Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a červená čočka je navíc velice dobře stravitelná. Chilli papričky, česnek a zázvor jsou pak skvělou kombinací pro zahřátí v zimním mrazivém počasí.
Porce: 6
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience
- 250 g červené čočky
- 240 ml kokosového mléka
- 400 g konzervovaných rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 větší mrkve
- 1 větší červená cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- řepkový olej
- 2 lžíce kurkumy
- 1 lžíce kari koření
- 2 lžičky římského kmínu
- 1 lžička chilli papriček
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 3 lžičky cukru
Postup
- Nakrájejte na kostičky červenou cibuli a česnek. Ve středním hrnci na řepkovém oleji zpěňte cibuli. Po chvíli přidejte česnek, kurkumu, kari koření, římský kmín, chilli papričky a vše nechte rozvonět.
- Propláchněte červenou čočku, mrkev očistěte a nakrájejte na kostky. Vše přidejte do hrnce a do změknutí vařte cca 20 minut v cca 500 ml vody či zeleninového vývaru.
- Poté přidejte kokosové mléko, nakrájená rajčata, rajčatový protlak, zázvor a vařte dalších cca 10 minut.
- Chuť dolaďte solí, pepřem, cukrem a podávejte.
Náš tip
Doporučujeme čočkové kari podávat s uvařenou jasmínovou či sushi rýží a ozdobené čerstvým koriandrem či sezamovým semínkem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.