Sezóna medvědího česneku je v plném proudu. Udělejte si procházku a zajděte si pro něj do lesa. Je to jedna z prvních jarních bylin, která má zajímavý obsah vitamínu C, železa či antibakteriálně působícího allicinu. Připravte z něj tento slaný koláč, doplňte jej salátem a dostanete vyvážený oběd či večeři.
Porce: 8 ks
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 35–40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Na těsto
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 75 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
Na náplň
- 200 ml polotučného mléka
- 150 g kozího sýra
- 50 g medvědího česneku
- 2 vejce
- 1 středně velká červené cibule
- sůl, pepř
- 2 lžíce řepkového oleje
- 20 g piniových oříšků
Postup
- V hlubší míse smíchejte mouku, sůl a změklé máslo. Vytvořte drobenkovou strukturu. Přidejte 2 lžíce vody, vejce a vypracujte kompaktní těsto. To nechte 30 minut v chladu odpočívat.
- Mezitím si připravte náplň. Cibuli s medvědím česnekem nakrájejte na plátky. Cibuli na oleji orestujte do zlatova. Poté přidejte česnek a odstavte.
- V mléce rozšlehejte vejce, kozí sýr, sůl a pepř. Vše promíchejte se směsí česneku a cibule.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte z něj cca 3 mm tlustý plát, který přeneste do formy na koláč. Lehce jej vytlačte do okrajů, dno propíchejte vidličkou a dejte předpéci na 15 minut.
- Na předpečený korpus vlijte připravenou směs, posypte jej piniovými ořechy a pečte zhruba dalších 20 minut.
- Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte.
Náš tip
Vyzkoušejte také pohankovou mouku. Získáte tak skvělý bezlepkový koláč.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.