Jarní salát s opečeným chřestem

Jarní salát s opečeným chřestem
zdroj: Kristýna Rybovičová

Jaro už se hlásí o slovo a začíná nabízet více voňavých, zajímavých bylin a sezonní zeleniny. Vyzkoušejte tento lehký zeleninový salát s opečeným chřestem. Chřest obsahuje zajímavé množství vitamínu C, E a kyselinu listovou. Podporuje také činnost ledvin. Ředkvičky jsou osvěžují a jsou zdrojem vlákniny.

Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.

Ingredience

  • 200 g římského salátu
  • 200 g polníčku
  • 7 větších ředkviček
  • 3 jarní cibulky
  • 75 g naklíčených mungo fazolí
  • 500 g zeleného chřestu
  • řepkový olej, (přepuštěné máslo)
  • sůl, pepř

Na zálivku

  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • pažitka, petržel
  • sůl, pepř

dýňová semínka

Postup

  1. Očistěte chřest, odkrojte konce a nakrájejte ho na špalíčky. Ve vyšší pánvi rozehřejte řepkový olej. Přidejte chřest, osolte, opepřete jej a několik minut restujte.
  2. Omyjte římský salát, polníček, ředkvičky, cibulku, naklíčené mungo fazole. Salát natrhejte na menší kusy, ředkvičky s cibulkou nakrájejte na plátky.
  3. Vše dejte do větší mísy, přidejte klíčky a opečený chřest.
  4. Ingredience na zálivku smíchejte v menší misce, přidejte ji k zelenině a vše důkladně promíchejte.
  5. Na talíř připravte hotový salát, ozdobte jej opečeným dýňovým semínkem a podávejte.

tip redakce ▾
 
Img

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách. Nevěřte však všemu, co se kde napíše. Pojďte se...

Náš tip
Vyzkoušejte různé druhy salátů jako např. ledový, baby špenát či rukolu.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Vafle s lesním ovocem

Vafle s lesním ovocem

Nemůže se již dočkat teplého letního období? Připomeňte si ho sladkou snídaní s vůní lesního ovoce. Spojení medu, borůvek, ostružin a malin vafle příjemně osladí. Borůvky patří navíc mezi nejcennější ovoce,...

Čtěte dál
Chia puding s nádechem exotiky

Chia puding s nádechem exotiky

Chia puding je lehký, jednoduchý a rychlý dezert, který můžete vyzkoušet i na snídani. Díky spojení kokosu a ovoce dostává puding exotický...
Nakládaná kořenová zelenina

Nakládaná kořenová zelenina

Uskladněné zeleniny je ještě stále dost a takto naložená se skvěle hodí jako doplněk k nejrůznějším hlavním jídlům či samostatná jako...
Falafel z červené řepy

Falafel z červené řepy

Sezónní zeleniny v zimě není mnoho, ale stále je z čeho vybírat. Falafel z červené řepy je výborný podávat například s pečenou sezónní...
Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort je americký klasický dezert, který má mnoho podob. Je vláčný, voňavý, plný ořechů a mrkve. Díky sladkým jablkům tento...
Pomazánky z pečené mrkve a česneku

Pomazánky z pečené mrkve a česneku

V zimním období je výběr sezónní zeleniny omezený, ale stále je z čeho vybírat. K dispozici je pak z naší země zelenina uskladněná,...
Hustá cibulová polévka

Hustá cibulová polévka

Po procházce, lyžování či náročném dni v práci všechny potěší něco horkého a vydatného. Ochutnejte tuto hustou cibulovou polévku, která...
Ovesno-ořechové sušenky s pohankou

Ovesno-ořechové sušenky s pohankou

Domácí ovesné sušenky ocení aktivní sportovci, děti i pracující maminky a to doma, na cestách, ale i za pochodu. Recept můžete jakkoliv...
Kari z červené čočky

Kari z červené čočky

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem...
Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození....
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Novoroční čočkový salát

Novoroční čočkový salát

Přivítejte Nový rok tradičně čočkou. Dopřejte si tento lehký teplý čočkový salát, který můžete doplnit ztraceným vejcem. Černá čočka...
Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský...
Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Vyzkoušejte na vánoční stůl tyto nepečené bezlepkové kuličky. Základní směs můžete podle chuti obměňovat, podle libosti pak dozdobit....