Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?
zdroj: Adobe Stock

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko v podobě rozvoje cukrovky, obezity nebo třeba nedostatečné nutriční výživy. Odborníci radí, abychom se bílému pečivu vyhýbali, jak je to jen možné, a nahradili ho raději celozrnnými produkty. Základem ale je umět je správně ochutit.

Většinou se k celozrnným plodinám dopracujeme přes nějaký zdravotní problém. Pak se začneme více zajímat o zdravý životní styl a vyhledávat celozrnné obilniny. S odhodláním a očekáváním, že se dostaví příjemný pocit a vděčnost zažívacího systému, je nasypeme do hrnce a povaříme podle návodu. Natěšení je naservírujeme rovnou celé rodině, ale místo uznání a pochvaly za snahu vařit zdravě se dočkáme spíše kyselých pohledů a nesnězených porcí. Stala se vám podobná situace? Dali jste šanci celozrnným obilninám, ale nechutnaly vám? Nezoufejte. Stačí si totiž osvojit pár triků a vědět, jak obilniny uvařit, aby chutnaly celé rodině. Navíc, pokud jste to již jednou zkusili, znamená to, že jste odhodlaní začít se stravovat zdravěji, jen potřebujete znát pár tipů a praxi skloubenou s návyky a přání chuťových buněk vás a vaší rodiny.

JÁHLY
Jáhly jsou vysoce výživnou, a navíc bezlepkovou potravinou, kterou získáme po odstranění svrchního obalu prosa setého. V první řadě je potřeba vědět, že jáhly nesypeme rovnou do kastrůlku, ale nejprve je 1–2x propláchneme vroucí vodou. Tím odstraníme jejich slabou hořkost, která by později mohla kazit výslednou chuť při servírování. Jáhly mají skvělou výhodu, že se hodí téměř do všech tipů jídel. Můžeme je vařit nasladko, můžeme je přidávat do salátů, ale skvěle chutnají i naslano jako příloha. Rozhodně však nešetřete různými bylinkami a kořením, které chuť vždy podtrhnou, dodají jí šmrnc, a navíc podpoří celkovou stravitelnost jídla.

Jáhly nasladko: Propláchnuté jáhly povařte dle návodu s kousky hrušek, jablek či švestek v rostlinném mléce. Poté přidejte špetku skořice, lžíci medu, nasekané vlašské ořechy a pár hoblin hořké čokolády. Máte výbornou snídani, svačinu či dezert.

Jáhly naslano: Uvařené osolené jáhly smíchejte s pokrájenými rajčaty či protlakem a poklaďte do pekáčku. Vedle na pánvi orestujte mleté maso, přidejte sůl a koření, 1-2 vejce, a promíchejte s bílým zelím podušeným na cibulce. Masovou směs poklaďte do pekáčku na jáhly a nechte dalších cca 15 minut zapéct. Máte výborný oběd nebo večeři.

KROUPY
Naše babičky kdysi říkávaly „hrách a kroupy, to je hloupý“. Kroupy i hrách totiž patřily k běžným a často vařeným pokrmům. Bylo to nejen jídlo jednoduché na přípravu, ale hlavně doslova nabité živinami a zároveň chutné. Ruku na srdce – kdy jste naposledy jedli kroupy? Nevíte, co s nimi vařit? Zkuste je přidávat například do polévky jako běžnou součást. On totiž i takový vývar, plný zeleniny, polévkových bylinek a kvalitního masa dokáže s naším tělem zázraky. Ne nadarmo se takovéto polévky považovaly za stravu, která postavila těžce zraněné či ženy po porodu zpět na nohy.

tip redakce ▾
 
Img

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození. Jáhly jsou bohatým zdrojem vlákniny a jsou velmi...

POHANKA
Pohanka je další přirozeně bezlepkovou plodinou s vysokým obsahem rutinu, který má mimořádné účinky na pružnost cév. Pokud jste pohance dali šanci, ale zklamala vás její agresivní pachuť, možná jste nepoužili tu správnou. Její zrna se získávají totiž dvěma způsoby, tepelným a mechanickým. Mechanický způsob je mnohem šetrnější a nezpůsobuje nahořklou chuť. Vyzkoušejte příště českou pohanku loupanou mechanicky, například podle našich tipů.

Pohankové palačinky naslano i nasladko: Dnes je běžně k dostání také pohanková mouka. Vyzkoušejte z ní palačinky tak, jak je máte nejraději. Pro někoho plněné banánem a přelité javorovým sirupem, pro jiného plněné špenátem a sýrem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...
Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí...