Hustá cibulová polévka

Hustá cibulová polévka
zdroj: Kristýna Rybovičová

Po procházce, lyžování či náročném dni v práci všechny potěší něco horkého a vydatného. Ochutnejte tuto hustou cibulovou polévku, která vám prostě udělá dobře. Aby byla polévka ještě více sytá, je zahuštěna bramborovo petrželovým pyré.

Porce: 8
Doba přípravy: 60 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 6 větších červených cibulí
  • 6 větších žlutých cibulí
  • 3 větší brambory
  • 4 středně velké mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1 menší celer
  • 2 stroužky česneku
  • 2,5 litru vody
  • 3 lžíce přepuštěného másla (řepkového oleje)
  • bobkový list
  • nové koření
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Nejdříve si připravte zeleninový vývar. Oloupejte jednu žlutou cibuli. Očistěte mrkev, brambory, petržel, celer. Vše dejte do hrnce, přidejte nové koření, bobkový list, zalejte vodou a vařte zhruba 40 minut. Po uvaření z vývaru vyjměte zeleninu s kořením.
  2. Mezitím na plátky nakrájejte zbylou cibuli. V hlubším hrnci rozpusťte přepuštěné máslo. Cibuli na mírném ohni opékejte cca 35 minut.
  3. Jakmile cibule zhnědne, zalejte ji vývarem. Přidejte prolisované stroužky česneku, rozmarýn a tymián.
  4. Do vyšší nádoby vložte uvařené brambory a petržel. Tyčovým mixérem vše zmixujte do hladka. Pyré poté přidejte do polévky a vařte dalších 10 minut.
  5. Jakmile polévka zhoustne, chuť dolaďte solí a pepřem, podávejte.

tip redakce ▾
 
Img

Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Podzimní sychravé počasí se už hlasitě ozývá. Je proto ideální čas se zahřát zdravou vydatnou polévkou. Dýně jsou symbolem konce října a především dýně Hokkaido má v kuchyni rozmanité...

Náš tip
K polévce vyzkoušejte zapečený kváskový chléb se sýrem Brie, či ještě horkou polévku posypte strouhaným parmezánem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Quiche s medvědím česnekem

Quiche s medvědím česnekem

Sezóna medvědího česneku je v plném proudu. Udělejte si procházku a zajděte si pro něj do lesa. Je to jedna z prvních jarních bylin, která má zajímavý obsah vitamínu C, železa či antibakteriálně působícího...

Čtěte dál
Vafle s lesním ovocem

Vafle s lesním ovocem

Nemůže se již dočkat teplého letního období? Připomeňte si ho sladkou snídaní s vůní lesního ovoce. Spojení medu, borůvek, ostružin...
Chia puding s nádechem exotiky

Chia puding s nádechem exotiky

Chia puding je lehký, jednoduchý a rychlý dezert, který můžete vyzkoušet i na snídani. Díky spojení kokosu a ovoce dostává puding exotický...
Salát s růžičkovou kapustou a mrkvovým chipsem

Salát s růžičkovou kapustou a mrkvovým chipsem

Máte-li chuť na lehký oběd či večeři, vyzkoušejte tento vitamíny nabitý salát. Je bohatým zdrojem vlákniny a příjemně zasytí. Pečená...
Falafel z červené řepy

Falafel z červené řepy

Sezónní zeleniny v zimě není mnoho, ale stále je z čeho vybírat. Falafel z červené řepy je výborný podávat například s pečenou sezónní...
Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort je americký klasický dezert, který má mnoho podob. Je vláčný, voňavý, plný ořechů a mrkve. Díky sladkým jablkům tento...
Pomazánky z pečené mrkve a česneku

Pomazánky z pečené mrkve a česneku

V zimním období je výběr sezónní zeleniny omezený, ale stále je z čeho vybírat. K dispozici je pak z naší země zelenina uskladněná,...
Ovesno-ořechové sušenky s pohankou

Ovesno-ořechové sušenky s pohankou

Domácí ovesné sušenky ocení aktivní sportovci, děti i pracující maminky a to doma, na cestách, ale i za pochodu. Recept můžete jakkoliv...
Kari z červené čočky

Kari z červené čočky

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem...
Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození....
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Novoroční čočkový salát

Novoroční čočkový salát

Přivítejte Nový rok tradičně čočkou. Dopřejte si tento lehký teplý čočkový salát, který můžete doplnit ztraceným vejcem. Černá čočka...
Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský...
Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Vyzkoušejte na vánoční stůl tyto nepečené bezlepkové kuličky. Základní směs můžete podle chuti obměňovat, podle libosti pak dozdobit....