Sezónní zeleniny v zimě není mnoho, ale stále je z čeho vybírat. Falafel z červené řepy je výborný podávat například s pečenou sezónní zeleninou na oběd, či s menším salátem, jako lehkou svačinu. Červená řepa má navíc spoustu pozitivních účinků na lidský organismus. Je plná vitamínů skupiny B a C. Z minerálů pak obsahuje vápník, sodík, draslík a železo.
Porce: 15 kuliček
Doba přípravy: 50 min
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience
- 1 větší červená řepa
- 50 g cizrny
- 1 střední červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce chia semínek
- 3 lžíce pohankové mouky
- 2 lžičky sušeného oregana
- ½ lžičky římského kmínu
- sůl, pepř
- sezamové semínko
Postup
- Cizrnu přes noc namočte do vody a poté sceďte. Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kousky.
- Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Ke lžíci chia semínek přidejte cca 40 ml vody, nechte odstát a nabobtnat. Směs bude sloužit místo vejce.
- Ve vyšší míse smíchejte cizrnu, červenou řepu, cibuli, česnek, oregano, sůl, pepř a římský kmín. Vše tyčovým mixérem zmixujte do hladké konzistence. Přidejte chia semínka, mouku a vše důkladně promíchejte.
- Poté tvořte ze směsi menší kuličky. Dejte je na plech, posypte sezamovým semínkem, pečte zhruba 20 minut a pak podávejte.
Náš tip
Falafel podávejte s čerstvým salátem, zálivkou vinaigrette či jogurtovo-bylinkovým dipem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.