Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?
zdroj: Adobe Stock

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko v podobě rozvoje cukrovky, obezity nebo třeba nedostatečné nutriční výživy. Odborníci radí, abychom se bílému pečivu vyhýbali, jak je to jen možné, a nahradili ho raději celozrnnými produkty. Základem ale je umět je správně ochutit.

Většinou se k celozrnným plodinám dopracujeme přes nějaký zdravotní problém. Pak se začneme více zajímat o zdravý životní styl a vyhledávat celozrnné obilniny. S odhodláním a očekáváním, že se dostaví příjemný pocit a vděčnost zažívacího systému, je nasypeme do hrnce a povaříme podle návodu. Natěšení je naservírujeme rovnou celé rodině, ale místo uznání a pochvaly za snahu vařit zdravě se dočkáme spíše kyselých pohledů a nesnězených porcí. Stala se vám podobná situace? Dali jste šanci celozrnným obilninám, ale nechutnaly vám? Nezoufejte. Stačí si totiž osvojit pár triků a vědět, jak obilniny uvařit, aby chutnaly celé rodině. Navíc, pokud jste to již jednou zkusili, znamená to, že jste odhodlaní začít se stravovat zdravěji, jen potřebujete znát pár tipů a praxi skloubenou s návyky a přání chuťových buněk vás a vaší rodiny.

JÁHLY
Jáhly jsou vysoce výživnou, a navíc bezlepkovou potravinou, kterou získáme po odstranění svrchního obalu prosa setého. V první řadě je potřeba vědět, že jáhly nesypeme rovnou do kastrůlku, ale nejprve je 1–2x propláchneme vroucí vodou. Tím odstraníme jejich slabou hořkost, která by později mohla kazit výslednou chuť při servírování. Jáhly mají skvělou výhodu, že se hodí téměř do všech tipů jídel. Můžeme je vařit nasladko, můžeme je přidávat do salátů, ale skvěle chutnají i naslano jako příloha. Rozhodně však nešetřete různými bylinkami a kořením, které chuť vždy podtrhnou, dodají jí šmrnc, a navíc podpoří celkovou stravitelnost jídla.

Jáhly nasladko: Propláchnuté jáhly povařte dle návodu s kousky hrušek, jablek či švestek v rostlinném mléce. Poté přidejte špetku skořice, lžíci medu, nasekané vlašské ořechy a pár hoblin hořké čokolády. Máte výbornou snídani, svačinu či dezert.

Jáhly naslano: Uvařené osolené jáhly smíchejte s pokrájenými rajčaty či protlakem a poklaďte do pekáčku. Vedle na pánvi orestujte mleté maso, přidejte sůl a koření, 1-2 vejce, a promíchejte s bílým zelím podušeným na cibulce. Masovou směs poklaďte do pekáčku na jáhly a nechte dalších cca 15 minut zapéct. Máte výborný oběd nebo večeři.

KROUPY
Naše babičky kdysi říkávaly „hrách a kroupy, to je hloupý“. Kroupy i hrách totiž patřily k běžným a často vařeným pokrmům. Bylo to nejen jídlo jednoduché na přípravu, ale hlavně doslova nabité živinami a zároveň chutné. Ruku na srdce – kdy jste naposledy jedli kroupy? Nevíte, co s nimi vařit? Zkuste je přidávat například do polévky jako běžnou součást. On totiž i takový vývar, plný zeleniny, polévkových bylinek a kvalitního masa dokáže s naším tělem zázraky. Ne nadarmo se takovéto polévky považovaly za stravu, která postavila těžce zraněné či ženy po porodu zpět na nohy.

POHANKA
Pohanka je další přirozeně bezlepkovou plodinou s vysokým obsahem rutinu, který má mimořádné účinky na pružnost cév. Pokud jste pohance dali šanci, ale zklamala vás její agresivní pachuť, možná jste nepoužili tu správnou. Její zrna se získávají totiž dvěma způsoby, tepelným a mechanickým. Mechanický způsob je mnohem šetrnější a nezpůsobuje nahořklou chuť. Vyzkoušejte příště českou pohanku loupanou mechanicky, například podle našich tipů.

Pohankové palačinky naslano i nasladko: Dnes je běžně k dostání také pohanková mouka. Vyzkoušejte z ní palačinky tak, jak je máte nejraději. Pro někoho plněné banánem a přelité javorovým sirupem, pro jiného plněné špenátem a sýrem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...