Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort alias carrot cake
zdroj: Kristýna Rybovičová

Mrkvový dort je americký klasický dezert, který má mnoho podob. Je vláčný, voňavý, plný ořechů a mrkve. Díky sladkým jablkům tento recept neobsahuje téměř žádné sladidlo. Výborně chutná i samotný, bez krému.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 min
Doba pečení: 40 min
Označení: vegetariánské
Ingredience (dortová forma s průměrem 22 cm)

Na těsto

  • 130 g celozrnné špaldové mouky
  • 3 středně velké mrkve
  • 2 jablka
  • 50 g pekanových ořechů
  • 150 ml řepkového oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 2 lžičky zázvoru
  • špetka soli

Na krém

  • 250 g sýru Philadelphia
  • 140 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 1 lžička medu
  • šťáva z ½ citronu

Postup

  1. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Mrkev, jablka a zázvor oloupejte, očistěte a nastrouhejte vše na hrubém struhadle. Ořechy nasekejte nahrubo.
  3. V hlubší míse smíchejte mouku, skořici, vanilku, prášek do pečiva a jedlou sodu.
  4. V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem a špetkou soli. Směs postupně smíchejte se suchými ingrediencemi. Poté přidejte mrkev, jablka, ořechy a zázvor. Vymíchejte kompaktní těsto, které vlijte do připravené formy a pečte zhruba 40 minut. Korpus před vyndáním překontrolujte špejlí.
  5. Během chladnutí si připravte krém. Vyšlehejte společně sýr, jogurt, med, vanilku a šťávu z citronu.
  6. Korpus podélně rozkrojte na dva stejné pláty. Spodní namažte 1/2 krému. Přiložte na něj druhý, na který naneste druhou polovinu krému. Nakrájejte na kousky a podávejte.

tip redakce ▾
 
Img

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti o jeho prospěšnosti a tím pádem přibývá příznivců...

Náš tip
Dort ozdobte kousky ořechů a čerstvou mrkví. Místo pekanových ořechů vyzkoušejte ořechy vlašské.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Falafel z červené řepy

Falafel z červené řepy

Sezónní zeleniny v zimě není mnoho, ale stále je z čeho vybírat. Falafel z červené řepy je výborný podávat například s pečenou sezónní zeleninou na oběd, či s menším salátem, jako lehkou svačinu. Červená...

Čtěte dál
Pomazánky z pečené mrkve a česneku

Pomazánky z pečené mrkve a česneku

V zimním období je výběr sezónní zeleniny omezený, ale stále je z čeho vybírat. K dispozici je pak z naší země zelenina uskladněná,...
Hustá cibulová polévka

Hustá cibulová polévka

Po procházce, lyžování či náročném dni v práci všechny potěší něco horkého a vydatného. Ochutnejte tuto hustou cibulovou polévku, která...
Kari z červené čočky

Kari z červené čočky

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem...
Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození....
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Novoroční čočkový salát

Novoroční čočkový salát

Přivítejte Nový rok tradičně čočkou. Dopřejte si tento lehký teplý čočkový salát, který můžete doplnit ztraceným vejcem. Černá čočka...
Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský...
Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Vyzkoušejte na vánoční stůl tyto nepečené bezlepkové kuličky. Základní směs můžete podle chuti obměňovat, podle libosti pak dozdobit....
Mrkvové taštičky s povidly

Mrkvové taštičky s povidly

Vánoční svátky se kvapem blíží a je nejvyšší čas na přípravu vánočního cukroví. Vyzkoušejte letos vedle tradičních receptů tento neobvyklý,...
V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

Posílit imunitu a ještě si u toho pochutnat. To vše a mnohem více dokáže takřka kouzelný zázvor, který v chladném podzimu a ještě chladnější...
Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Zahřejte se po ránu a nastartujte den výbornou snídaní. Domácí rýžová kaše vám zajistí dostatek energie a pocit sytosti. Fantazii se...
Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablka, ořechy, skořice, kokos – úžasná kombinace a symbol podzimu i zimy. Vyzkoušejte tento rychlý a nutričně vyvážený koláč, kterým...
Rajčatová polévka s batáty

Rajčatová polévka s batáty

Dopřejte si jemnou, italskou rajčatovou polévku trochu jinak – netradičně zahuštěnou batáty (sladkými bramborami). Ty jsou zdrojem...