Vafle s lesním ovocem

Vafle s lesním ovocem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Nemůže se již dočkat teplého letního období? Připomeňte si ho sladkou snídaní s vůní lesního ovoce. Spojení medu, borůvek, ostružin a malin vafle příjemně osladí. Borůvky patří navíc mezi nejcennější ovoce, které nám roste přímo za humny. Mají vysoký obsah antioxidantů, obsahují betakaroten, vitamíny A, B, C, draslík, hořčík a železo.

Porce: 4
Doba přípravy: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience

Na těsto

  • 110 g špaldové mouky
  • 150 ml mléka / rostlinné alternativy
  • 1 vejce
  • ½ lžičky sušené vanilky
  • špetka soli
  • ½ lžičky prášky do pečiva bez fosfátů
  • kokosový olej (na vytření formy)

Na náplň

  • 250 g řeckého jogurtu
  • 200 g mraženého lesního ovoce
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžičky chia semínek
  • 1 lžíce kakaa
  • 30 g mandlí

Postup

  1. V míse smíchejte prášek do pečiva, mouku a vanilku.
  2. Ve vyšší nádobě rozmíchejte mléko s vejcem, medem a špetkou soli. Postupně přidávejte suché ingredience. Vyšlehejte vláčné těsto a nechte ho odpočívat cca 15 minut.
  3. Rozehřejte vaflovač, plotýnky potřete kokosovým olejem. Vlijte na nej těsto a pečte vafle do zlatova.
  4. Mezitím si připravte náplň. V menším hrnci smíchejte ovoce s medem. Přiveďte ho k varu, nechte ho vařit cca 2 minuty a odstavte. Smíchejte jogurt, kakao a chia semínka. Vše promíchejte. Mandle nasekejte nadrobno.
  5. Opečené vafle ozdobte krémem, ovocem a ořechy, podávejte.

Náš tip
Vafle můžete různě obměňovat. Místo špaldové mouky vyzkoušejte například mouku pohankovou.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.