Bezlepkovou quinou nemusíte připravovat jen naslano. Sladká quinoa je výborná jak do kaší, tak také zapékaná. Chlebíček lze připravit s různým sezónním ovocem. Na podzim je pak chutný v kombinaci s jablky, švestkami a provoněný perníkovým kořením.
Porce: 12 plátků
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkový.
Ingredience (forma na biskupský chlebíček 27 x 13 cm)
- 1 hrnek bílé quinoy
- 400 ml mléka (kravské, rostlinné)
- 1 lžíce medu
- 2 větší jablka
- 12 švestek
- 1 vejce
- 100 ml řepkového oleje
- 50 g vlašských ořechů
- 2 lžičky perníkového koření
- 0,5 lžičky sušené vanilky
- špetka soli
Postup
- Formu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Quinou propláchněte a uvařte v mléce se lžící medu. Nechte vychladnout.
- Jablka a švestky omyjte. Vykrojte jadřince, odstraňte pecky. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo. Švestky nakrájejte na plátky.
- Do větší mísy nastrouhejte jablka. Přidejte quinou, ořechy, vanilku, perníkové koření. Vše důkladně promíchejte.
- V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem a špetkou soli. Tekutou směs přidejte ke směsi quinoy a vymíchejte kompaktní těsto.
- Do připravené formy nalejte půlku těsta, přidejte ½ švestek a poté druhou polovinu těsta. Na povrch rovnoměrně rozprostřete zbylé plátky švestek.
- Dejte do trouby a pečte cca 45 minut.
- Chlebíček nechte vychladnout, nakrájejte na plátky a podávejte.
Náš tip
Jednotlivé plátky podávejte polité javorovým sirupem či potřené tvarohem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Perník s kaštanovým krémem
Jedlé kaštany jsou charakteristické především svou vůní, která se příjemně uvolňuje při pečení. Navozují tak krásnou předvánoční atmosféru. Mají nižší energetickou hodnotu a podíl tuků než ořechy, proto...
Čtěte dál
Chai latté
První adventní neděle je za námi a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Zpříjemněte si chladné dny s šálkem domácího voňavého nápoje...

Skořicová roláda s pomerančovým krémem
Lahodnou roládu tvoří skořicový korpus, který je doplněný krásně jemným smetanovým krémem s vůní a chutí pomeranče. Připravíte ho jen...