Po procházce, lyžování či náročném dni v práci všechny potěší něco horkého a vydatného. Ochutnejte tuto hustou cibulovou polévku, která vám prostě udělá dobře. Aby byla polévka ještě více sytá, je zahuštěna bramborovo petrželovým pyré.
Porce: 8
Doba přípravy: 60 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience
- 6 větších červených cibulí
- 6 větších žlutých cibulí
- 3 větší brambory
- 4 středně velké mrkve
- 1 větší petržel
- 1 menší celer
- 2 stroužky česneku
- 2,5 litru vody
- 3 lžíce přepuštěného másla (řepkového oleje)
- bobkový list
- nové koření
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl, pepř
Postup
- Nejdříve si připravte zeleninový vývar. Oloupejte jednu žlutou cibuli. Očistěte mrkev, brambory, petržel, celer. Vše dejte do hrnce, přidejte nové koření, bobkový list, zalejte vodou a vařte zhruba 40 minut. Po uvaření z vývaru vyjměte zeleninu s kořením.
- Mezitím na plátky nakrájejte zbylou cibuli. V hlubším hrnci rozpusťte přepuštěné máslo. Cibuli na mírném ohni opékejte cca 35 minut.
- Jakmile cibule zhnědne, zalejte ji vývarem. Přidejte prolisované stroužky česneku, rozmarýn a tymián.
- Do vyšší nádoby vložte uvařené brambory a petržel. Tyčovým mixérem vše zmixujte do hladka. Pyré poté přidejte do polévky a vařte dalších 10 minut.
- Jakmile polévka zhoustne, chuť dolaďte solí a pepřem, podávejte.
Náš tip
K polévce vyzkoušejte zapečený kváskový chléb se sýrem Brie, či ještě horkou polévku posypte strouhaným parmezánem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.