Pomazánky z pečené mrkve a česneku

Pomazánky z pečené mrkve a česneku
zdroj: Kristýna Rybovičová

V zimním období je výběr sezónní zeleniny omezený, ale stále je z čeho vybírat. K dispozici je pak z naší země zelenina uskladněná, která obsahuje spoustu cenných, zdraví prospěšných látek. Pečením zeleniny získají pomazánky výraznější chuť a jsou výborné s čerstvým pečivem.

Porce: 10
Doba přípravy: 60 min
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience

Pomazánka z pečeného česneku

  • 2 palice česneku
  • 150 g lučiny
  • 30 g vlašských ořechů
  • extra panenský olivový olej
  • řepkový olej
  • ½ citronu
  • sůl, pepř
  • ½ lžičky sušeného tymiánu

Pomazánka z pečené mrkve

  • 5 velkých mrkví
  • 150 g tvarohu
  • 1 střední červená cibule
  • extra panenský olivový olej
  • ½ citronu
  • sůl, pepř
  • sezamové semínko

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečícím papírem.
  2. Očistěte mrkev, podélně ji rozkrojte. Palice česneku rozdělte na jednotlivé stroužky. Vše dejte na plech, osolte a zakápněte řepkovým olejem. Pečte cca 45 minut do změknutí.
  3. Upečený česnek oloupejte a společně s mrkví nechte vychladnout.
  4. Do vyšší nádoby dejte česnek, lučinu, ořechy, olivový olej, šťávu z citronu, sůl, pepř a tymián. Vše tyčovým mixérem zmixujte do pomazánkové konzistence.
  5. Červenou cibuli nakrájejte nadrobno. Mrkev, tvaroh, olej, šťávu z citronu, sůl a pepř také zmixujte tyčovým mixerem do hladké konzistence. Poté přidejte cibuli, sezamové semínko a vše promíchejte.
  6. Pomazánky dochuťte solí a pepřem. Podávejte s čerstvým pečivem či zeleninou.

Náš tip
Mrkvovou pomazánku na místo sezamového semínka ozdobte opečeným slunečnicovým či dýňovým semínkem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození. Jáhly jsou bohatým zdrojem vlákniny a jsou velmi dobře stravitelné. Obsahují...

Čtěte dál
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Novoroční čočkový salát

Novoroční čočkový salát

Přivítejte Nový rok tradičně čočkou. Dopřejte si tento lehký teplý čočkový salát, který můžete doplnit ztraceným vejcem. Černá čočka...
Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Vyzkoušejte na vánoční stůl tyto nepečené bezlepkové kuličky. Základní směs můžete podle chuti obměňovat, podle libosti pak dozdobit....
Mrkvové taštičky s povidly

Mrkvové taštičky s povidly

Vánoční svátky se kvapem blíží a je nejvyšší čas na přípravu vánočního cukroví. Vyzkoušejte letos vedle tradičních receptů tento neobvyklý,...
V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

Posílit imunitu a ještě si u toho pochutnat. To vše a mnohem více dokáže takřka kouzelný zázvor, který v chladném podzimu a ještě chladnější...
Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Zahřejte se po ránu a nastartujte den výbornou snídaní. Domácí rýžová kaše vám zajistí dostatek energie a pocit sytosti. Fantazii se...
Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablka, ořechy, skořice, kokos – úžasná kombinace a symbol podzimu i zimy. Vyzkoušejte tento rychlý a nutričně vyvážený koláč, kterým...
Rajčatová polévka s batáty

Rajčatová polévka s batáty

Dopřejte si jemnou, italskou rajčatovou polévku trochu jinak – netradičně zahuštěnou batáty (sladkými bramborami). Ty jsou zdrojem...
Zelné placičky s quinoou

Zelné placičky s quinoou

Kysané zelí je doslova národní poklad, který si mi Češi s velkou pýchou doma vyrábíme a pak ho také s chutí konzumujeme. Dopřejte si...
Cuketový perník s čokoládovou polevou

Cuketový perník s čokoládovou polevou

Sezóna cuket sice už skončila, to nám ale nebrání si sem tam nějaký ten kus v bio kvalitě dopřát i z klasického obchodu. Vyzkoušejte...
Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Podzimní sychravé počasí se už hlasitě ozývá. Je proto ideální čas se zahřát zdravou vydatnou polévkou. Dýně jsou symbolem konce října...
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Recept na banánový chlebíček je velice snadný, rychlý a je to ideální způsob, jak zpracovat přezrálé banány, na které již není tolik...
Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Letošní úroda ovoce a zeleniny byla i přes velká sucha naprosto famózní. Tolik plodů! Užívali jsme si ve velkém jahod a rebarbory a...