Quinoa chlebíček se švestkami a jablky

Quinoa chlebíček se švestkami a jablky
zdroj: Kristýna Rybovičová

Bezlepkovou quinou nemusíte připravovat jen naslano. Sladká quinoa je výborná jak do kaší, tak také zapékaná. Chlebíček lze připravit s různým sezónním ovocem. Na podzim je pak chutný v kombinaci s jablky, švestkami a provoněný perníkovým kořením.

Porce: 12 plátků
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkový.

Ingredience (forma na biskupský chlebíček 27 x 13 cm)

  • 1 hrnek bílé quinoy
  • 400 ml mléka (kravské, rostlinné)
  • 1 lžíce medu
  • 2 větší jablka
  • 12 švestek
  • 1 vejce
  • 100 ml řepkového oleje
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 0,5 lžičky sušené vanilky
  • špetka soli

Postup

  1. Formu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Quinou propláchněte a uvařte v mléce se lžící medu. Nechte vychladnout.
  3. Jablka a švestky omyjte. Vykrojte jadřince, odstraňte pecky. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo. Švestky nakrájejte na plátky.
  4. Do větší mísy nastrouhejte jablka. Přidejte quinou, ořechy, vanilku, perníkové koření. Vše důkladně promíchejte.
  5. V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem a špetkou soli. Tekutou směs přidejte ke směsi quinoy a vymíchejte kompaktní těsto.
  6. Do připravené formy nalejte půlku těsta, přidejte ½ švestek a poté druhou polovinu těsta. Na povrch rovnoměrně rozprostřete zbylé plátky švestek.
  7. Dejte do trouby a pečte cca 45 minut.
  8. Chlebíček nechte vychladnout, nakrájejte na plátky a podávejte.

Náš tip
Jednotlivé plátky podávejte polité javorovým sirupem či potřené tvarohem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Velikonoční boží milosti

Velikonoční boží milosti

Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.

Čtěte dál
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Slaný závin se zelím a uzeným tofu

Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Šátečky s tvarohem a marmeládou

Šátečky s tvarohem a marmeládou

Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí

Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky s povidly a drobenkou

Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou

Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem

Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy

Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou

Pohanková polévka se zeleninou

Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink

Novoroční vitamínový drink

Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.