Hustá cibulová polévka

Hustá cibulová polévka
zdroj: Kristýna Rybovičová

Po procházce, lyžování či náročném dni v práci všechny potěší něco horkého a vydatného. Ochutnejte tuto hustou cibulovou polévku, která vám prostě udělá dobře. Aby byla polévka ještě více sytá, je zahuštěna bramborovo petrželovým pyré.

Porce: 8
Doba přípravy: 60 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 6 větších červených cibulí
  • 6 větších žlutých cibulí
  • 3 větší brambory
  • 4 středně velké mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1 menší celer
  • 2 stroužky česneku
  • 2,5 litru vody
  • 3 lžíce přepuštěného másla (řepkového oleje)
  • bobkový list
  • nové koření
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Nejdříve si připravte zeleninový vývar. Oloupejte jednu žlutou cibuli. Očistěte mrkev, brambory, petržel, celer. Vše dejte do hrnce, přidejte nové koření, bobkový list, zalejte vodou a vařte zhruba 40 minut. Po uvaření z vývaru vyjměte zeleninu s kořením.
  2. Mezitím na plátky nakrájejte zbylou cibuli. V hlubším hrnci rozpusťte přepuštěné máslo. Cibuli na mírném ohni opékejte cca 35 minut.
  3. Jakmile cibule zhnědne, zalejte ji vývarem. Přidejte prolisované stroužky česneku, rozmarýn a tymián.
  4. Do vyšší nádoby vložte uvařené brambory a petržel. Tyčovým mixérem vše zmixujte do hladka. Pyré poté přidejte do polévky a vařte dalších 10 minut.
  5. Jakmile polévka zhoustne, chuť dolaďte solí a pepřem, podávejte.

Náš tip
K polévce vyzkoušejte zapečený kváskový chléb se sýrem Brie, či ještě horkou polévku posypte strouhaným parmezánem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.