Bezlepkovou quinou nemusíte připravovat jen naslano. Sladká quinoa je výborná jak do kaší, tak také zapékaná. Chlebíček lze připravit s různým sezónním ovocem. Na podzim je pak chutný v kombinaci s jablky, švestkami a provoněný perníkovým kořením.
Porce: 12 plátků
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkový.
Ingredience (forma na biskupský chlebíček 27 x 13 cm)
- 1 hrnek bílé quinoy
- 400 ml mléka (kravské, rostlinné)
- 1 lžíce medu
- 2 větší jablka
- 12 švestek
- 1 vejce
- 100 ml řepkového oleje
- 50 g vlašských ořechů
- 2 lžičky perníkového koření
- 0,5 lžičky sušené vanilky
- špetka soli
Postup
- Formu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Quinou propláchněte a uvařte v mléce se lžící medu. Nechte vychladnout.
- Jablka a švestky omyjte. Vykrojte jadřince, odstraňte pecky. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo. Švestky nakrájejte na plátky.
- Do větší mísy nastrouhejte jablka. Přidejte quinou, ořechy, vanilku, perníkové koření. Vše důkladně promíchejte.
- V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem a špetkou soli. Tekutou směs přidejte ke směsi quinoy a vymíchejte kompaktní těsto.
- Do připravené formy nalejte půlku těsta, přidejte ½ švestek a poté druhou polovinu těsta. Na povrch rovnoměrně rozprostřete zbylé plátky švestek.
- Dejte do trouby a pečte cca 45 minut.
- Chlebíček nechte vychladnout, nakrájejte na plátky a podávejte.
Náš tip
Jednotlivé plátky podávejte polité javorovým sirupem či potřené tvarohem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.