Zelený ječmen není jen usušená tráva. Jak vybrat kvalitní produkt?

Zelený ječmen není jen usušená tráva. Jak vybrat kvalitní produkt?
zdroj: Adobe Stock

I když se jedná o superpotravinu, která je nazývána elixírem mládí, podstata spočívá ve správném výběru produktu. Co si představit pod pojmem zelený ječmen? Proč je každý produkt jiný a jaká kritéria jsou důležitá pro výběr správného zeleného ječmenu?

Zelený ječmen je druh trávy, jejíž výhonky v sobě ukrývají značné množství vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin a enzymů, které mají blahodárný vliv na lidský organismus. Vzhledem k tomu, že se používají mladé výhonky, lze se setkat také s označením mladý ječmen.

Díky formě, v jaké se ječmen prodává, jde o potravinu a nápoj v jednom. Nejčastěji je k dostání jako prášek, který se rozmíchá ve vodě nebo v jiné tekutině. Avšak na trhu je nespočet různých produktů, které se v mnoha směrech liší. Kvalita produktu má samozřejmě i vliv na celkový výsledek užívání zeleného ječmene. Jaká jsou zásadní kritéria pro správný výběr?

Původ
Je třeba si dát pozor na to, odkud zelený ječmen pochází, byť může mít BIO certifikát, což sice znamená, že je bez pesticidů, ale pokud se jednalo o pěstování v oblasti se znečištěným vzduchem nebo vodou, vyjde to prakticky nastejno jako konvenčně pěstovaný zelený ječmen. Ideální a vhodné podmínky pro mladý ječmen nabízí horské podnebí s čistým ovzduším a díky drsnějšímu klima má v sobě navíc i koncentrovanější a vydatnější obsah živin, neboť musí vyrábět ochranné látky, aby se úspěšně ubránil nepříznivým vlivům. Vždy se tedy zaměřte na zemi a místo původu, odkud ječmen pochází.

Sušená šťáva či drcená varianta
Zelený ječmen se zpracovává dvěma způsoby. První metoda výroby spočívá v tom, že se lístečky ječmene usuší a poté rozdrtí na jemný prášek. Druhou metodou je, že dojde k vylisování a vznikne tak šťáva, která je následně usušena. Druhý výrobní postup je mnohem lepší, efektivnější a takto vyrobený doplněk je i mnohem kvalitnější. V tomto případě jsou živiny z mladého ječmene v mnohem koncentrovanější podobě. I co se týče chuti, tak druhá varianta nabízí výrazně lepší a lahodnější chuť než celý nadrcený ječmen.

Barva coby ukazatel kvality
Při výběru kvalitního produktu je třeba se orientovat i dle barvy. Výhodou je, že hned na první pohled nejlépe poznáte, zda se jedná o hodnotný produkt. Jestliže je ječmen nahnědlý nebo nažloutlý, pak samozřejmě nelze čekat valnou kvalitu. Zkrátka takový ječmen nebrat, nekupovat. Kvalitní zelený ječmen se vyznačuje sytě zelenou barvou, která je důkazem toho, že obsahuje náležité množství chlorofylu.

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...