Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko v podobě rozvoje cukrovky, obezity nebo třeba nedostatečné nutriční výživy. Odborníci radí, abychom se bílému pečivu vyhýbali, jak je to jen možné, a nahradili ho raději celozrnnými produkty. Základem ale je umět je správně ochutit.
Většinou se k celozrnným plodinám dopracujeme přes nějaký zdravotní problém. Pak se začneme více zajímat o zdravý životní styl a vyhledávat celozrnné obilniny. S odhodláním a očekáváním, že se dostaví příjemný pocit a vděčnost zažívacího systému, je nasypeme do hrnce a povaříme podle návodu. Natěšení je naservírujeme rovnou celé rodině, ale místo uznání a pochvaly za snahu vařit zdravě se dočkáme spíše kyselých pohledů a nesnězených porcí. Stala se vám podobná situace? Dali jste šanci celozrnným obilninám, ale nechutnaly vám? Nezoufejte. Stačí si totiž osvojit pár triků a vědět, jak obilniny uvařit, aby chutnaly celé rodině. Navíc, pokud jste to již jednou zkusili, znamená to, že jste odhodlaní začít se stravovat zdravěji, jen potřebujete znát pár tipů a praxi skloubenou s návyky a přání chuťových buněk vás a vaší rodiny.
JÁHLY
Jáhly jsou vysoce výživnou, a navíc bezlepkovou potravinou, kterou získáme po odstranění svrchního obalu prosa setého. V první řadě je potřeba vědět, že jáhly nesypeme rovnou do kastrůlku, ale nejprve je 1–2x propláchneme vroucí vodou. Tím odstraníme jejich slabou hořkost, která by později mohla kazit výslednou chuť při servírování. Jáhly mají skvělou výhodu, že se hodí téměř do všech tipů jídel. Můžeme je vařit nasladko, můžeme je přidávat do salátů, ale skvěle chutnají i naslano jako příloha. Rozhodně však nešetřete různými bylinkami a kořením, které chuť vždy podtrhnou, dodají jí šmrnc, a navíc podpoří celkovou stravitelnost jídla.
Jáhly nasladko: Propláchnuté jáhly povařte dle návodu s kousky hrušek, jablek či švestek v rostlinném mléce. Poté přidejte špetku skořice, lžíci medu, nasekané vlašské ořechy a pár hoblin hořké čokolády. Máte výbornou snídani, svačinu či dezert.
Jáhly naslano: Uvařené osolené jáhly smíchejte s pokrájenými rajčaty či protlakem a poklaďte do pekáčku. Vedle na pánvi orestujte mleté maso, přidejte sůl a koření, 1-2 vejce, a promíchejte s bílým zelím podušeným na cibulce. Masovou směs poklaďte do pekáčku na jáhly a nechte dalších cca 15 minut zapéct. Máte výborný oběd nebo večeři.
KROUPY
Naše babičky kdysi říkávaly „hrách a kroupy, to je hloupý“. Kroupy i hrách totiž patřily k běžným a často vařeným pokrmům. Bylo to nejen jídlo jednoduché na přípravu, ale hlavně doslova nabité živinami a zároveň chutné. Ruku na srdce – kdy jste naposledy jedli kroupy? Nevíte, co s nimi vařit? Zkuste je přidávat například do polévky jako běžnou součást. On totiž i takový vývar, plný zeleniny, polévkových bylinek a kvalitního masa dokáže s naším tělem zázraky. Ne nadarmo se takovéto polévky považovaly za stravu, která postavila těžce zraněné či ženy po porodu zpět na nohy.
POHANKA
Pohanka je další přirozeně bezlepkovou plodinou s vysokým obsahem rutinu, který má mimořádné účinky na pružnost cév. Pokud jste pohance dali šanci, ale zklamala vás její agresivní pachuť, možná jste nepoužili tu správnou. Její zrna se získávají totiž dvěma způsoby, tepelným a mechanickým. Mechanický způsob je mnohem šetrnější a nezpůsobuje nahořklou chuť. Vyzkoušejte příště českou pohanku loupanou mechanicky, například podle našich tipů.
Pohankové palačinky naslano i nasladko: Dnes je běžně k dostání také pohanková mouka. Vyzkoušejte z ní palačinky tak, jak je máte nejraději. Pro někoho plněné banánem a přelité javorovým sirupem, pro jiného plněné špenátem a sýrem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál