Falafel z červené řepy

Falafel z červené řepy
zdroj: Kristýna Rybovičová

Sezónní zeleniny v zimě není mnoho, ale stále je z čeho vybírat. Falafel z červené řepy je výborný podávat například s pečenou sezónní zeleninou na oběd, či s menším salátem, jako lehkou svačinu. Červená řepa má navíc spoustu pozitivních účinků na lidský organismus. Je plná vitamínů skupiny B a C. Z minerálů pak obsahuje vápník, sodík, draslík a železo.

Porce: 15 kuliček
Doba přípravy: 50 min
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 1 větší červená řepa
  • 50 g cizrny
  • 1 střední červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce pohankové mouky
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • ½ lžičky římského kmínu
  • sůl, pepř
  • sezamové semínko

Postup

  1. Cizrnu přes noc namočte do vody a poté sceďte. Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kousky.
  2. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  3. Ke lžíci chia semínek přidejte cca 40 ml vody, nechte odstát a nabobtnat. Směs bude sloužit místo vejce.
  4. Ve vyšší míse smíchejte cizrnu, červenou řepu, cibuli, česnek, oregano, sůl, pepř a římský kmín. Vše tyčovým mixérem zmixujte do hladké konzistence. Přidejte chia semínka, mouku a vše důkladně promíchejte.
  5. Poté tvořte ze směsi menší kuličky. Dejte je na plech, posypte sezamovým semínkem, pečte zhruba 20 minut a pak podávejte.

Náš tip
Falafel podávejte s čerstvým salátem, zálivkou vinaigrette či jogurtovo-bylinkovým dipem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.