Quinoa chlebíček se švestkami a jablky

Quinoa chlebíček se švestkami a jablky
zdroj: Kristýna Rybovičová

Bezlepkovou quinou nemusíte připravovat jen naslano. Sladká quinoa je výborná jak do kaší, tak také zapékaná. Chlebíček lze připravit s různým sezónním ovocem. Na podzim je pak chutný v kombinaci s jablky, švestkami a provoněný perníkovým kořením.

Porce: 12 plátků
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkový.

Ingredience (forma na biskupský chlebíček 27 x 13 cm)

  • 1 hrnek bílé quinoy
  • 400 ml mléka (kravské, rostlinné)
  • 1 lžíce medu
  • 2 větší jablka
  • 12 švestek
  • 1 vejce
  • 100 ml řepkového oleje
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 0,5 lžičky sušené vanilky
  • špetka soli

Postup

  1. Formu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Quinou propláchněte a uvařte v mléce se lžící medu. Nechte vychladnout.
  3. Jablka a švestky omyjte. Vykrojte jadřince, odstraňte pecky. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo. Švestky nakrájejte na plátky.
  4. Do větší mísy nastrouhejte jablka. Přidejte quinou, ořechy, vanilku, perníkové koření. Vše důkladně promíchejte.
  5. V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem a špetkou soli. Tekutou směs přidejte ke směsi quinoy a vymíchejte kompaktní těsto.
  6. Do připravené formy nalejte půlku těsta, přidejte ½ švestek a poté druhou polovinu těsta. Na povrch rovnoměrně rozprostřete zbylé plátky švestek.
  7. Dejte do trouby a pečte cca 45 minut.
  8. Chlebíček nechte vychladnout, nakrájejte na plátky a podávejte.

Náš tip
Jednotlivé plátky podávejte polité javorovým sirupem či potřené tvarohem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Perník s kaštanovým krémem

Perník s kaštanovým krémem

Jedlé kaštany jsou charakteristické především svou vůní, která se příjemně uvolňuje při pečení. Navozují tak krásnou předvánoční atmosféru. Mají nižší energetickou hodnotu a podíl tuků než ořechy, proto...

Čtěte dál
Chai latté

Chai latté

První adventní neděle je za námi a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Zpříjemněte si chladné dny s šálkem domácího voňavého nápoje...
Skořicová roláda s pomerančovým krémem

Skořicová roláda s pomerančovým krémem

Lahodnou roládu tvoří skořicový korpus, který je doplněný krásně jemným smetanovým krémem s vůní a chutí pomeranče. Připravíte ho jen...

Videorozhovor