Hráškový krém s uzeným tempehem a kešu

Hráškový krém s uzeným tempehem a kešu
zdroj: Kristýna Rybovičová

Na čerstvý hrášek si musíme ještě nějaký ten měsíc počkat, ale i z mraženého je krém výborný. Jemnou chuť hráškového krému doplní tempeh, který svou příjemně uzenou chutí polévku vyladí.

Porce: 4
Doba přípravy: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 600 g mraženého hrášku
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce přepuštěného másla (řepkového oleje)
  • 200 g uzeného tempehu
  • sůl, pepř
  • sušené chilli papričky

Na ozdobu

  • cibule
  • opražené kešu oříšky

Postup

  1. V hrnci rozehřejte lžíci přepuštěného másla (řepkového oleje).
  2. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, část odeberte na pozdější použití na ozdobu. Ke zbylé přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  3. Poté přidejte hrášek, sůl, pepř. Společně vše promíchejte, podlijte vývarem a nechte na mírném plameni vařit zhruba 25 minut.
  4. Jakmile je hrášek měkký, zmixujte polévku tyčovým mixérem do hladké konzistence a odstavte.
  5. Na pánvi opečte tempeh. Nahrubo nasekejte kešu ořechy, které poté nasucho opražte.
  6. Polévku dochuťte solí, pepřem a chilli papričkami.
  7. Podávejte ji ozdobenou opečenou cibulkou, tempehem a kešu ořechy.

Náš tip
Aby měl krém jemnější chuť, ozdobte jej na talíři lžící rostlinné smetany.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!