Pomazánky z pečené mrkve a česneku

Pomazánky z pečené mrkve a česneku
zdroj: Kristýna Rybovičová

V zimním období je výběr sezónní zeleniny omezený, ale stále je z čeho vybírat. K dispozici je pak z naší země zelenina uskladněná, která obsahuje spoustu cenných, zdraví prospěšných látek. Pečením zeleniny získají pomazánky výraznější chuť a jsou výborné s čerstvým pečivem.

Porce: 10
Doba přípravy: 60 min
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience

Pomazánka z pečeného česneku

  • 2 palice česneku
  • 150 g lučiny
  • 30 g vlašských ořechů
  • extra panenský olivový olej
  • řepkový olej
  • ½ citronu
  • sůl, pepř
  • ½ lžičky sušeného tymiánu

Pomazánka z pečené mrkve

  • 5 velkých mrkví
  • 150 g tvarohu
  • 1 střední červená cibule
  • extra panenský olivový olej
  • ½ citronu
  • sůl, pepř
  • sezamové semínko

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečícím papírem.
  2. Očistěte mrkev, podélně ji rozkrojte. Palice česneku rozdělte na jednotlivé stroužky. Vše dejte na plech, osolte a zakápněte řepkovým olejem. Pečte cca 45 minut do změknutí.
  3. Upečený česnek oloupejte a společně s mrkví nechte vychladnout.
  4. Do vyšší nádoby dejte česnek, lučinu, ořechy, olivový olej, šťávu z citronu, sůl, pepř a tymián. Vše tyčovým mixérem zmixujte do pomazánkové konzistence.
  5. Červenou cibuli nakrájejte nadrobno. Mrkev, tvaroh, olej, šťávu z citronu, sůl a pepř také zmixujte tyčovým mixerem do hladké konzistence. Poté přidejte cibuli, sezamové semínko a vše promíchejte.
  6. Pomazánky dochuťte solí a pepřem. Podávejte s čerstvým pečivem či zeleninou.

Náš tip
Mrkvovou pomazánku na místo sezamového semínka ozdobte opečeným slunečnicovým či dýňovým semínkem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!