Hráškový krém s uzeným tempehem a kešu

Hráškový krém s uzeným tempehem a kešu
zdroj: Kristýna Rybovičová

Na čerstvý hrášek si musíme ještě nějaký ten měsíc počkat, ale i z mraženého je krém výborný. Jemnou chuť hráškového krému doplní tempeh, který svou příjemně uzenou chutí polévku vyladí.

Porce: 4
Doba přípravy: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 600 g mraženého hrášku
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce přepuštěného másla (řepkového oleje)
  • 200 g uzeného tempehu
  • sůl, pepř
  • sušené chilli papričky

Na ozdobu

  • cibule
  • opražené kešu oříšky

Postup

  1. V hrnci rozehřejte lžíci přepuštěného másla (řepkového oleje).
  2. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, část odeberte na pozdější použití na ozdobu. Ke zbylé přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  3. Poté přidejte hrášek, sůl, pepř. Společně vše promíchejte, podlijte vývarem a nechte na mírném plameni vařit zhruba 25 minut.
  4. Jakmile je hrášek měkký, zmixujte polévku tyčovým mixérem do hladké konzistence a odstavte.
  5. Na pánvi opečte tempeh. Nahrubo nasekejte kešu ořechy, které poté nasucho opražte.
  6. Polévku dochuťte solí, pepřem a chilli papričkami.
  7. Podávejte ji ozdobenou opečenou cibulkou, tempehem a kešu ořechy.

Náš tip
Aby měl krém jemnější chuť, ozdobte jej na talíři lžící rostlinné smetany.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.