Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete
zdroj: Pixabay

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná? Dobrá zpráva je, že existuje několik skvělých alternativ, které se kávě co do chuti a účinků směle vyrovnají.

O účincích kofeinu a možnosti/riziku předávkování jsme už psali stejně jako o tom, že někteří jedinci mohou být na kofein více citliví než jiní a takovým káva, ačkoliv jim skutečně chutná, opravdu nemusí dělat dobře. Pro někoho je zkrátka okolo 80 mg kofeinu, což je přibližně dávka odpovídající jedné kávě, nad limit a může způsobit nervozitu, zažívací potíže a bolesti hlavy. Pro všechny, kteří tímto trpí, stejně jako pro ty, kteří nemohou přes srdce přenést hořkou chuť kávy, a přesto si chtějí dopřát ranní nápoj, který je nakopne a nastartuje, je zde těchto 5 skvělých kávových alternativ. Vyzkoušejte je a nebudete litovat.

Káva z čekanky
Stejně jako kávová zrna, i kořen čekanky lze pražit, mlít nebo vařit a vytvořit tak lahodný horký nápoj, chutí velmi podobný kávě, jen s absencí kofeinu. Čekanková káva je bohatým zdrojem inulinu, rozpustné vlákniny pomáhající trávení a podporující zdraví střev podněcováním růstu přátelských bakterií. Citlivým lidem může ale inulin způsobit trávicí obtíže a nadýmání. Kromě toho káva z čekanky může stimulovat žlučník k vyšší produkci žluči, což může být přínosem pro trávení tuků. Těhotné a kojící ženy by se popíjení čekankové kávy měly raději vyhnout.

Houbová káva
Na první poslech to může znít divně, pravdou ale je, že káva z houby Reishi neboli Ganodermy je skutečně výtečná. Chuťově podobná, s obsahem kofeinu, který ale díky houbové složce nezakyseluje organismus, což smývá řadu nepříjemných vedlejších účinků konzumace kofeinu, jako je třeba pálení žáhy nebo zažívací potíže. Reishi je již od nepaměti používaná v tradiční čínské medicíně pro své léčebné účinky na celý organismus. Houbovou kávu najdete ve specializovaných obchodech se zdravou výživou. Skvěle chutná v kombinaci s rostlinnou sójovou či kokosovou sypkou smetánkou.

Chai
Tento uklidňující nápoj pocházející z Indie se připravuje z černého čaje, mléka a různých druhů koření jako je skořice, zázvor nebo kardamom. Kávě se podobá jak hladkou a krémovou strukturou, tak obsahem theinu, kofeinu v čaji. Chai si vás získá lahodnou chutí i konzistencí a zachutná vám tak, že si při jeho popíjení ráno na kávu možná ani nevzpomenete. Díky mléku (můžete použít i rostlinné) navíc částečně zasytí a udělá dobře do žaludku.

Karobový prášek
Znám je především jako alternativa kakaa, lze jej ale s klidem užít i místo kávy. Karobový prášek, nazývaný také někdy Svatojánským chlebem, tak poslouží jako zdravá a velmi chutná pochutina, která, podobně jako káva, zažehná riziko energetického kolapsu, případně vyjedení té bonboniéry plné cukru, která čeká pro případ nouze zastrčená v tom nejzadnějším šuplíku. Dvě lžičky v šálku smíchejte s horkým mlékem (i rostlinným), nebo v poměru půl mléka, půl vody, lžičkou medu a skořicí. Spokojenost zaručena.

tip redakce ▾
 
Img

Jak kofein ovlivňuje hladinu cukru v krvi?

Řada lidí přijímá kofein ve velkém každý den – ať už z kávy, čaje, energetických nápojů nebo čokolády. Pro zdravé jedince to obvykle nepředstavuje nijak závažný problém. Pokud ale trpíte...

Matcha
Práškový zelený čaj zemité chuti. Na první otestování vás nemusí nadchnout, na ty další si jej ale zamilujete. Čaj matcha je plný antioxidantů (obsahuje jich přibližně 137x více než běžný zelený čaj), lze říci, že zrychluje metabolismus a díky látce epigalokatechin galát bojuje proti rakovině a škodlivým volným radikálům. Kromě toho všeho je bohatý i na vlákninu, chlorofyl, vitamín C, selen, chrom a zinek. Doslova elixír zdraví, který si místo ranní kávy můžete dopřát i s mlékem a lžičkou medu a kromě nastartování na nadcházející hodiny si tak i užít chvilku klidu a pochutnat si na lahodném a k tomu navíc i zdravém nápoji.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...
Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelený ječmen, chlorella a spirulina: Na co si dávat pozor u zelených potravin

Zelené superpotraviny jsou zdrojem široké škály vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Proto se v posledních...