Zdravý zrak není jen o mrkvi. Další potraviny pro zdravé oči

Zdravý zrak není jen o mrkvi. Další potraviny pro zdravé oči
zdroj: Adobe Stock

Podle četných výzkumů si můžete oči v perfektním stavu udržet nejen pravidelnými kontrolami u obvodního či očního lékaře, ale také dostatečnou konzumací karotenoidů. Ty údajně dokáží váš zrak chránit před poškozujícími účinky modrého světla a snížit riziko vzniku makulární degenerace v pozdějším věku.

Modré světlo vyzařují obrazovky televizí a telefonů a podle všeho nenávratně poškozuje lidské zdraví a zhoršuje spánek. Makulární degenerace je jedno z nejzávažnějších onemocnění sítnice objevující se u starších lidí. Před obojím podle studií dokáží chránit karotenoidy. Jedná se o pigmenty, které dodávají ovoci a zelenině živé a zářivé barvy červených, oranžových, žlutých a zelených tónů.

Karotenoidy chrání sítnici před degenerací
Makula je nejcitlivější část sítnice. Vykazuje nejvyšší koncentraci fotoreceptorů a vytváří nejostřejší vidění. Je také zodpovědná za schopnost vnímat barvy. Pigment v makule je tvořen právě třemi karotenoidy, a to luteinem, zeaxantinem a meso-zeaxantinem. Chrání tak miliony fotoreceptorových buněk umístěných v této titěrné oblasti centrální sítnice. Nazývají se makulárním pigmentem a snižují oxidační stres, jejž sítnici způsobuje zejména vysokoenergetické modré světlo, o němž se předpokládá, že přispívá k rozvoji makulární degenerace. To vše díky jeho antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.

Makulární pigment funguje proti modrému světlu jako štít
Jiná světla se v očích rozptylují snadněji než světlo modré, které je charakteristické kratšími vlnovými délkami. Ty způsobují oslnění a snižují citlivost kontrastu i zrakovou ostrost. Makulární pigment se stará o selektivní odfiltrování viditelného modrého světla, které je zodpovědné za obrazovou degeneraci, a zajišťuje tak ostřejší vidění.

Nacpěte se zeleninou
Pokud tedy chcete, aby organismus mohl využívat výhod, které mu přinášejí pigmenty v podobě karotenoidů, měli byste je pravidelně přijímat ve stravě. Bohaté jsou na ně, jak již bylo naznačeno, některé druhy zeleniny. Ty vynikají zejména zvýšenou koncentrací luteinu a zeaxantinu. Jedná se zejména o špenát, kadeřávek, kapustu, zelený hrášek a zelené listové saláty. Co se týče živočišných produktů, tak lutein a zeaxantin najdete také ve vejcích, meso-zeaxantin, který je produkován především metabolismem luteinu, pak v kůži pstruhů, sardinek a lososů.

tip redakce ▾
 
Img

Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?

Zdravé stravování podporuje všechny v těle fungující systémy. Ani oči nejsou výjimkou. I ony totiž potřebují vitamíny a minerály, které snižují riziko potencionálních potíží a chrání...

Pro zdravé oči i skvělé sportovní výkony
Karotenoidy v těle působí jako antioxidanty a chrání buňky před nebezpečným působením škodlivých volných radikálů. Ty se v těle produkují během fyzické aktivity, ve stresu, při zánětu, působením slunečního UV záření, vlivem znečištění a kouření. Ohrožují správné fungování metabolismu. Kromě toho, že se jejich hromadění může negativně podepsat na sportovním výkonu, může také poškodit DNA, tuky i bílkoviny. Může negativně ovlivnit i celkové regenerační schopnosti organismu. Pokud tedy chcete zlepšit zrak a uchránit tělo před volnými radikály, nezanedbávejte pravidelnou konzumaci přírodních karotenoidů.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?

V posledních letech stále přibývá množství lidí se zdravotními problémy, které se nějakým způsobem dotýkají mléka a mléčných výrobků. Potravinové alergie a intolerance jsou něco, co jsme dříve skoro neznali....

Čtěte dál
Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?

Jak přirozeně snížit hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi?

Hladina cholesterolu v krvi se pojí se zdravím srdce. Proto je důležité držet ji v normě. Co dělat, když její výše vystoupá nad doporučené...
Meziobratlové ploténky umí pořádně potrápit. Co se stane při výhřezu?

Meziobratlové ploténky umí pořádně potrápit. Co se stane při výhřezu?

Ploténky působí jako pružné podpory jednotlivých obratlů, které poskytují stabilitu a umožňují páteři jako celku relativně široký rozsah...
Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr

Pozor na sladidla na bázi fruktózy – mnohdy jsou horší, než klasický cukr

Snažíte se omezit cukr ve stravě a řešíte to výběrem různých alternativních sladidel s menším množstvím kalorií? Nebo máte doporučeno,...
Konopí, marihuana, léčivé konopí: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Konopí, marihuana, léčivé konopí: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Není konopí jako konopí. Nejedná se pouze o drogu s halucinogenními účinky, ale také o lék, který dokáže pomoci i v případech, kdy...
Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte

Největší mýty o trávení, kterým možná také věříte

Chodíte raději spát s prázdným žaludkem? Věříte, že abyste tělo očistili od všemožných škodlivin, potřebujete pořádně protáhnout střeva?...
Jaká dávka kofeinu je bezpečná a jak poznáme, že jsme se už předávkovali?

Jaká dávka kofeinu je bezpečná a jak poznáme, že jsme se už předávkovali?

Kofein. Známý stimulant nacházející se v různých potravinách, nápojích a dalších produktech. Technicky vzato je to droga, která půjčuje...
Zhoršuje se vám s postupujícím věkem paměť? Pak vám pomohou tyto doplňky stravy

Zhoršuje se vám s postupujícím věkem paměť? Pak vám pomohou tyto doplňky stravy

Kód dlouhověkosti představuje pro vědce dosud nerozluštěnou záhadu. Ačkoliv důsledné cvičení, kvalitní strava a spánek, mohou účinky...
Alergické rýmy letos přichází dříve – lze se jim nějak bránit?

Alergické rýmy letos přichází dříve – lze se jim nějak bránit?

Rýma, škrábání v krku, pálení očí a zhoršené dýchání může být na jaře signálem nikoli nachlazení, ale pylové alergie. Takto postižení...
Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě

Epidemie nadbytku soli v jídelníčku – snižte její množství, než bude pozdě

Sůl se nachází téměř ve všem, co jíme a pijeme. Když je jí moc, může se podílet na řadě onemocnění. Totéž ale platí, když je jí málo....
Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách

Hlídáte si příjem cukru? Pak si dejte pozor na maltodextrin ve zpracovaných potravinách

Maltodextrin je jedna ze seznamu položek, s nimiž se na etiketách a zadních stranách obalů potravin potkáváte poměrně často. Jedná...
Co je SIBO? A může toto onemocnění střev ohrozit i vás?

Co je SIBO? A může toto onemocnění střev ohrozit i vás?

SIBO je méně známý a také méně rozšířený zdravotní problém týkající se střev, který se velmi špatně diagnostikuje. Pokud máte problémy...
Pokud jste nadmíru citliví a empatičtí, možná trpíte hypersenzitivitou. Poznáváte se?

Pokud jste nadmíru citliví a empatičtí, možná trpíte hypersenzitivitou. Poznáváte se?

Hypersenzitivita je nemoc, která svého nositele činí vnímavějším k pocitům sebe sama i všech okolo. Jedná se o velmi hodné jedince,...
Jak se stravovat po infarktu? Inspiraci hledejte u jižních národů

Jak se stravovat po infarktu? Inspiraci hledejte u jižních národů

Všichni lékaři se shodují na tom, že zdraví kardiovaskulárního systému závisí mimo jiné významnou měrou také na zdravé a vyvážené stravě....