Falafel z červené řepy

Falafel z červené řepy
zdroj: Kristýna Rybovičová

Sezónní zeleniny v zimě není mnoho, ale stále je z čeho vybírat. Falafel z červené řepy je výborný podávat například s pečenou sezónní zeleninou na oběd, či s menším salátem, jako lehkou svačinu. Červená řepa má navíc spoustu pozitivních účinků na lidský organismus. Je plná vitamínů skupiny B a C. Z minerálů pak obsahuje vápník, sodík, draslík a železo.

Porce: 15 kuliček
Doba přípravy: 50 min
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 1 větší červená řepa
  • 50 g cizrny
  • 1 střední červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce pohankové mouky
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • ½ lžičky římského kmínu
  • sůl, pepř
  • sezamové semínko

Postup

  1. Cizrnu přes noc namočte do vody a poté sceďte. Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kousky.
  2. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  3. Ke lžíci chia semínek přidejte cca 40 ml vody, nechte odstát a nabobtnat. Směs bude sloužit místo vejce.
  4. Ve vyšší míse smíchejte cizrnu, červenou řepu, cibuli, česnek, oregano, sůl, pepř a římský kmín. Vše tyčovým mixérem zmixujte do hladké konzistence. Přidejte chia semínka, mouku a vše důkladně promíchejte.
  5. Poté tvořte ze směsi menší kuličky. Dejte je na plech, posypte sezamovým semínkem, pečte zhruba 20 minut a pak podávejte.

Náš tip
Falafel podávejte s čerstvým salátem, zálivkou vinaigrette či jogurtovo-bylinkovým dipem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!