Ovesno-ořechové sušenky s pohankou

Ovesno-ořechové sušenky s pohankou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Domácí ovesné sušenky ocení aktivní sportovci, děti i pracující maminky a to doma, na cestách, ale i za pochodu. Recept můžete jakkoliv obměňovat a kombinovat s různými druhy koření, ořechů či semínek. V kombinaci s křupavou pohankou jsou lahodné a opravdu zdravé.

Porce: 36 sušenek
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 15 minut (1 plech)
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 150 g ovesných vloček
  • 100 g loupané pohanky
  • 50 g špaldové mouky
  • 200 g ořechů (kešu, mandle, vlašské ořechy)
  • 50 g rozinek
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 2 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžičky skořice
  • 1 lžička sušené vanilky či vanilkového extraktu
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli

Postup

  1. Plech vyložte pečícím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Ořechy nasekejte nahrubo. V hlubší míse smíchejte všechny suché ingredience, přidejte vejce a vše promíchejte.
  3. V menším hrnci rozpusťte kokosový olej s medem. Poté jej přelijte ke směsi a vše opět důkladně promíchejte.
  4. Poté tvořte ze směsi středně velké sušenky. Přendejte je na plech a pečte cca 15 minut do zlatova. Sušenky skladujte v dóze či sklenici a spotřebujte do týdne.

Náš tip
Jakmile vytvoříte z poloviny směsi sušenky, přidejte do zbylého těsta 4 lžíce kakaa. Vznikne vám pak nový druh s nádechem čokolády.

 

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.