V zimním období je výběr sezónní zeleniny omezený, ale stále je z čeho vybírat. K dispozici je pak z naší země zelenina uskladněná, která obsahuje spoustu cenných, zdraví prospěšných látek. Pečením zeleniny získají pomazánky výraznější chuť a jsou výborné s čerstvým pečivem.
Porce: 10
Doba přípravy: 60 min
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
Pomazánka z pečeného česneku
- 2 palice česneku
- 150 g lučiny
- 30 g vlašských ořechů
- extra panenský olivový olej
- řepkový olej
- ½ citronu
- sůl, pepř
- ½ lžičky sušeného tymiánu
Pomazánka z pečené mrkve
- 5 velkých mrkví
- 150 g tvarohu
- 1 střední červená cibule
- extra panenský olivový olej
- ½ citronu
- sůl, pepř
- sezamové semínko
Postup
- Troubu si předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečícím papírem.
- Očistěte mrkev, podélně ji rozkrojte. Palice česneku rozdělte na jednotlivé stroužky. Vše dejte na plech, osolte a zakápněte řepkovým olejem. Pečte cca 45 minut do změknutí.
- Upečený česnek oloupejte a společně s mrkví nechte vychladnout.
- Do vyšší nádoby dejte česnek, lučinu, ořechy, olivový olej, šťávu z citronu, sůl, pepř a tymián. Vše tyčovým mixérem zmixujte do pomazánkové konzistence.
- Červenou cibuli nakrájejte nadrobno. Mrkev, tvaroh, olej, šťávu z citronu, sůl a pepř také zmixujte tyčovým mixerem do hladké konzistence. Poté přidejte cibuli, sezamové semínko a vše promíchejte.
- Pomazánky dochuťte solí a pepřem. Podávejte s čerstvým pečivem či zeleninou.
Náš tip
Mrkvovou pomazánku na místo sezamového semínka ozdobte opečeným slunečnicovým či dýňovým semínkem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.