Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin
zdroj: Adobe Stock

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni tak blázní a v čem jsou tělu tak prospěšné? Jaké zdroje bychom denně neměli opomíjet zařazovat do svých jídelníčků?

Skupina nenasycených mastných kyselin, jejichž společným rysem je dvojná vazba mezi uhlíky na třetím a čtvrtém místě, bývá zpravidla označována jako omega-3, někdy i jako PUFA omega-3. Živočichové, tedy přesněji řečeno savci, je neumí v těle sami syntetizovat, proto je nutné je přijímat ve stravě, jsou tzv. esenciální. Omega-3 MK podporují činnost srdce, mozku, jsou důležité pro vývoj plodu a jsou všestranně využívanými chemickými sloučeninami v těle. Dlouho se dokonce věřilo, že díky protizánětlivým účinkům mohou dokonce pomáhat v boji s rakovinou. Dnes se však objevují výzkumy tvrdící, že omega-3 mohou rakovinné bujení naopak podporovat. Ačkoliv tedy nejsou pozitivní efekty konzumace omega-3 na 100 % prokázány, řada odborníků se s nimi ztotožňuje.

S čím vším tedy mohou omega-3 (nejen v podobě doplňků stravy) pomoci?

1. Bojují s úzkostí a depresí
Podle statistik je deprese jednou z nejčastějších duševních poruch na světě. Symptomy zahrnují smutek, letargii a obecnou ztrátu chuti do života. Úzkost, která jí zpravidla předchází, je charakterizována neustálými starostmi o cokoliv a setrvalou nervozitou. Některé studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně konzumují omega-3 nemají s těmito duševními problémy potíže. Naopak, když jedinci trpící depresí začnou užívat doplňky stravy s omega-3, jejich stav se zpravidla zlepšuje. Existují celkem 3 typy omega-3 mastných kyselin. Jedná se o ALA, EPA a DHA. Proti depresi podle odborníků nejvíce zabírá EPA, která údajně v mnoha případech zabírá stejně jako běžná antidepresiva.

2. Podporují vývoj mozku plodu během těhotenství a prvních měsíců života
Podle některých pramenů jsou omega-3 rozhodující pro růst a vývoj mozku kojenců. Důležitou roli zde hraje zejména DHA, která představuje plných 40 % polynenasycených mastných kyselin v mozku a 60 % v sítnici oka. Ve světle tohoto zjištění jistě není překvapením, že kojenci, které krmili mlékem obohaceným o DHA, měli lepší zrak než kojenci, kteří ji ve stravě obsaženou neměli.

Omega-3 konzumované v těhotenství podle všeho podporují u dítěte vyšší inteligenci, lepší komunikaci a společenské dovednosti, méně problémové chování, snížení rizika opožděného vývoje, stejně jako rizika výskytu ADHD, autismu a mozkové obrny. Několik studií spojuje vyšší příjem omega-3 i se sníženým mentálním poklesem souvisejícím s věkem a sníženým rizikem Alzheimerovy nemoci.

3. Snižují příznaky metabolického syndromu
Metabolický syndrom je soubor několika rizikových zdravotních anamnéz. Zahrnuje obezitu, způsobenou velkým množstvím viscerálního tuku, vysoký krevní tlak, zvýšený cukr nebo přímo cukrovku, vysoké hladiny triglyceridů, a naopak nízké hladiny dobrého HDL cholesterolu. Zároveň zvyšuje riziko mnoha dalších onemocnění, jako jsou choroby srdce. Omega-3 MK mohou u jedinců trpících metabolickým syndromem zlepšit inzulinovou rezistenci a ochránit je před zánětlivými a srdečními onemocněními.

tip redakce ▾
 
Img

Chronický zánět v těle škodí zdraví a možná ho máte i vy. Jak se ho zbavit pomocí stravy?

Zánět je přirozený proces, který pomáhá tělu léčit a bránit se před poškozením. Pokud se ale stane chronickým, trvalým a rozsáhlým, začíná škodit. Může potom trvat týdny, měsíce nebo...

Dopřávejte si tučné mořské ryby, ořechy i řepkový olej
Nenasycené mastné kyseliny omega-3 – tedy ALA, EPA a DHA – jsou pro zachování optimálního zdraví velmi důležité. Protože je tělo neumí samo vyrobit, je nutné doplnit je stravou. Jaké potraviny tedy konzumovat?

ALA: chia, lněná, konopná semínka, řepkový olej, vlašské ořechy, dýňová semínka, řasy, fermentované sójové produkty
EPA a DHA: losos, tuňák, makrela, sleď, sardinky, očka
U ryb vždy dbejte na kvalitu a vybírejte raději ryby z volného lovu, které žijí přirozeně.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...