Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich zvedla mezi lidmi vlnu nesouhlasu? Jakým éčkům bychom se měli vyhýbat a jak si vůbec jejich konzumaci v praxi pohlídat?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Téma éčka v potravinách jsme rozebrali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.
Éčka v potravinách
Všudypřítomný tlak spotřebitelů, konkurence a cena nutí výrobce jednat, a to nejčastěji tak, že musí své výrobky vyrábět co nejatraktivnější, nejtrvanlivější, a hlavně tak, aby se finančně vyplatily. To s sebou často nese používání různých náhražek, konzervantů, barviv a jiných látek, které mají za úkol zlepšit vlastnosti výrobku.
I když je používání přídatných látek v potravinách přísně hlídáno legislativou, některá éčka jsou z hlediska své bezpečnosti více než kontroverzní. Na druhou stranu, některých éček se nemusíme bát – některá aditiva jsou pouhými vitamíny či přírodními extrakty z ovoce nebo zeleniny. Je ale jistě dobré mít základní představu o tom, co která čísla znamenají. Každá přídatná látka je označena písmenem E a trojmístným číselným kódem. Mezi nejběžnější skupiny aditiv patří barviva, konzervanty a antioxidanty.
V rámci svého stravování bychom se měli soustředit na to, abychom jedli co nejvíce přirozených potravin, které neobsahují velké množství aditiv a nejsou zatížené složitou technologií a nepřirozenými technologickými postupy. Přece jen jde často o látky, které jsou prostě navíc.
Moderátorka: Zuzana Košařová
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?
Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...
Čtěte dál