Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete
zdroj: Pixabay

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná? Dobrá zpráva je, že existuje několik skvělých alternativ, které se kávě co do chuti a účinků směle vyrovnají.

O účincích kofeinu a možnosti/riziku předávkování jsme už psali stejně jako o tom, že někteří jedinci mohou být na kofein více citliví než jiní a takovým káva, ačkoliv jim skutečně chutná, opravdu nemusí dělat dobře. Pro někoho je zkrátka okolo 80 mg kofeinu, což je přibližně dávka odpovídající jedné kávě, nad limit a může způsobit nervozitu, zažívací potíže a bolesti hlavy. Pro všechny, kteří tímto trpí, stejně jako pro ty, kteří nemohou přes srdce přenést hořkou chuť kávy, a přesto si chtějí dopřát ranní nápoj, který je nakopne a nastartuje, je zde těchto 5 skvělých kávových alternativ. Vyzkoušejte je a nebudete litovat.

Káva z čekanky
Stejně jako kávová zrna, i kořen čekanky lze pražit, mlít nebo vařit a vytvořit tak lahodný horký nápoj, chutí velmi podobný kávě, jen s absencí kofeinu. Čekanková káva je bohatým zdrojem inulinu, rozpustné vlákniny pomáhající trávení a podporující zdraví střev podněcováním růstu přátelských bakterií. Citlivým lidem může ale inulin způsobit trávicí obtíže a nadýmání. Kromě toho káva z čekanky může stimulovat žlučník k vyšší produkci žluči, což může být přínosem pro trávení tuků. Těhotné a kojící ženy by se popíjení čekankové kávy měly raději vyhnout.

Houbová káva
Na první poslech to může znít divně, pravdou ale je, že káva z houby Reishi neboli Ganodermy je skutečně výtečná. Chuťově podobná, s obsahem kofeinu, který ale díky houbové složce nezakyseluje organismus, což smývá řadu nepříjemných vedlejších účinků konzumace kofeinu, jako je třeba pálení žáhy nebo zažívací potíže. Reishi je již od nepaměti používaná v tradiční čínské medicíně pro své léčebné účinky na celý organismus. Houbovou kávu najdete ve specializovaných obchodech se zdravou výživou. Skvěle chutná v kombinaci s rostlinnou sójovou či kokosovou sypkou smetánkou.

Chai
Tento uklidňující nápoj pocházející z Indie se připravuje z černého čaje, mléka a různých druhů koření jako je skořice, zázvor nebo kardamom. Kávě se podobá jak hladkou a krémovou strukturou, tak obsahem theinu, kofeinu v čaji. Chai si vás získá lahodnou chutí i konzistencí a zachutná vám tak, že si při jeho popíjení ráno na kávu možná ani nevzpomenete. Díky mléku (můžete použít i rostlinné) navíc částečně zasytí a udělá dobře do žaludku.

Karobový prášek
Znám je především jako alternativa kakaa, lze jej ale s klidem užít i místo kávy. Karobový prášek, nazývaný také někdy Svatojánským chlebem, tak poslouží jako zdravá a velmi chutná pochutina, která, podobně jako káva, zažehná riziko energetického kolapsu, případně vyjedení té bonboniéry plné cukru, která čeká pro případ nouze zastrčená v tom nejzadnějším šuplíku. Dvě lžičky v šálku smíchejte s horkým mlékem (i rostlinným), nebo v poměru půl mléka, půl vody, lžičkou medu a skořicí. Spokojenost zaručena.

Matcha
Práškový zelený čaj zemité chuti. Na první otestování vás nemusí nadchnout, na ty další si jej ale zamilujete. Čaj matcha je plný antioxidantů (obsahuje jich přibližně 137x více než běžný zelený čaj), lze říci, že zrychluje metabolismus a díky látce epigalokatechin galát bojuje proti rakovině a škodlivým volným radikálům. Kromě toho všeho je bohatý i na vlákninu, chlorofyl, vitamín C, selen, chrom a zinek. Doslova elixír zdraví, který si místo ranní kávy můžete dopřát i s mlékem a lžičkou medu a kromě nastartování na nadcházející hodiny si tak i užít chvilku klidu a pochutnat si na lahodném a k tomu navíc i zdravém nápoji.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...