Zelený ječmen není jen usušená tráva. Jak vybrat kvalitní produkt?

Zelený ječmen není jen usušená tráva. Jak vybrat kvalitní produkt?
zdroj: Adobe Stock

I když se jedná o superpotravinu, která je nazývána elixírem mládí, podstata spočívá ve správném výběru produktu. Co si představit pod pojmem zelený ječmen? Proč je každý produkt jiný a jaká kritéria jsou důležitá pro výběr správného zeleného ječmenu?

Zelený ječmen je druh trávy, jejíž výhonky v sobě ukrývají značné množství vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin a enzymů, které mají blahodárný vliv na lidský organismus. Vzhledem k tomu, že se používají mladé výhonky, lze se setkat také s označením mladý ječmen.

Díky formě, v jaké se ječmen prodává, jde o potravinu a nápoj v jednom. Nejčastěji je k dostání jako prášek, který se rozmíchá ve vodě nebo v jiné tekutině. Avšak na trhu je nespočet různých produktů, které se v mnoha směrech liší. Kvalita produktu má samozřejmě i vliv na celkový výsledek užívání zeleného ječmene. Jaká jsou zásadní kritéria pro správný výběr?

Původ
Je třeba si dát pozor na to, odkud zelený ječmen pochází, byť může mít BIO certifikát, což sice znamená, že je bez pesticidů, ale pokud se jednalo o pěstování v oblasti se znečištěným vzduchem nebo vodou, vyjde to prakticky nastejno jako konvenčně pěstovaný zelený ječmen. Ideální a vhodné podmínky pro mladý ječmen nabízí horské podnebí s čistým ovzduším a díky drsnějšímu klima má v sobě navíc i koncentrovanější a vydatnější obsah živin, neboť musí vyrábět ochranné látky, aby se úspěšně ubránil nepříznivým vlivům. Vždy se tedy zaměřte na zemi a místo původu, odkud ječmen pochází.

Sušená šťáva či drcená varianta
Zelený ječmen se zpracovává dvěma způsoby. První metoda výroby spočívá v tom, že se lístečky ječmene usuší a poté rozdrtí na jemný prášek. Druhou metodou je, že dojde k vylisování a vznikne tak šťáva, která je následně usušena. Druhý výrobní postup je mnohem lepší, efektivnější a takto vyrobený doplněk je i mnohem kvalitnější. V tomto případě jsou živiny z mladého ječmene v mnohem koncentrovanější podobě. I co se týče chuti, tak druhá varianta nabízí výrazně lepší a lahodnější chuť než celý nadrcený ječmen.

Barva coby ukazatel kvality
Při výběru kvalitního produktu je třeba se orientovat i dle barvy. Výhodou je, že hned na první pohled nejlépe poznáte, zda se jedná o hodnotný produkt. Jestliže je ječmen nahnědlý nebo nažloutlý, pak samozřejmě nelze čekat valnou kvalitu. Zkrátka takový ječmen nebrat, nekupovat. Kvalitní zelený ječmen se vyznačuje sytě zelenou barvou, která je důkazem toho, že obsahuje náležité množství chlorofylu.

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho zdraví prospěšných látek. Máme pro vás několik zajímavostí!

Čtěte dál
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných...
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...