Vafle s lesním ovocem

Vafle s lesním ovocem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Nemůže se již dočkat teplého letního období? Připomeňte si ho sladkou snídaní s vůní lesního ovoce. Spojení medu, borůvek, ostružin a malin vafle příjemně osladí. Borůvky patří navíc mezi nejcennější ovoce, které nám roste přímo za humny. Mají vysoký obsah antioxidantů, obsahují betakaroten, vitamíny A, B, C, draslík, hořčík a železo.

Porce: 4
Doba přípravy: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience

Na těsto

  • 110 g špaldové mouky
  • 150 ml mléka / rostlinné alternativy
  • 1 vejce
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • špetka soli
  • ½ lžičky prášky do pečiva bez fosfátů
  • kokosový olej (na vytření formy)

Na náplň

  • 250 g řeckého jogurtu
  • 200 g mraženého lesního ovoce
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžičky chia semínek
  • 1 lžíce kakaa
  • 30 g mandlí

Postup

  1. V míse smíchejte prášek do pečiva, mouku a vanilku.
  2. Ve vyšší nádobě rozmíchejte mléko s vejcem, medem a špetkou soli. Postupně přidávejte suché ingredience. Vyšlehejte vláčné těsto a nechte ho odpočívat cca 15 minut.
  3. Rozehřejte vaflovač, plotýnky potřete kokosovým olejem. Vlijte na nej těsto a pečte vafle do zlatova.
  4. Mezitím si připravte náplň. V menším hrnci smíchejte ovoce s medem. Přiveďte ho k varu, nechte ho vařit cca 2 minuty a odstavte. Smíchejte jogurt, kakao a chia semínka. Vše promíchejte. Mandle nasekejte nadrobno.
  5. Opečené vafle ozdobte krémem, ovocem a ořechy, podávejte.

tip redakce ▾
 
Img

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky. Jak se liší od klasického droždí? A lze ho použít...

Náš tip
Vafle můžete různě obměňovat. Místo špaldové mouky vyzkoušejte například mouku pohankovou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Quiche s medvědím česnekem

Quiche s medvědím česnekem

Sezóna medvědího česneku je v plném proudu. Udělejte si procházku a zajděte si pro něj do lesa. Je to jedna z prvních jarních bylin, která má zajímavý obsah vitamínu C, železa či antibakteriálně působícího...

Čtěte dál
Chia puding s nádechem exotiky

Chia puding s nádechem exotiky

Chia puding je lehký, jednoduchý a rychlý dezert, který můžete vyzkoušet i na snídani. Díky spojení kokosu a ovoce dostává puding exotický...
Nakládaná kořenová zelenina

Nakládaná kořenová zelenina

Uskladněné zeleniny je ještě stále dost a takto naložená se skvěle hodí jako doplněk k nejrůznějším hlavním jídlům či samostatná jako...
Falafel z červené řepy

Falafel z červené řepy

Sezónní zeleniny v zimě není mnoho, ale stále je z čeho vybírat. Falafel z červené řepy je výborný podávat například s pečenou sezónní...
Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort je americký klasický dezert, který má mnoho podob. Je vláčný, voňavý, plný ořechů a mrkve. Díky sladkým jablkům tento...
Pomazánky z pečené mrkve a česneku

Pomazánky z pečené mrkve a česneku

V zimním období je výběr sezónní zeleniny omezený, ale stále je z čeho vybírat. K dispozici je pak z naší země zelenina uskladněná,...
Hustá cibulová polévka

Hustá cibulová polévka

Po procházce, lyžování či náročném dni v práci všechny potěší něco horkého a vydatného. Ochutnejte tuto hustou cibulovou polévku, která...
Ovesno-ořechové sušenky s pohankou

Ovesno-ořechové sušenky s pohankou

Domácí ovesné sušenky ocení aktivní sportovci, děti i pracující maminky a to doma, na cestách, ale i za pochodu. Recept můžete jakkoliv...
Kari z červené čočky

Kari z červené čočky

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem...
Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození....
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Novoroční čočkový salát

Novoroční čočkový salát

Přivítejte Nový rok tradičně čočkou. Dopřejte si tento lehký teplý čočkový salát, který můžete doplnit ztraceným vejcem. Černá čočka...
Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský...
Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Vyzkoušejte na vánoční stůl tyto nepečené bezlepkové kuličky. Základní směs můžete podle chuti obměňovat, podle libosti pak dozdobit....