Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort alias carrot cake
zdroj: Kristýna Rybovičová

Mrkvový dort je americký klasický dezert, který má mnoho podob. Je vláčný, voňavý, plný ořechů a mrkve. Díky sladkým jablkům tento recept neobsahuje téměř žádné sladidlo. Výborně chutná i samotný, bez krému.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 min
Doba pečení: 40 min
Označení: vegetariánské
Ingredience (dortová forma s průměrem 22 cm)

Na těsto

  • 130 g celozrnné špaldové mouky
  • 3 středně velké mrkve
  • 2 jablka
  • 50 g pekanových ořechů
  • 150 ml řepkového oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 2 lžičky zázvoru
  • špetka soli

Na krém

  • 250 g sýru Philadelphia
  • 140 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 1 lžička medu
  • šťáva z ½ citronu

Postup

  1. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Mrkev, jablka a zázvor oloupejte, očistěte a nastrouhejte vše na hrubém struhadle. Ořechy nasekejte nahrubo.
  3. V hlubší míse smíchejte mouku, skořici, vanilku, prášek do pečiva a jedlou sodu.
  4. V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem a špetkou soli. Směs postupně smíchejte se suchými ingrediencemi. Poté přidejte mrkev, jablka, ořechy a zázvor. Vymíchejte kompaktní těsto, které vlijte do připravené formy a pečte zhruba 40 minut. Korpus před vyndáním překontrolujte špejlí.
  5. Během chladnutí si připravte krém. Vyšlehejte společně sýr, jogurt, med, vanilku a šťávu z citronu.
  6. Korpus podélně rozkrojte na dva stejné pláty. Spodní namažte 1/2 krému. Přiložte na něj druhý, na který naneste druhou polovinu krému. Nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Dort ozdobte kousky ořechů a čerstvou mrkví. Místo pekanových ořechů vyzkoušejte ořechy vlašské.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!