Hustá cibulová polévka

Hustá cibulová polévka
zdroj: Kristýna Rybovičová

Po procházce, lyžování či náročném dni v práci všechny potěší něco horkého a vydatného. Ochutnejte tuto hustou cibulovou polévku, která vám prostě udělá dobře. Aby byla polévka ještě více sytá, je zahuštěna bramborovo petrželovým pyré.

Porce: 8
Doba přípravy: 60 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 6 větších červených cibulí
  • 6 větších žlutých cibulí
  • 3 větší brambory
  • 4 středně velké mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1 menší celer
  • 2 stroužky česneku
  • 2,5 litru vody
  • 3 lžíce přepuštěného másla (řepkového oleje)
  • bobkový list
  • nové koření
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Nejdříve si připravte zeleninový vývar. Oloupejte jednu žlutou cibuli. Očistěte mrkev, brambory, petržel, celer. Vše dejte do hrnce, přidejte nové koření, bobkový list, zalejte vodou a vařte zhruba 40 minut. Po uvaření z vývaru vyjměte zeleninu s kořením.
  2. Mezitím na plátky nakrájejte zbylou cibuli. V hlubším hrnci rozpusťte přepuštěné máslo. Cibuli na mírném ohni opékejte cca 35 minut.
  3. Jakmile cibule zhnědne, zalejte ji vývarem. Přidejte prolisované stroužky česneku, rozmarýn a tymián.
  4. Do vyšší nádoby vložte uvařené brambory a petržel. Tyčovým mixérem vše zmixujte do hladka. Pyré poté přidejte do polévky a vařte dalších 10 minut.
  5. Jakmile polévka zhoustne, chuť dolaďte solí a pepřem, podávejte.

Náš tip
K polévce vyzkoušejte zapečený kváskový chléb se sýrem Brie, či ještě horkou polévku posypte strouhaným parmezánem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!