Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte
zdroj: Adobe Stock

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich zvedla mezi lidmi vlnu nesouhlasu? Jakým éčkům bychom se měli vyhýbat a jak si vůbec jejich konzumaci v praxi pohlídat?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Téma éčka v potravinách jsme rozebrali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Éčka v potravinách
Všudypřítomný tlak spotřebitelů, konkurence a cena nutí výrobce jednat, a to nejčastěji tak, že musí své výrobky vyrábět co nejatraktivnější, nejtrvanlivější, a hlavně tak, aby se finančně vyplatily. To s sebou často nese používání různých náhražek, konzervantů, barviv a jiných látek, které mají za úkol zlepšit vlastnosti výrobku.
I když je používání přídatných látek v potravinách přísně hlídáno legislativou, některá éčka jsou z hlediska své bezpečnosti více než kontroverzní. Na druhou stranu, některých éček se nemusíme bát – některá aditiva jsou pouhými vitamíny či přírodními extrakty z ovoce nebo zeleniny. Je ale jistě dobré mít základní představu o tom, co která čísla znamenají. Každá přídatná látka je označena písmenem E a trojmístným číselným kódem. Mezi nejběžnější skupiny aditiv patří barviva, konzervanty a antioxidanty.
V rámci svého stravování bychom se měli soustředit na to, abychom jedli co nejvíce přirozených potravin, které neobsahují velké množství aditiv a nejsou zatížené složitou technologií a nepřirozenými technologickými postupy. Přece jen jde často o látky, které jsou prostě navíc.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ovesné, ječné, pohankové,… Které vločky jsou nejlepší?

Ovesné, ječné, pohankové,… Které vločky jsou nejlepší?

Vločky jsou základem zdravého stravování. Někomu už možná toto spojení doslova leze na nervy, ale to nic nemění na tom, že jsou cestou k udržení fyzické i psychické pohody. Na trhu je k dostání přibližně...

Čtěte dál
Konzumace uzenin škodí zdraví. Jaké typy byste rozhodně neměli jíst?

Konzumace uzenin škodí zdraví. Jaké typy byste rozhodně neměli jíst?

Uzeniny představují pro náš národ neodmyslitelnou součást jídelníčku. Někteří se jim sice vyhýbají, ale velká část naší populace na...
Sezóna čajů začala. Umíte je pít správně?

Sezóna čajů začala. Umíte je pít správně?

Na podzim s postupným klesáním teplot jsme stále více zimomřiví. Čaje vás dokáží příjemně prohřát a dodat tělu přesně to, co zrovna...

Videorozhovor