dopřejte si jemnou, italskou rajčatovou polévku trochu jinak – netradičně zahuštěnou batáty (sladkými bramborami). Ty jsou zdrojem...
Zelné placičky s quinoou

Zelné placičky s quinoou

Kysané zelí je doslova národní poklad, který si mi Češi s velkou pýchou doma vyrábíme a pak ho také s chutí konzumujeme. Dopřejte si...
Cuketový perník s čokoládovou polevou

Cuketový perník s čokoládovou polevou

Sezóna cuket sice už skončila, to nám ale nebrání si sem tam nějaký ten kus v bio kvalitě dopřát i z klasického obchodu. Vyzkoušejte...
Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Podzimní sychravé počasí se už hlasitě ozývá. Je proto ideální čas se zahřát zdravou vydatnou polévkou. Dýně jsou symbolem konce října...
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Recept na banánový chlebíček je velice snadný, rychlý a je to ideální způsob, jak zpracovat přezrálé banány, na které již není tolik...
Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Letošní úroda ovoce a zeleniny byla i přes velká sucha naprosto famózní. Tolik plodů! Užívali jsme si ve velkém jahod a rebarbory a...