Podle četných výzkumů si můžete oči v perfektním stavu udržet nejen pravidelnými kontrolami u obvodního či očního lékaře, ale také dostatečnou konzumací karotenoidů. Ty údajně dokáží váš zrak chránit před poškozujícími účinky modrého světla a snížit riziko vzniku makulární degenerace v pozdějším věku.
Modré světlo vyzařují obrazovky televizí a telefonů a podle všeho nenávratně poškozuje lidské zdraví a zhoršuje spánek. Makulární degenerace je jedno z nejzávažnějších onemocnění sítnice objevující se u starších lidí. Před obojím podle studií dokáží chránit karotenoidy. Jedná se o pigmenty, které dodávají ovoci a zelenině živé a zářivé barvy červených, oranžových, žlutých a zelených tónů.
Karotenoidy chrání sítnici před degenerací
Makula je nejcitlivější část sítnice. Vykazuje nejvyšší koncentraci fotoreceptorů a vytváří nejostřejší vidění. Je také zodpovědná za schopnost vnímat barvy. Pigment v makule je tvořen právě třemi karotenoidy, a to luteinem, zeaxantinem a meso-zeaxantinem. Chrání tak miliony fotoreceptorových buněk umístěných v této titěrné oblasti centrální sítnice. Nazývají se makulárním pigmentem a snižují oxidační stres, jejž sítnici způsobuje zejména vysokoenergetické modré světlo, o němž se předpokládá, že přispívá k rozvoji makulární degenerace. To vše díky jeho antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.
Makulární pigment funguje proti modrému světlu jako štít
Jiná světla se v očích rozptylují snadněji než světlo modré, které je charakteristické kratšími vlnovými délkami. Ty způsobují oslnění a snižují citlivost kontrastu i zrakovou ostrost. Makulární pigment se stará o selektivní odfiltrování viditelného modrého světla, které je zodpovědné za obrazovou degeneraci, a zajišťuje tak ostřejší vidění.
Nacpěte se zeleninou
Pokud tedy chcete, aby organismus mohl využívat výhod, které mu přinášejí pigmenty v podobě karotenoidů, měli byste je pravidelně přijímat ve stravě. Bohaté jsou na ně, jak již bylo naznačeno, některé druhy zeleniny. Ty vynikají zejména zvýšenou koncentrací luteinu a zeaxantinu. Jedná se zejména o špenát, kadeřávek, kapustu, zelený hrášek a zelené listové saláty. Co se týče živočišných produktů, tak lutein a zeaxantin najdete také ve vejcích, meso-zeaxantin, který je produkován především metabolismem luteinu, pak v kůži pstruhů, sardinek a lososů.
Pro zdravé oči i skvělé sportovní výkony
Karotenoidy v těle působí jako antioxidanty a chrání buňky před nebezpečným působením škodlivých volných radikálů. Ty se v těle produkují během fyzické aktivity, ve stresu, při zánětu, působením slunečního UV záření, vlivem znečištění a kouření. Ohrožují správné fungování metabolismu. Kromě toho, že se jejich hromadění může negativně podepsat na sportovním výkonu, může také poškodit DNA, tuky i bílkoviny. Může negativně ovlivnit i celkové regenerační schopnosti organismu. Pokud tedy chcete zlepšit zrak a uchránit tělo před volnými radikály, nezanedbávejte pravidelnou konzumaci přírodních karotenoidů.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku
Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou ještě chystáte? Zde je několik jednoduchých tipů, díky nimž budete moci...
Čtěte dál