Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin
zdroj: Adobe Stock

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni tak blázní a v čem jsou tělu tak prospěšné? Jaké zdroje bychom denně neměli opomíjet zařazovat do svých jídelníčků?

Skupina nenasycených mastných kyselin, jejichž společným rysem je dvojná vazba mezi uhlíky na třetím a čtvrtém místě, bývá zpravidla označována jako omega-3, někdy i jako PUFA omega-3. Živočichové, tedy přesněji řečeno savci, je neumí v těle sami syntetizovat, proto je nutné je přijímat ve stravě, jsou tzv. esenciální. Omega-3 MK podporují činnost srdce, mozku, jsou důležité pro vývoj plodu a jsou všestranně využívanými chemickými sloučeninami v těle. Dlouho se dokonce věřilo, že díky protizánětlivým účinkům mohou dokonce pomáhat v boji s rakovinou. Dnes se však objevují výzkumy tvrdící, že omega-3 mohou rakovinné bujení naopak podporovat. Ačkoliv tedy nejsou pozitivní efekty konzumace omega-3 na 100 % prokázány, řada odborníků se s nimi ztotožňuje.

S čím vším tedy mohou omega-3 (nejen v podobě doplňků stravy) pomoci?

1. Bojují s úzkostí a depresí
Podle statistik je deprese jednou z nejčastějších duševních poruch na světě. Symptomy zahrnují smutek, letargii a obecnou ztrátu chuti do života. Úzkost, která jí zpravidla předchází, je charakterizována neustálými starostmi o cokoliv a setrvalou nervozitou. Některé studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně konzumují omega-3 nemají s těmito duševními problémy potíže. Naopak, když jedinci trpící depresí začnou užívat doplňky stravy s omega-3, jejich stav se zpravidla zlepšuje. Existují celkem 3 typy omega-3 mastných kyselin. Jedná se o ALA, EPA a DHA. Proti depresi podle odborníků nejvíce zabírá EPA, která údajně v mnoha případech zabírá stejně jako běžná antidepresiva.

2. Podporují vývoj mozku plodu během těhotenství a prvních měsíců života
Podle některých pramenů jsou omega-3 rozhodující pro růst a vývoj mozku kojenců. Důležitou roli zde hraje zejména DHA, která představuje plných 40 % polynenasycených mastných kyselin v mozku a 60 % v sítnici oka. Ve světle tohoto zjištění jistě není překvapením, že kojenci, které krmili mlékem obohaceným o DHA, měli lepší zrak než kojenci, kteří ji ve stravě obsaženou neměli.

Omega-3 konzumované v těhotenství podle všeho podporují u dítěte vyšší inteligenci, lepší komunikaci a společenské dovednosti, méně problémové chování, snížení rizika opožděného vývoje, stejně jako rizika výskytu ADHD, autismu a mozkové obrny. Několik studií spojuje vyšší příjem omega-3 i se sníženým mentálním poklesem souvisejícím s věkem a sníženým rizikem Alzheimerovy nemoci.

3. Snižují příznaky metabolického syndromu
Metabolický syndrom je soubor několika rizikových zdravotních anamnéz. Zahrnuje obezitu, způsobenou velkým množstvím viscerálního tuku, vysoký krevní tlak, zvýšený cukr nebo přímo cukrovku, vysoké hladiny triglyceridů, a naopak nízké hladiny dobrého HDL cholesterolu. Zároveň zvyšuje riziko mnoha dalších onemocnění, jako jsou choroby srdce. Omega-3 MK mohou u jedinců trpících metabolickým syndromem zlepšit inzulinovou rezistenci a ochránit je před zánětlivými a srdečními onemocněními.

tip redakce ▾
 
Img

Chronický zánět v těle škodí zdraví a možná ho máte i vy. Jak se ho zbavit pomocí stravy?

Zánět je přirozený proces, který pomáhá tělu léčit a bránit se před poškozením. Pokud se ale stane chronickým, trvalým a rozsáhlým, začíná škodit. Může potom trvat týdny, měsíce nebo...

Dopřávejte si tučné mořské ryby, ořechy i řepkový olej
Nenasycené mastné kyseliny omega-3 – tedy ALA, EPA a DHA – jsou pro zachování optimálního zdraví velmi důležité. Protože je tělo neumí samo vyrobit, je nutné doplnit je stravou. Jaké potraviny tedy konzumovat?

ALA: chia, lněná, konopná semínka, řepkový olej, vlašské ořechy, dýňová semínka, řasy, fermentované sójové produkty
EPA a DHA: losos, tuňák, makrela, sleď, sardinky, očka
U ryb vždy dbejte na kvalitu a vybírejte raději ryby z volného lovu, které žijí přirozeně.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme hned několik typů rozinek, které se liší barvou, velikostí, ale...

Čtěte dál
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...
Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí...