Mrkvový dort je americký klasický dezert, který má mnoho podob. Je vláčný, voňavý, plný ořechů a mrkve. Díky sladkým jablkům tento recept neobsahuje téměř žádné sladidlo. Výborně chutná i samotný, bez krému.
Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 30 min
Doba pečení: 40 min
Označení: vegetariánské
Ingredience (dortová forma s průměrem 22 cm)
Na těsto
- 130 g celozrnné špaldové mouky
- 3 středně velké mrkve
- 2 jablka
- 50 g pekanových ořechů
- 150 ml řepkového oleje
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 lžička sušené vanilky
- 2 lžičky zázvoru
- špetka soli
Na krém
- 250 g sýru Philadelphia
- 140 g řeckého jogurtu
- 1 lžička sušené vanilky
- 1 lžička medu
- šťáva z ½ citronu
Postup
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Mrkev, jablka a zázvor oloupejte, očistěte a nastrouhejte vše na hrubém struhadle. Ořechy nasekejte nahrubo.
- V hlubší míse smíchejte mouku, skořici, vanilku, prášek do pečiva a jedlou sodu.
- V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem a špetkou soli. Směs postupně smíchejte se suchými ingrediencemi. Poté přidejte mrkev, jablka, ořechy a zázvor. Vymíchejte kompaktní těsto, které vlijte do připravené formy a pečte zhruba 40 minut. Korpus před vyndáním překontrolujte špejlí.
- Během chladnutí si připravte krém. Vyšlehejte společně sýr, jogurt, med, vanilku a šťávu z citronu.
- Korpus podélně rozkrojte na dva stejné pláty. Spodní namažte 1/2 krému. Přiložte na něj druhý, na který naneste druhou polovinu krému. Nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Dort ozdobte kousky ořechů a čerstvou mrkví. Místo pekanových ořechů vyzkoušejte ořechy vlašské.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.