Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin
zdroj: Adobe Stock

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni tak blázní a v čem jsou tělu tak prospěšné? Jaké zdroje bychom denně neměli opomíjet zařazovat do svých jídelníčků?

Skupina nenasycených mastných kyselin, jejichž společným rysem je dvojná vazba mezi uhlíky na třetím a čtvrtém místě, bývá zpravidla označována jako omega-3, někdy i jako PUFA omega-3. Živočichové, tedy přesněji řečeno savci, je neumí v těle sami syntetizovat, proto je nutné je přijímat ve stravě, jsou tzv. esenciální. Omega-3 MK podporují činnost srdce, mozku, jsou důležité pro vývoj plodu a jsou všestranně využívanými chemickými sloučeninami v těle. Dlouho se dokonce věřilo, že díky protizánětlivým účinkům mohou dokonce pomáhat v boji s rakovinou. Dnes se však objevují výzkumy tvrdící, že omega-3 mohou rakovinné bujení naopak podporovat. Ačkoliv tedy nejsou pozitivní efekty konzumace omega-3 na 100 % prokázány, řada odborníků se s nimi ztotožňuje.

S čím vším tedy mohou omega-3 (nejen v podobě doplňků stravy) pomoci?

1. Bojují s úzkostí a depresí
Podle statistik je deprese jednou z nejčastějších duševních poruch na světě. Symptomy zahrnují smutek, letargii a obecnou ztrátu chuti do života. Úzkost, která jí zpravidla předchází, je charakterizována neustálými starostmi o cokoliv a setrvalou nervozitou. Některé studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně konzumují omega-3 nemají s těmito duševními problémy potíže. Naopak, když jedinci trpící depresí začnou užívat doplňky stravy s omega-3, jejich stav se zpravidla zlepšuje. Existují celkem 3 typy omega-3 mastných kyselin. Jedná se o ALA, EPA a DHA. Proti depresi podle odborníků nejvíce zabírá EPA, která údajně v mnoha případech zabírá stejně jako běžná antidepresiva.

2. Podporují vývoj mozku plodu během těhotenství a prvních měsíců života
Podle některých pramenů jsou omega-3 rozhodující pro růst a vývoj mozku kojenců. Důležitou roli zde hraje zejména DHA, která představuje plných 40 % polynenasycených mastných kyselin v mozku a 60 % v sítnici oka. Ve světle tohoto zjištění jistě není překvapením, že kojenci, které krmili mlékem obohaceným o DHA, měli lepší zrak než kojenci, kteří ji ve stravě obsaženou neměli.

Omega-3 konzumované v těhotenství podle všeho podporují u dítěte vyšší inteligenci, lepší komunikaci a společenské dovednosti, méně problémové chování, snížení rizika opožděného vývoje, stejně jako rizika výskytu ADHD, autismu a mozkové obrny. Několik studií spojuje vyšší příjem omega-3 i se sníženým mentálním poklesem souvisejícím s věkem a sníženým rizikem Alzheimerovy nemoci.

3. Snižují příznaky metabolického syndromu
Metabolický syndrom je soubor několika rizikových zdravotních anamnéz. Zahrnuje obezitu, způsobenou velkým množstvím viscerálního tuku, vysoký krevní tlak, zvýšený cukr nebo přímo cukrovku, vysoké hladiny triglyceridů, a naopak nízké hladiny dobrého HDL cholesterolu. Zároveň zvyšuje riziko mnoha dalších onemocnění, jako jsou choroby srdce. Omega-3 MK mohou u jedinců trpících metabolickým syndromem zlepšit inzulinovou rezistenci a ochránit je před zánětlivými a srdečními onemocněními.

Dopřávejte si tučné mořské ryby, ořechy i řepkový olej
Nenasycené mastné kyseliny omega-3 – tedy ALA, EPA a DHA – jsou pro zachování optimálního zdraví velmi důležité. Protože je tělo neumí samo vyrobit, je nutné doplnit je stravou. Jaké potraviny tedy konzumovat?

ALA: chia, lněná, konopná semínka, řepkový olej, vlašské ořechy, dýňová semínka, řasy, fermentované sójové produkty
EPA a DHA: losos, tuňák, makrela, sleď, sardinky, očka
U ryb vždy dbejte na kvalitu a vybírejte raději ryby z volného lovu, které žijí přirozeně.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...