Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?
zdroj: Adobe Stock

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko v podobě rozvoje cukrovky, obezity nebo třeba nedostatečné nutriční výživy. Odborníci radí, abychom se bílému pečivu vyhýbali, jak je to jen možné, a nahradili ho raději celozrnnými produkty. Základem ale je umět je správně ochutit.

Většinou se k celozrnným plodinám dopracujeme přes nějaký zdravotní problém. Pak se začneme více zajímat o zdravý životní styl a vyhledávat celozrnné obilniny. S odhodláním a očekáváním, že se dostaví příjemný pocit a vděčnost zažívacího systému, je nasypeme do hrnce a povaříme podle návodu. Natěšení je naservírujeme rovnou celé rodině, ale místo uznání a pochvaly za snahu vařit zdravě se dočkáme spíše kyselých pohledů a nesnězených porcí. Stala se vám podobná situace? Dali jste šanci celozrnným obilninám, ale nechutnaly vám? Nezoufejte. Stačí si totiž osvojit pár triků a vědět, jak obilniny uvařit, aby chutnaly celé rodině. Navíc, pokud jste to již jednou zkusili, znamená to, že jste odhodlaní začít se stravovat zdravěji, jen potřebujete znát pár tipů a praxi skloubenou s návyky a přání chuťových buněk vás a vaší rodiny.

JÁHLY
Jáhly jsou vysoce výživnou, a navíc bezlepkovou potravinou, kterou získáme po odstranění svrchního obalu prosa setého. V první řadě je potřeba vědět, že jáhly nesypeme rovnou do kastrůlku, ale nejprve je 1–2x propláchneme vroucí vodou. Tím odstraníme jejich slabou hořkost, která by později mohla kazit výslednou chuť při servírování. Jáhly mají skvělou výhodu, že se hodí téměř do všech tipů jídel. Můžeme je vařit nasladko, můžeme je přidávat do salátů, ale skvěle chutnají i naslano jako příloha. Rozhodně však nešetřete různými bylinkami a kořením, které chuť vždy podtrhnou, dodají jí šmrnc, a navíc podpoří celkovou stravitelnost jídla.

Jáhly nasladko: Propláchnuté jáhly povařte dle návodu s kousky hrušek, jablek či švestek v rostlinném mléce. Poté přidejte špetku skořice, lžíci medu, nasekané vlašské ořechy a pár hoblin hořké čokolády. Máte výbornou snídani, svačinu či dezert.

Jáhly naslano: Uvařené osolené jáhly smíchejte s pokrájenými rajčaty či protlakem a poklaďte do pekáčku. Vedle na pánvi orestujte mleté maso, přidejte sůl a koření, 1-2 vejce, a promíchejte s bílým zelím podušeným na cibulce. Masovou směs poklaďte do pekáčku na jáhly a nechte dalších cca 15 minut zapéct. Máte výborný oběd nebo večeři.

KROUPY
Naše babičky kdysi říkávaly „hrách a kroupy, to je hloupý“. Kroupy i hrách totiž patřily k běžným a často vařeným pokrmům. Bylo to nejen jídlo jednoduché na přípravu, ale hlavně doslova nabité živinami a zároveň chutné. Ruku na srdce – kdy jste naposledy jedli kroupy? Nevíte, co s nimi vařit? Zkuste je přidávat například do polévky jako běžnou součást. On totiž i takový vývar, plný zeleniny, polévkových bylinek a kvalitního masa dokáže s naším tělem zázraky. Ne nadarmo se takovéto polévky považovaly za stravu, která postavila těžce zraněné či ženy po porodu zpět na nohy.

tip redakce ▾
 
Img

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození. Jáhly jsou bohatým zdrojem vlákniny a jsou velmi...

POHANKA
Pohanka je další přirozeně bezlepkovou plodinou s vysokým obsahem rutinu, který má mimořádné účinky na pružnost cév. Pokud jste pohance dali šanci, ale zklamala vás její agresivní pachuť, možná jste nepoužili tu správnou. Její zrna se získávají totiž dvěma způsoby, tepelným a mechanickým. Mechanický způsob je mnohem šetrnější a nezpůsobuje nahořklou chuť. Vyzkoušejte příště českou pohanku loupanou mechanicky, například podle našich tipů.

Pohankové palačinky naslano i nasladko: Dnes je běžně k dostání také pohanková mouka. Vyzkoušejte z ní palačinky tak, jak je máte nejraději. Pro někoho plněné banánem a přelité javorovým sirupem, pro jiného plněné špenátem a sýrem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...