Kari z červené čočky

Kari z červené čočky
zdroj: Kristýna Rybovičová

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a červená čočka je navíc velice dobře stravitelná. Chilli papričky, česnek a zázvor jsou pak skvělou kombinací pro zahřátí v zimním mrazivém počasí.

Porce: 6
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.

Ingredience

  • 250 g červené čočky
  • 240 ml kokosového mléka
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 větší mrkve
  • 1 větší červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • řepkový olej
  • 2 lžíce kurkumy
  • 1 lžíce kari koření
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička chilli papriček
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 3 lžičky cukru

Postup

  1. Nakrájejte na kostičky červenou cibuli a česnek. Ve středním hrnci na řepkovém oleji zpěňte cibuli. Po chvíli přidejte česnek, kurkumu, kari koření, římský kmín, chilli papričky a vše nechte rozvonět.
  2. Propláchněte červenou čočku, mrkev očistěte a nakrájejte na kostky. Vše přidejte do hrnce a do změknutí vařte cca 20 minut v cca 500 ml vody či zeleninového vývaru.
  3. Poté přidejte kokosové mléko, nakrájená rajčata, rajčatový protlak, zázvor a vařte dalších cca 10 minut.
  4. Chuť dolaďte solí, pepřem, cukrem a podávejte.

Náš tip
Doporučujeme čočkové kari podávat s uvařenou jasmínovou či sushi rýží a ozdobené čerstvým koriandrem či sezamovým semínkem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!