Quiche s medvědím česnekem

Quiche s medvědím česnekem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Sezóna medvědího česneku je v plném proudu. Udělejte si procházku a zajděte si pro něj do lesa. Je to jedna z prvních jarních bylin, která má zajímavý obsah vitamínu C, železa či antibakteriálně působícího allicinu. Připravte z něj tento slaný koláč, doplňte jej salátem a dostanete vyvážený oběd či večeři.

Porce: 8 ks
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 35­–40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience

Na těsto

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 75 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

Na náplň

  • 200 ml polotučného mléka
  • 150 g kozího sýra
  • 50 g medvědího česneku
  • 2 vejce
  • 1 středně velká červené cibule
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 20 g piniových oříšků

Postup

  1. V hlubší míse smíchejte mouku, sůl a změklé máslo. Vytvořte drobenkovou strukturu. Přidejte 2 lžíce vody, vejce a vypracujte kompaktní těsto. To nechte 30 minut v chladu odpočívat.
  2. Mezitím si připravte náplň.  Cibuli s medvědím česnekem nakrájejte na plátky. Cibuli na oleji orestujte do zlatova. Poté přidejte česnek a odstavte.
  3. V mléce rozšlehejte vejce, kozí sýr, sůl a pepř. Vše promíchejte se směsí česneku a cibule.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte z něj cca 3 mm tlustý plát, který přeneste do formy na koláč. Lehce jej vytlačte do okrajů, dno propíchejte vidličkou a dejte předpéci na 15 minut.
  5. Na předpečený korpus vlijte připravenou směs, posypte jej piniovými ořechy a pečte zhruba dalších 20 minut.
  6. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.

Náš tip
Vyzkoušejte také pohankovou mouku. Získáte tak skvělý bezlepkový koláč.  

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokosové řezy s pudinkem a čokoládou

Kokosové řezy s pudinkem a čokoládou

Lehký kokosový krém doplněný kakaovým piškotem oslazeným banány je výborná kombinace dezertu. Řezy jsou voňavé, vláčné a snadno je doma připravíte.

Čtěte dál
Polévka z pečené mrkve s červenou čočkou

Polévka z pečené mrkve s červenou čočkou

Luštěniny, které jsou zdrojem bílkovin a mají vyšší podíl vlákniny, bychom měli pravidelně zařazovat do jídelníčku. Příprava červené...
Ovocný crumble

Ovocný crumble

Jak si zpříjemnit chladná, sychravá, podzimní rána? Sladkou snídaní v podobě zapečené misky plné ovoce, které máte rádi. Crumble můžete...

Videorozhovor